Suedia e în NATO. Cine a făcut anunțul

 Suedia se va alătura oficial NATO pe 7 martie și va deveni al 32-lea membru al alianței, a anunțat Casa Albă. Ceremonia de ridicare a drapelului suedez la sediul NATO de la Bruxelles va avea loc pe 11 martie.
Președintele Ungariei Tamas Szuyok a aprobat anterior ratificarea aderării Suediei la Alianța Nord-Atlantică. Ungaria a împiedicat Suedia să se alăture alianței de cel mai mult timp dintre toate țările membre ale blocului.

„Suedia se alătură oficial alianței NATO la 7 martie 2024 și devine al 32-lea aliat”, citează RIA Novosti textul mesajului administrației prezidențiale americane.

Casa Albă a subliniat că apartenența Suediei va face alianța „și mai sigură”.
Biroul guvernului suedez a anunțat că prim-ministrul Ulf Kristersson și ministrul de externe Tobias Billström au mers ieri la Washington. Potrivit presei suedeze, vizita prim-ministrului și ministrului de externe la Washington este legată de aderarea țării la NATO.
Conform Tratatului Atlanticului de Nord, o țară devine membră a NATO odată ce instrumentele sale de ratificare sunt prezentate guvernului Statelor Unite.
Finlanda și Suedia, pe fundalul evenimentelor din Ucraina din mai 2022, au depus cereri de aderare la alianță. Finlanda a devenit al 31-lea membru NATO pe 4 aprilie 2023. Cererea Suediei a fost inițial respinsă de Turcia și Ungaria.
Ankara și-a exprimat inițial îngrijorarea cu privire la sprijinul Suediei pentru grupurile kurde și restricțiile asupra exporturilor de arme. Schimbări pozitive în cazul Turciei au apărut după ce Suedia, în negocieri cu președintele turc Recep Tayyip Erdogan, a convenit, în schimbul ratificării cererii la NATO, să contribuie la intensificarea procesului de aderare a Turciei la UE. Totodată, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că problemele aderării Suediei la NATO și aderării Turciei la UE „nu au legătură între ele”.
În Ungaria, membrii parlamentului s-au opus ratificării cererii, menționând că autoritățile suedeze răspândesc „minciuni nerușinate” despre Ungaria. În special, autoritățile maghiare au remarcat că diseminarea de informații în școlile suedeze despre presupusul declin al democrației în Ungaria nu contribuie la ratificarea rapidă a cererii Stockholm la NATO de către Budapesta .
Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

8 Comentarii

  1. Acum scoateți banu’ şi plătiți 3% din PIB fabricanților şi speculanților de armament americano-sionişti!
    Asta era de fapt miza, că dacă se lasă cu balamuc oricum sunteți pe cont propriu, fraierilor 😂.

  2. s-a strans latul in jurul Rusiei;nu mai e mult si barbaria rusa va fi o amintire

  3. E, de acu belis pe furiș,.. taxa de protecție,.. Cumpărături de fier vechi de la acoliții lui Joska,..deși ai un prototip propriu, gripen, va trebui să renunți la el,. Vei da socoteală la prohabul celuia de la pentagon..\Și te vei bucura de o ”amenințare” rusă mai ceva ca cea islamistă pe care ți-o vîră pe gît.. Bravos suedia..

  4. Va imaginati cit de periculoasa este situatia pentru Romania daca si aceste doua natiuni au renuntat la neutralitate si au devenit membre NATO. Din nefericire Romania si intreaga Europa este in razboi .La razboi ca la razboi .Nu exista decit doua posibilitati .Fie pierdem totul fie cistigam si ne reluam, dupa o vreme toate modelele noastre politice .Daca pierdem atunci stim ce ne asteapta si care vor fi pagubele .Romania nu va mai exista in forma cunoscuta de noi azi .Teritoriile romanesti vor fi impartite intre vecinii nostri simpatizanti ai Moscovei .Serbia si satelitii , Ungaria si cei ce viseaza inca aparitia Imperiul AustroUngar ne vor devora .In tara vedem cum opozitia deja face alte jocuri .Kelemen ,Orban,Simion ,Ciolos ,Barna si Drula plus Tomac vor sa cistige alegerile .Singura solutie ce ne poate mentine in viata ca si natiune este ceea ce Presedintele Iohannis deja a format .Alianta PSD -PNL , asa cum s-a si vazut la Congresul PPE , ramine alaturi de Europa .Orban de Budapesta a trecut cu bagaje cu tot in Asia aducind pina si politai din China .Nu avem de ales .

  5. Realismul și viteza cu care Suedia și Finlanda au solicitat aderarea la NATO m-au convins că Rusia e un pericol. Am citit mult despre istoria rușilor și am observat că toți cei care s-au preocupat de modernizarea Rusiei de la Petru cel Mare și până la psihopatul Stalin au făcut-o nu pentru binele rușilor ci pentru a-și ataca vecinii și a acapara teritorii Dacă în timpul lui Petru cel Mare era de înțeles, și alții făceau asta, acum nu se mai justifică. Toate țările care au avut colonii și-au schimbat abordarea, țările și-au dobândit rând pe rând independența numai rușii au rămas cu mentalitatea veche acaparatoare. Măcar de-ar dezvolta zonele pe care le-au ocupat, dar nu-i duce mintea. De la Kiseleff eu nu-mi aduc aminte de nici un rus care să fi înțeles politica. Cei mai mulți sunt animale și proști cu coada pe sus.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.