Şueta de la Cotroceni

Învestirea noului Guvern, desfăşurată la Cotroceni, care a inclus, cum era firesc, ceremonia jurământului faţă de ţară al noilor miniştri, poate trece în programele de divertisment în notă tragi-comică. După ce PSD a încercat o nominalizare de scurtă durată, eşuată, aceasta de acum este acceptată din motive tot fără legătură cu performanţa şi cam după aceleaşi omologate criterii. De casă. Nominalizatul dintâi, refuzat pe criterii obscure, zvonistic deloc de neglijat, rămâne în echipa guvernamentală de parcă funcţia ministerială ar fi girată după cum bate vântul. Instalarea unui Guvern precum cel de acum, în perspectiva frisonantă a constituirii lui după câştigarea alegerilor de către PSD, poate presupune orice avertismente. La vârful statului, în instituţii, în spaţiul public de minimă referinţă nu mai există şefi decât pe hârtie, în realitate ei ar trebui să fie nişte veritabili responsabili. Seriozitatea de la Cotroceni, care a fost carte de vizită electorală, pare a fi departe de a-şi fi găsit o expresie potrivită. Băşcălia generalizată primeşte noi provizii de şubrezire a contextelor care ar trebui să fie total exterioare unei asemenea ipostaze. După umorul involuntar al dlui Dragnea, cu programul de guvernare cunoscut doar de D. Sa, replicile preşedintelui Iohannis au urcat peste nivelul dezinvolturii fostului preşedinte. Nu că nu ar fi fost meritate aceste replici, dar cum să te cobori tu, preşedintele României, la o solemnitate de o asemenea importanţă, la un dialog pe care normele de azi îl interzic să îl ai cu elevii într-o şcoală, dacă ai o minimă ţinută. Multora nu-i exclus să fi le fi plăcut atenţionările meteo-politice ale preşedintelui. Riscul consecinţelor este acela că analiza care va urma, punctele de vedere al D. Sale cu greu vor mai avea parteneri de dialog instituţional, vorbind în continuare de unul singur. Ceea ce putea să fie un capital pentru gestionarea derapajelor a fost consumat de preşedintele Iohannis într-o clipită. Omul de stat nu mai poate reacţiona ca un simplu particular dacă se identifică poziţiei sale, şi nu vedem cum poate onora poziţia în care se află, altfel. Democraţia, nefiind dictatură, mai mult decât orice formă, nu permite luarea în derâdere a partenerilor acolo unde se acordă responsabilităţi. Opoziţia preşedintelui, venind dintr-o lipsă anterioară a exerciţiului politic, se vede redusă la un minorat care ar fi dramatic să îl caracterizeze şi pe care să îl amplifice.

Guvernul şi Preşedinţia par, în acest moment, două firme private despărţite de interese antagonice. Spun acest lucru şi unii, şi alţii, aşteptând momentul anihilării reciproce. Asta nu trebuie să fie un îndemn pentru un guvern al preşedintelui, ci nevoia ca preşedintele să iasă din simplificările pe care anchilozatul nostru sistem le permite şi încurajează. Aşa cum Guvernul şi-a propus prin vocea dlui Dragnea o agendă săptămânală, poate şi preşedintele României va trebui să vină cu proiectul instituţiei pe care o reprezintă în societate. Actualele schimburi de replici sunt doar o parte show-urilor de la televiziunile care apără nişte interese mafiote.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Ioan Vieru 1330 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.