Summit-ul NATO: Ce le-a cerut Zelenski

UPDATE Preşedintele Volodimir Zelenski le-a cerut miercuri liderilor NATO să admită Ucraina în Alianţa Nord-Atlantică sau să o integreze în arhitectura de securitate occidentală, avertizând că Rusia ar putea ataca şi alte ţări.

„Oare Ucraina nu a plătit suficient” astfel încât să fie admisă în NATO? „Încă este insuficientă contribuţia noastră pentru apărarea Europei şi a întregii lumi civilizate?”, le-a spus Zelenski liderilor NATO în discursul rostit prin videoconferinţă la summitul de la Madrid.

„Avem nevoie de garanţii de securitate şi trebuie să găsiţi un loc pentru Ucraina în spaţiul comun de securitate. Gândiţi-vă la un lucru: în momentul de faţă, o ţară care nu este membră NATO a reuşit să opună resistenţă peste patru luni unui stat pe care dumneavoastră îl consideraţi oficial cea mai mare ameninţare. Noi oprim Rusia să ne distrugă pe noi şi să vă distrugă pe dumneavoastră”, a subliniat Volodimir Zelenski, citat de CNN.

Preşedintele Ucrainei avertizează că Rusia ar putea ataca şi alte ţări. „Acest război al Rusiei nu este îndreptat doar împotriva Ucrainei. Este un război pentru dreptul de a dicta condiţiile în Europa, pentru modul în care va fi viitoarea ordine mondială”, a atras atenţia Volodimir Zelenski, potrivit BBC News.

NATO adoptă noul Concept Strategic şi invită Finlanda şi Suedia să devină state membre 

Alianţa Nord-Atlantică a adoptat miercuri, la summitul de la Madrid, noul Concept Strategic, care prevede contracararea ameninţărilor generate de Rusia şi de China, iar Finlanda şi Suedia au fost invitate oficial să devină membre NATO, anunţă secretarul general Jens Stoltenberg.

„Astăzi, liderii statelor NATO au exprimat susţinere pentru noul Concept Strategic. Documentul este în curs de a fi publicat. (…) Noul Concept Strategic stipulează clar că Rusia reprezintă cea mai semnificativă şi directă ameninţare la adresa securităţii noastre. (…) În actuala formă a Conceptului, nu menţionăm China catalogând-o printr-un singur cuvânt, aliaţii afirmă că politicile coercitive ale Chinei constituie provocări la adresa intereselor noastre, la adresa securităţii şi a valorilor noastre. Conceptul prezintă şi poziţia noastră comună privind combaterea terorismului, precum şi a ameninţărilor cibernetice şi hibride”, a declarat Jens Stoltenberg, potrivit agenţiei MEDIAFAX, în conferinţa de presă organizată la summitul NATO de la Madrid.

„Astăzi, liderii NATO au luat decizia istorică de a invita Finlanda şi Suedia să devină membre ale Alianţei Nord-Atlantice. Acordul obţinut aseară de Turcia, Finlanda şi Suedia a deschis drumul spre această decizie. Aş vrea să mulţumesc Turciei, Finlandei şi Suediei pentru acceptarea invitaţiei mele de organizare a negocierilor pentru a găsi un drum unitar înainte. (…) Este un acord bun pentru Turcia, este un acord bun pentru Finlanda şi Suedia, este un acord bun pentru NATO”, a subliniat Jens Stoltenberg.

„Ne confruntăm cu o perioadă critică pentru securitatea noastră şi pentru pacea şi stabilitatea la nivel internaţional. Suntem uniţi şi solidari şi reafirmăm rezistenţa relaţiei noastre transatlantice. NATO este o alianţă defensivă şi nu reprezintă nicio ameninţare pentru nicio ţară”, afirmă liderii statelor din cadrul Alianţei Nord-Atlantice în Declaraţia Summitului de la Madrid, reafirmând angajamentele privind apărarea colectivă.

„Angajamentul nostru privind Tratatul de la Washington, inclusiv în virtutea Articolului 5, este ferm. (…) Suntem uniţi în angajamentele faţă de protejarea democraţiei, a libertăţilor individuale, a drepturilor omului şi statului de drept. (…) Menţinem angajamentul de susţinere a ordinii internaţionale bazate pe reguli. Condamnăm războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei în cei mai puternici termeni. Este subminată grav securitatea internaţională şi stabilitatea şi constituie o încălcare flagrantă a ordinii internaţionale”, subliniază liderii statelor NATO.

În contextul „ameninţărilor din toate direcţiile strategice”, inclusiv de tip cibernetic, spaţial, hibrid şi asimetric, Alianţa Nord-Atlantică a adoptat noul Concept Strategic, prin care sunt reafirmate valorile şi sunt prezentate modalităţi de asigurare a apărării colective „printr-o abordare de 360 de grade”. Conceptul Strategic prevede măsuri de disuasiune şi apărare, modalităţi de prevenire şi gestionare a crizelor şi soluţii dse securitate colectivă

Președintele finlandez Sauli Niinisto a declarat anterior că Turcia a fost de acord să sprijine aderarea comună a Finlandei și Suediei la NATO, în prima zi a summitului alianței care are loc în capitala spaniolă Madrid, relatează Reuters.

Președintele finlandez a declarat că acest progres a avut loc după ce cele trei țări au semnat un memorandum comun „pentru a-și extinde sprijinul deplin împotriva amenințărilor la adresa securității fiecăreia dintre ele”.

Turcia a blocat inițial solicitările Suediei și Finlandei de a adera la alianța militară occidentală, acuzându-le că susțin grupuri pe care Ankara le consideră teroriste.

Măsuri de susţinere a Republicii Moldova, Georgiei, Bosniei-Herţegovina 

Liderii statelor membre NATO au anunţat miercuri, cu ocazia summitului de la Madrid, măsuri specifice de susţinere a Republicii Moldova, Georgiei şi Bosniei-Herţegovina, în contextul modificării mediului de securitate în Europa.

„În contextul modificării mediului de securitate în Europa, am decis noi măsuri pentru intensificarea susţinerii specifice la nivel politic şi practic pentru parteneri, inclusiv pentru Bosnia-Herţegovina, Georgia şi Republica Moldova”, anunţă liderii ţărilor NATO, în Declaraţia Summitului de la Madrid, postată pe site-ul oficial.

„Vom colabora cu aceste ţări pentru a le construi integritatea şi rezilienţa, pentru dezvoltarea capabilităţilor şi pentru susţinerea independenţei politice. De asemenea, vom intensifica susţinerea pentru dezvoltarea capacităţilor partenerilor situaţi la sud” de spaţiul Alianţei Nord-Atlantice, precizează liderii NATO.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Author

48 de Comentarii

  • Sa ceri ca Ucraina sa intre in NATO in conditiile astea frizeaza nebunia. Cred ca stim cu totii de ce nu e nevoie sa dezvolt aceasta cerere absurda, irationala, ignoranta, tupeista si care insulta orice forma de inteligenta.

 1. Rusia Tarizdo-Khatzaro-Bolsevika a primit o lectie pe care nu o va uita niciodata Granita cu NATO s-a majorat cu cca 1500 km dintr-un foc plus ca Insula Gotland va deveni baza militara NATO in Marea Baltica
  Luxul, razboiul si prostia se platesc!

 2. ” Prețul corect ‘ a fost achitat, cineva hiperbolizează puterea militară a Rusiei, asistăm la ‘jocuri de culise’cu ‘temă necunoscută’.

 3. Erdogan foloseste orice ocazie pentru a-si negocia interesele. Drujbarii aia ii vor livra la pachet baietii pe care ii adapostesc calcand principiile cu care s-au laudat pana acum. In plus i se da mana libera in rafuielile cu kurzii aflati in vecini. In antiteza, sasul nostru nu negociaza nimic, inghite pe nemestecate orice i se arunca. Sa vedem ce belele va mai face tarii la Madrid.

 4. deci cine sunt criminalii lumii,porcii fara onoare care clamau ca nato nu se va extinde spre est ???
  cine vrea razboi si inconjoara FRusa cu baze militare ???

 5. NATO dupa fuga cea rușinoasă din 2021, dintr-o tara aflata in epoca „tribala” de existenta si organizare (Afganistan), si-a pierdut complet credibilitatea ca FORTA politico-militara !!!
  Si de aceea, cu cât se umfla mai mult „balonul NATO”, cu atât se va SPARGE/FARAMA mai REPEDE !

 6. „Ministerului de Externe chinez, Zhao Lijian, a postat marți o imagine în care a subliniat că, în ciuda faptului că a fost menționat „Societate internațională” țările G7 reprezintă de fapt un procent mic din populația lumii.

  Înfățișându-i pe liderii țărilor G7 alături de liderii națiunilor BRICS, imaginea a menționat că populația primelor se ridică la 777 milioane, în timp ce țările BRICS găzduiesc 3,2 miliarde de oameni.

  „Deci data viitoare când vorbesc despre„ societatea internațională ”, știți ce înseamnă ei…” Zhao a scris.”

  • Chinezul isi trage de urechi slugile obraznice. Data viitoare va fi mai rau.

 7. @gelu:voi ,postacii AUR-olaci pro Rusia,sunteti adeptii principiului” prosti ,dar multi, Motoace” Adunati indieni cu chinezi si va da cu plus:)))Se va alege praful de voi,cat de curand!

  • Paulian Ionescu – iar ai aparut dementule ,tu care iti afisezi opiniile tale cretine, semnand cu numele meu Paulian Ionescu ?

 8. India si China sunt cei mai mari dusmani de cca 3000 de ani,plus ca India a incercat sa ocupe Tibetul prin anii ’50,daca China nu era vigilenta
  Daca in BRICS era Pakistanul,as mai fi zis,dar Africa de Sud sau Brazilia???Sa fim seriosi

  • Cele 2 state respectă atât de mult regulile încât în Tibet – unde armele sunt interzise – armatele lor s-au luptat cu bâtele.

 9. @Paulian Ionescu/Clona, sa-ti dispara tot neamul tau de pe fata pamantului daca nu ai dreptate in cele afirmate?

 10. foarte corecta observatia dvs. India si China impreuna .. niciodata
  si Rusia are pretentia sa fie liderul acestui BRICS.. nu se va intampla sau se va intampla cu un Brics fara China

 11. Gata! Nici nu se putea altfel! Turcia a cedat presiunilor khazare! Puterea khazara e imensa.Multumim lui Dumnezeu ca inca mai putem spune asta in public.Sunt sigur ca in curînd nu vom mai putea face asta.

 12. esti rau dus cu capul tataie .. vezi „khazari” peste tot.
  ia cauta in frigider, poate dai ne niste kazari si pe acolo..
  ia googleaste despre prietenii kaghebistului de la Kremlin, fratii Arkadi și Boris Rotenberg, miliardari cu afaceri in constructii .
  tot „khazari” si astia ?

 13. @ @Pedro
  ,,ia cauta in frigider, poate dai ne niste kazari si pe acolo..,,
  Am cautatat si am dat de zelinski ! Si in frigider si in tv si in wc ,peste tot !

 14. iti inteleg frustrarea.aminteste-ti ca nu esti la sedintele pcr,cind credeai ca te ia cineva in seama…vino cu picioarele pe pamint! …. tataie.

 15. Turcia este mai interesată de fapt de problema ei veche cu Grecia care mai nou sună a petrol si gaze prospectat prin insule și mare. Acum Rusia are ocazia sa separe griul de neghină si vede ce lighioane urîte a ținut la curtea ei … (bulgarii au expulzat dintr-un foc 70 de diplomați rusi si au inchis un consulat). Otanul arată fața nevazută și merge incotro apuca ca omul beat …nord, sud, est și se bagă in botul si ghearele ursului.

 16. Presiunea city-ului aspra lirei turcesti a dat roade! Erdogan a inteles, ca cu sau fara tarile nordice, lui ii este mai bine daca inceteaza atacurile institutiilor financiare vestice la moneda nationala!

 17. Doar in mintea dumitale sclerozată.Argumentează ,te rog,minunata ,inepta,logoree antinato.De ce te aliniezi unei cauze pierdute Doru Popescu?Cu stima,totuși,neprefăcută Ghita Mate,Bihor

  • NATO, in 2021, a fugit, in dezordine, de pe câmpul de lupta din Afganistan. Si s-a recunoscut învins de o tara aflata încă intr-o oranduire economico-sociala tribala !!!
   DECI, dacă NATO a pierdut razboiul din 2021, il va pierde cu siguranță si pe cel din 2022! QED

 18. Injuratura, insulta sau sudalma icnita din rarunchi la adresa cui nu inghite parerea emisa de cate un „intelept” ne caracterizeaza spiritul, acel spirit gregar, specific descurcaretilor ce populeaza mai toata Romania.
  O sa reproduc caracterizarea facuta de un britanic romanilor dupa o experienta de peste 6 ani in Bucuresti:
  „La voi, ceea ce caracterizeaza relatiile dintre oameni sau dintre institutiile statului si oameni este . . . REAUA CREDINTA. Fiecare incearca sa vada altceva sau sa inteleaga altceva din cele spuse de interlocutor. Este un dialog al surzilor, in care nimeni nu asculta pe nimeni iar fiecare raspunde la propriile sale banuieli. Nimeni nu ia in serios vorbele celuilalt „.
  Astept injuraturile.

 19. E un mod de viata dinamic, activ, sportiv, care te tine „in priza”, e rau ca englejii nu-i pot face fatza ? E circulatia din B. Bancurile lui Boris ne adorm. La ei totul e previzibil, adica plictisitor, fara surprize. De mancare nici nu vorbesc, oribil. Asa ca, treci la treaba, nu te mai plange.

 20. „Presiunea city-ului aspra lirei turcesti a dat roade!”

  De unde ai scos-o pe asta, tu asculti UM0024 ? Suedia si Finlanda au semnat un document prin care se abtin sa mai vanda arme la PKK. Mai bine te-ar interesa de ce Suedia si Finlanda au sarit din baie in prosop exact dupa ce rusii au pus mana pe tot subsolul de la Mariupol ? Atunci vei intelege cum se duce un razboi prin state neutre, inclusiv Belarus.

 21. NATO, in 2021, a fugit, in dezordine, de pe câmpul de lupta din Afganistan. Si s-a recunoscut învins de o tara aflata încă intr-o oranduire economico-sociala tribala !!!
  DECI, dacă NATO a pierdut razboiul din 2021, il va pierde cu siguranță si pe cel din 2022! QED

 22. Popo Bucluc, in BRICS sunt urmatoarele tari : China cu o popula^tie de aproximativ 1,5 miliarde, India cu aproape 1,4 miliarde, Rusia cu 146 milioane , BNrazilia^cu 213 milioane su SDudafrica cu 60 milioane. Daca aduni populatiile iti va iesi suma de 3,2 miliarde, atitia citi a spus si ministrul de externe chinez. Din aceste tari China, Rusia si India au de doua ori mai multe ogive nucleare decit toata mascarada numita NATO…

 23. Bey @ dorule popescule,tu vorbesti,de fapt,de rusnaci care au fugit infranti din Afganistan de le suna vodka in cap.Americanii au plecat de acolo ca s-au plictisit sa toace banii pe frecatorii de menta si de matanii crezabd ca se poate face democratie cu puturosii fanatici religiosi,plus ca i-au hranit si pe talibani indirect,care acum ,mai ales si cu cutremur pe ei,au cerut tot ajutorul Occidentului,asa cum au cerut si vietnamezii ajutor economic chiar americanilor dupa razboiul cu aceeasi americani,dupa care razboi au murit de foame in prietenia razboinica cu rusnacii si chinezii care apoi i-au lasat balta pe fraieri.

  • @deeper, rusii au plecat dupa 8 ani. americanilor si NATO le=au trebuit cam 20 de ani sa se „plictiseasca”. Rusii s-au luptat cu talibanii si CIA in Afganistan ca atunci s-a creat AL Qaeda, care e opera americana, adica de dragul de a-i „deranja” pe rusi au creat o forta care a ajuns sa ii urasca pe americani mai mult decat pe rusi. Dupa 20 de ani, s-au intors talibanii si au ramas si cu o „doza” uriasa de armament american… SUA s-a „plictisit” sa democratizeze un popor tribal? Serios? Toate popoarele lumii trebuie sa se orienteze dupa asa zisele „reguli” venite de la americani, numite pompos „valori democratice”, dar in fond nu sunt decat niste reguli fara fond, fara nici o baza internationala si se schimba dupa cum vrea Imperiul celo 40 condus de americani.

   Daca nu conteaza cine voteaza. ci cine numara. ce valoare mai are democratia?

   Fobia fata de un popor este o forma viscerala a nazismului, iar ce face SUA acum este politica Cominternului lui Stalin!!

 24. Tupeu Jid…nu-i întrece nimeni la bani nemunciți ..
  Izihstanul s-a făcut pe bani USA…filiala Odessa Ucraina-Little Odessa NY…

 25. Zelensky are dreptate sa ceara ajutor ca sa mai reziste nitel,macar pana dau rusnacii faliment in curand,ca daca invadatorii si Putina au inceput sa-si vanda aurul inseamna ca au dat deja cu toate de fundul sacului.

 26. „În vreme ce Rusia poartă un război nejustificat, neprovocat și ilegal împotriva Ucrainei, solicităm Chinei să facă presiuni asupra Rusiei pentru a se conforma imediat ordinului legal obligatoriu al Curții Internaționale de Justiție din 16 martie 2022, să urmeze rezoluțiile Adunarii Generale ONU și să oprească agresiunea militară – și să-și retragă imediat și necondiționat trupele din Ucraina.”

  Acesta este cam tot ce trebuie să știți despre summitul G7.

 27. ….Cortina a căzut peste degetele Russiei —dar (CULMEA)zdrobește degetele Ucrainei, României….urmează PO,LI,LET;EST—–peronul pe ELBA! De ce nu ne-am păstrat O NEUTRALITATE CORECTĂ?

  • Să așteptăm întâi Septembrie. Să nu uităm noiembrie. Vă mai fi aceeași geografie, din anul acesta, de la bac? Întreb, nu vă grăbiți să dați, iarăși, cu parul!

 28. Reuters: Oficialii și jurnaliștii NATO au fost șocați că meniul restaurantului care servește summitul NATO de la Madrid are un fel de mâncare numit Salată rusească de cartofi.

  Reacția participanților la summit la apariția „salatei rusești” în meniu:

  „Salata ruseasca la summitul NATO? Sunt putin surprins de aceasta alegere a preparatului”…

  Membrilor NATO le-a fost frică de numele salatei sau au fost derutați de preț?! Cu toate acestea, s-a vândut destul de repede. A fost necesar să se adăuge mai multe murături, găluște în meniu… Și vodca Stolichnaya…

 29. NATO nu este nici superioor URSS, nici Imperiului Britanic, nici lui Alexandru Macedon !
  Este doar la ACELASI nivel politico-militar ! Si de aceea, Afganistanul a rămas la fel/taliban!
  Si de aceea regimul din Vietnam este astazi semi-comunist !
  Asta am ZIS !

 30. NATO nu este nici superior URSS, nici Imperiului Britanic, nici lui Alexandru Macedon !
  Este doar la ACELASI nivel politico-militar ! Si de aceea, Afganistanul a rămas la fel/taliban!
  Si de aceea regimul din Vietnam este astazi semi-comunist !
  Asta am ZIS !

 31. @doru popescu: Ultimul lucru la care ma asteptam din pasrtea ta era sa devii o surla ruseasca. Confruntarile cu talibanii au fost sporadice. Americanii s-au retras din Afganistan, intelegind in sfirsit ca nu pot construi acolo un stat laic, modern. Trebuiau totusi s-o stie de la bun inceput.

 32. Regele gindacilor Zelenski ,din nou are tupeul si obraznicia sa ceara tot ce vrea el.

 33. Participantii la intilnirea intre raufacatori de la Madrid sa zica „merci” ca n-au fost serviti la mese de catre soldati rusi (care sa le fi si scuipat in supa, in plus !) si ca, la sfirsit, nota de plata n-a venit in ruble ! …

 34. „Republica Rothshild”, cu sediul in City-ul londonez, poate sa ceara orice, iar ceilalti sclavi din UE fac ce le zice stapanul. Daca stapanul nu avea fixatia sa puna mana pe resursele Federatiei Ruse si sa o imparta in trei bucati (acum ar vrea in mai multe) nu se intampla nimic. De asemenea, daca Federatia Rusa astepta sa atace ucrainenii primii era terminata, nu mai avea Crimeea si nici Flota Marii Negre!

 35. Rusii si-au vazut interesele teritoriilor lor din Ucraina . Si se lupta pentru ele.
  Romanii nu vad interesele teritoriilor noastre Romanesti din Ucraina (Bucovina, Herta, Insula Serpilor) !
  Nu tin cu rusii, dar Ucraina, ca MAIDAN dintre TARI, trebuie sa RESTITUIE toate TERITORIILE altor TARI ocupate ILEGAL de catre acel MAIDAN al NIMANUI !

 36. @gelu: Briciul tău are cel mai redus nivel de viață de pe planetă, și cel mai mare nivel de corupție, și deci jaf din banii publici pe cap de locuitor. A compara țările dezvoltate cu țările sărace și suprapopulate e ca și cum ai compara o haita de cîtiva lei cu o turmă de bivoli. E mare turma, dar leii o sfirteca rind pe rind!
  Bricsul e doar un grupusor de ratați înfumuratzi ce se mențin la putere prin teroare, și nu vor fi în stare niciodată să asigure bunăstarea națiunilor pe care le ocupă și jefuiesc. Iar acești ratați își urlă patriotismul mincinos cu orice prilej, susținînd că și atunci cînd fură ei slujesc poporul. Popor pe care îl fură!

 37. Coruptia americana a cuprins Europa.S-o lasam pe Ursula,priveste ce se intimpla in Romania:coruprie,securism si rahat.Toate vin de la ei.Si tot despre USA:daca mîine inceteaza razboiul din Ucraina,poimiine intra intr-o recesiune cum n-au mai vazut.Nenorocitii de americani respira ca un intubat la reanimare,alimentati mai ales de Ucraina dar si Romania si alte popoare unde ei au „interese”.Toata hotia de pe aceasta planeta este incurajata de „democratia” americana.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.