Super Tuesday: America va avea ceea ce merită

Super Tuesday, ziua cu alegeri primare în 16 state americane, nu a fost deloc „super”, nu a venit cu nicio surpriza și  nici cu controverse, nici în Partidul Republican, nici în Partidul Democrat. Statele Unite se îndreaptă sigur spre prima reeditare a unei confruntări prezidențiale după cea din 1956, între Dwight Eisenhower și Adlai Stevenson. Ar fi prima confruntare între doi foști ocumpanți ai Casei Albe după cea din 1892, între republicanul Benjamin Harrison și democratul Grover Cleveland. ”Este ciudat că America, atât de mare și de bogată s-a axat pe reeditarea luptei Trump vs. Biden în 2024. Poate că avem parte de politica pe care o merităm”, scrie jurnalistul Seth Baron.

Joe Biden a câștigat primarele în toate statele din Super Tuesday, cu un mic avertisment din partea circumscripțiilor dominate de musulmani din Minnesota (un stat care a votat cu candidații democrați la președinție în 2016 și în 2020), unde președintele a fost penalizat pentru sprijinul oferit Israelului în războiul din Gaza. În rest, victorii pe linie pentru Joe Biden. ”Prezența sa în această cursă stârnește confuzie printre liderii partidului sau și mai ales în rândul alegătorilor democrați care, sondaj după sondaj, spun că Biden este prea în vârstă pentru a candida. Pentru toți cei care cred că alegerile prezidențiale sunt un spectacol organizat din umbră de elite, faptul că Biden înaintează nestingherit este o confirmare dulce-amară”, scrie acelasi Seth Baron.

Donald Trump nu a cedat decât statul Vermont contracandidatei Nikki Haley, un stat care nu are decât trei voturi la Convenția Republicană care va nominaliza, la vară, candidatul republican pentru prezidențiale. Haley, considerată candidata statului profund din partea Partidului Republican, nu a ținut niciun discurs imediat după așteptatul dezastru de Super Tuesday, iar de pe pagina sa de campanie au dispărut evenimentele programate. Ulterior, The Wall Street Journal a scris că Haley urmează să-și anunțe retragerea din cursă, însă fără a-i oferi sprijin lui Trump. Sunt infirmate astfel speculațiile că Nikki Haley va rămâne în cursă până la final,  urmând ca la Convenția Republicană să avem parte de o surpriză de proporții, pe fondul unor noi scandaluri și acuzații împoriva contracandidatului Trump.

Fostul președinte și strategii săi de campanie s-au dovedit imuni la toate scandalurile izbucnite până acum. Mai mult, cu fiecare proces soldat cu condamnarea la plata a zeci și sute de milioane de dolari, fiecare calomnie la adresa lui Trump, cu fiecare descindere a trupelor SWAT la reședințele sale pentru percheziții, cu fiecare încercare de a i se interzice accesul la alegerile prezidențiale, Trump a devenit mai puternic.

Săptămâna trecută, Curtea Supreamă  SUA a dat un verdict unanim cum că numele lui Trump poate să apară pe buletinele de vot la alegerile din acest an. A fost astfel respinsă decizia judecătorilor din Colorado, care au interzis participarea lui Trump la alegerile primare, deschizând calea spre interdicția participării lui în faza finală din luna noiembrie. O decizie similară a fost luată de administrația statului Maine, iar o judecătoare din Illinois aștepta verdictul Curții Supreme pentru a putea interzice candidatura lui Trump, pe motivul incitării la insurecție după alegerile din 2020. Curtea Supremă a decis că aceste verdicte sunt neconstituționale, pentru că statele americane nu au autoritatea de a descalifica candidații prezidențiali.

Însă Curtea Suprema a lăsat o cale de atac pentru Partidul Democrat, menționând că descalificarea candidaților prezidențiali poate fi decisă de către Congresul SUA. Imediat după verdictul instanței supreme, congresmenul democrat Jamie Raskin a declarat că va începe să lucreze la o lege federală care să-l împiedice pe Donald Trump să candideze. Este o tentativă cu mici șanse de reușită, însă, în lumina sprijinului popular de care se bucură Donald Trump, este ultima soluție pentru eliminarea contracandidatului lui Joe Biden. ”Nu îmi imaginez că președintele republican al Camerei Reprezentanților ne va permite să trecem această lege, însă trebuie să încercăm”, a spus Raskin.

Donald Trump este și mai zgârcit cu detaliile planurilor sale pentru America și Lume decât a fost în 2016 sau 2020. Electoratul îl aude doar spunând că poate pune capăt războiului din Ucraina în 24 de ore, că poate rezolva la fel de rapid criza migrației și că poate pune imediat China cu botul pe labe.

Dincolo de aceste declarații, Trump nu face decât să contrapună ceea ce consideră că au fost marile realizări ale administrației sale cu eșecurile administrației Biden. Iar acestea nu sunt puține și sunt deranjante și pentru alegătorii democrați. În Statele Unite intră un număr record de imigranți ilegali, indivizi care nu pot fi monitorizați și care comit crime, râzând apoi în nas autorităților. Rata deceselor în urma supradozelor e droguri este și ea la un nivel nemaiîntâlnit. SUA se confruntă cu o criză fiscală, deficitele federale sunt la un nivel aproape nesustenabil, iar Camera Reprezentanților controlată de republicani face zile grele administrației, tergiversând adoptarea bugetului și refuzând un ajutor militar de 60 de miliarde de dolari pentru Ucraina. Nu au dispărut problemele create de măsurile draconice de izolare socială în fața unei boli numite covid care acum este tratată ca o gripă banală. Pentagonul nu poate recruta soldați (în special din rândul albilor și heterosexualilor), magazinele din America se închid în fața valului de tâlhării, iar polițiștii văd cum finanțarea le este redusă de o administrație Biden care s-a plecat în fața mișcărilor pentru drepturilor minorităților, chiar și atunci când este vorba despre infractori. Cota de aprobare a președintelui Biden a scăzut la 36%, iar sondajele arată că ar pierde în fața lui Trump.

Reeditatea alegerilor din 2020 este un semnal că sistemul politic american și-a atins limitele. ”Problema alegătorilor nu este vârsta lui Joe Biden, ci senilizarea sstemului politic. Nu sunt nici mânioși, nici dezamăgiți, nici optimiști. Pur și simplu nu mai cred în ideea că sistemul politic american mai funcționează. Se gândesc să-l lase pe Biden să-și țină discursurile, apoi să piardă alegerile, apoi să-l lase pe Trump să ardă sistemul din temelii, dacă asta vrea. Ce rost mai are să ținem la el? La fel ca în ultimele zile ale URSS, America este mâncată din interior: oamenii au devenit indiferenți. Poate că în ultimii opt ani America a fost afectată de ură, însă ceea ce urmează ar putea fi mai rău decât ura. La urma urmelor, ura arată că încă îți pasă”, scrie UnHerd.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 11

24 de Comentarii

 1. ‘Super Tuesday: America va avea ceea ce merită’,adica Trump,omul lui Putin, presedinte
  Va luati adio de la democratie,NATO,UE ,capitalis,libertatea opiniei,si alte nimicuri,ati vazut cum se moare in Rusia; invatati rusa cat mai e timp

 2. A venit vremea vanzarii la licitatie a functiei prezidentiale.

 3. Normal, conform datelor personale ale fiecăruia dintre ei, nu câștigă niciunul, sau, nu va conduce niciunul, nu văd nicio linie de creștere personala spre o asemenea funcție! Și nu e bășcălie, este cât se poate de real! Daca sunt cărțile deja făcute si stabilite, o să ocupe funcția stabilitul, dar niciunul dintre ei nu e demn de asemenea funcție, conform datelor personale. Unul are lipit un doctor la cur sa poată rezista, altul-bezmeticul aiurit, are zilele numărate pe acest pământ. Am calculat numerologic pentru ambii cu ceva timp înainte.

 4. „în lumina sprijinului popular de care se bucură Donald Trump, este ultima soluție pentru eliminarea contracandidatului lui Joe Biden. ”
  Moartea democratiei, a alegerilor LIBERE !
  Ce kkt a ajuns si SUA !!!

 5. „We’re going to tell crooked Joe Biden, You’re fired”.Au dreptate americanii cand spun,ca de data asta trebuie sa aleaga dintre doi nebuni.Vorba lui x,mai sus: Ce kkt a ajuns si SUA !!! Bucuria lui Putin,care spre deosebire de Hrusciov,este foarte versat.

 6. trump ca castiga si se alege omul care va face pace intre evrei si arabi. intram in saptamina apocaliptica, rezidirea templului…

 7. @groparul rusiei: Acuma te-ai prins că în America (SUA) nu e democrație? La noi e? În Europa e? (în afară de parlamentarii europeni aleși – ca vai de capul lor!) restul sunt numiți, adică functionari publici fără concurs. Totul e varză! Încercați să gândiți cu mansarda proprie nu cu telefoanele, tv-urile etc, etc. Citește și ce a zis X!

 8. America a trecut prin multe crize in istorie, cele mai mari razboiul civil, marea criza din 29 si altele…ca si in trecut si acum America va trece peste si isi va mentine sistemul democratic cu Trump sau fara

 9. La Conventia Republicana NEnumirea oficiala a lui Trump drept candidat al partidului probabil ca va provoca abtinerea multor votanti republicani si deci realegerea lui Biden. Iar la Conventia Democrata numirea oficiala a lui Biden drept candidat oficial al partidului probabil ca va provoca refuzul de a vota al multor americani cu simpatii democrate. Responsabilii celor doua partide sint sigur ca sint constienti de aceste situatii ciudate si periculoase. Deci probabil ca, de altfel ca de multe ori, diferenta o vor face cei numiti in momentul de fata „nehotaritii”.

 10. Chiar azi si J.R.Biden si Trump au cerut votantilor doamney Halley sa li se alature .Partidul republican este astfel supus dezbinarii .A doua confruntare dintre J.R.Biden si Donald Trump inca sta sub semnul intrebarii atunci cind ne referim la cistigator .Doamna Obama refuza sa candideze si ofera astfel lui J.R.Biden nu numai cistigarea alegerilor dar si o pagina de record (The Guinness Book )ce tine de virsta actualului si viitorului Presedinte din SUA.Trump ,este evident marcat de cele 91 de interpelari in Justitie si de candidatura doamnei Halley ce rupe din electoratul Republican un procent insemnat .Cu doar 70 la suta de electorat Republican atasat nu poti cistiga alegerile .Vedem cum foarte rapid gafele se inmultesc si de partea lui Trump. Virsta extrem de apropiata dintre cei doi candidati ce par a fi obtinut deja nominalizarea face ca actualele alegeri sa fie posibil numite „Alegerile Uitarii ” .Daca despre J.R.Biden mai toata lumea se amuza atunci cind Presedintele gafeaza pe chestiuni nesemnificative facind cumva chiar farmecul cetateanului in virsta de 82 de ani J.R.Biden la Trump astfel de erori majore produc in viitorul apropiat pagube electorale .Ultima „trasnaie” daca zicerile din The Guardian sunt reale , il pozitioneaza pe Trump ca si contracandidatul fostului Presedinte Obama , ceea ce evident devine extrem de grav .O eroare oarecare nu poate fi comparata cu o eroare de o asemenea intensitate . Cum naiba sa nu stii, de sapte ori la rind, impotriva cui lupti .In paralel doamna Halley si sumele uriase de bani datorate in urma deciziilor din justitie il obliga pe Trump la imprumutiri masive .Probabil J.R.Biden va trece la contraatac ceea ce il va face pe Trump sa intre intr-un joc extrem de periculos . Prima gafa ce ar fi asemanata(repetata) cu cea facuta de Trump la un miting in Virgina devine purtatoare de pierdere electorala masiva .

 11. E plin Netul de Rusofobie si propaganda antiRusia…..In realitate Ucraina a primit pana azi 250 miliarde dolari ca sa invinga Rusia si nu a reusit sa invinga….Mult laudatul ajutor american pentru URSS care trebuia sa lupte cu Nazismul in folosul intregii Lumi, inclusiv al SUA, a fost de 180 miliarde dolari raportat la anul 2016…probabil jumate s – a pierdut pe drum sub atacurile germane. Cica 13.000 de tancuri, maxim 8.000 ajunse la destinatie…URSS producea 1.000 de tancuri pe luna in 1942. In 1945 URSS avea 140.000 de tancuri active…In plus, SUA a confiscat recent 300 miliarde dolari ai Rusiei depozitati in Occident….Asadar, mult trambitatul pe Net ajutor american pentru URSS nu a reprezentat mai mult de 5 la suta din factorul material necesar URSS pentru victorie…Daca adaug si capitalul uman investit de URSS, ajutorul american nu depaseste 0,5 la suta din investitia URSS in obtinerea Victoriei…Ajutorul american a fost mult mai mare pentru Britania si China, URSS fiind pe locul 3… Dar aportul URSS la infrangerea Nazismului a fost de 80 la suta din total. Armata rosie a eliminat 80 de soldati germani din 100.

 12. @parere…: Si de ce m-ar interesa pe mine numerologic câte coa** a vazut baba ca ar avea taurul comunal în drumul ei spre gara?
  E vreo legatura, corelație reală intre desemnarile pe care le dăm cifrelor și data fiecăruia de nastere?
  Cine a stabilit ca în calculele tale intra și anii bisecti? Și de ce as crede intr-un algoritm al tău în care nu văd nicio-o corelatie intre zilele mele trăite pe pământ și importanța mea ca ființa făcând umbra pamantului? Azi îmi spui una, mâine alta. Arată calculele! Altfel nu cred! Și chiar dacă îmi arăți, tot am dreptul să fiu rezervata. În fond și la urma urmei totul depinde de electori.
  Sau ei intra în alta ciorbă pe care o prepari abia mâine?
  Citește întâi Constituția și apoi vino să te dai cat de mare ești în soft, algoritmi și marijuana!
  Bunul tău prieten spune ca a găsit plante la tine ca le puneai muzica, lumina si căldurica. Prietenul la nevoie se cunoaște.
  Bucuroasă să îți fi servit!
  P.S. De ce crezi ca mă interesează părerea celorlalti și doar pe a ta o combat?
  Și doar ai fost avertizat să nu te pui cu un matematician. La asta e bun, să-ți întoarcă argumentele pe dos ca să ai la ce te uita.
  😂
  Ziua bună!

 13. Statele Unite ale Terorismului au (bineînțeles ) ceea ce merită.Ei au adus Covidul ca să- i dărâme pe chinezi,ei au atâțat nazistii ucrainieni împotriva Rusiei – dovadă Nulandeaua care pleacă,ei l- au sprijinit pe Satanyahu cel mai mare criminal de copii ,ei vor să pună Europa pe butuci.Fiecare pasăre pe limba ei piere,nu știu de ce s- ar aștepta la bine cei care au făcut doar rău?

 14. Este foarte adevarat ca din urma nu prea vine nimeni .Nici un politician tinar din SUA nu a confirmat .Europa are norocul imens de ai avea in „pole pozition ”pe Macron , Ursula von der Leyen ,doamna Metsola si acum pe Presedintele Romaniei Klaus W. Iohannis .Lovitura dupa lovitura si Klaus Iohannis devine cel mai important Presedinte sau Sef de stat pe care l-a avut vreodata Romania si de ce nu poate chiar (peste niste ani 2028)unul dintre viitorii sefi ai UE aidoma doamnei Ursula von der Leyen

 15. N-a spus Mark Twain:“ Dacă votul nostru ar putea schimba ceva, nimeni nu ne-ar mai lăsa să votăm”

 16. @ esop…Marele Giocanis ii spala izmenele lui Biden. Sau lui Trump…Mareaza Von der Laie a facut- o de oaie, a bagat Europa in rakat. Macron a fost facut idiot si de Erdogan, nu doar de mama lui

 17. Pai asta-i și chestia la DJT: supresia votului. După care tot el se plânge ca alegerile au fost furate. Dacă se numără voturile, mai iese câte o jumătate de mil. de voturi pentru oponent.
  Asta supăra și mai tare, tartorul varsă și mai mulți nervi si se pierde în stări delirante în care nimeni nu înțelege ce vrea sa spună, nimeni nu citește în bălăriile lui. Oare de ce? Oare de ce este asa de puțin simpatizat ca nu sare nimeni să-l ajute?
  Nimeni nu îndrăznește să-l corecteze. E pentru ca este perfect. Asta e povestea! Nu are nevoie sa fie scos din ridicol pentru ca nu este niciodată ridicol ci perfect în tot ceea ce susține indiferent ce susține.

 18. Toată atenția este asupra lui Biden: viitorul discurs al președintelui către națiune va fi un test al acuității sale mentale – ‘The Washington Times’

  „Strategii politici cred că președintele va depune toate eforturile pentru a apărea în ochii publicului ca un politician energic și elocvent – și în acest sens, nu doar textul discursului său în sine va avea o mare importanță, ci și factorii non-verbali, inclusiv cât de vesel se apropie de podium și cât de vesel va citi apelul.

  Potrivit experților, președintele va fi urmărit îndeaproape atât de democrați, cât și de republicani – și nu va avea loc de greșeală: dacă face un derapaj sau amestecă din nou ceva, acest lucru ar putea strica complet orice șansă ca el să fie reales.”

 19. @ „tibi1”, 06 mart. 2024 la 18:04
  „America a trecut prin multe crize in istorie, cele mai mari razboiul civil, marea criza din 29 si altele…ca si in trecut si acum America va trece peste si isi va mentine sistemul democratic cu Trump sau fara”…
  Bă, fraiere, NU EXISTĂ „America”!
  Ce spui tu că „a trecut prin multe crize in istorie, cele mai mari razboiul civil, marea criza din 29 si altele” a fost conglomeratul de COMUNITĂȚI ALBE CREȘTINE, harnice și instruite, ce au înființat și dezvoltat „America”! Acum, după niște zeci de ani în care dimukracii koorRekti pooliTic au muncit cu spor împotriva lor (pe lîngă imigrația ilegală masivă din sud în ultimul deceniu, să nu uităm că sistemul de „cote de imigrație pe zone geografice” în vigoare de cel puțin 50 de ani a făcut ca europenii să aibă rezervate 10%, iar Africa și musulmanii peste 50%!), comunitățile albe creștine, harnice și instruite, au devenit MINORITARE! Iar flagelul drogurilor (cu impicațiile psihologice, sociale și financiare) sapă la temelia societății „Americii”. Peste astea se suprapune existența armelor, peste tot (nu numai albii și asiaticii le au acasă ca să se apere, ci și negrii și hispanicii ca să atace și să fure!). Caută-ți filme cu căderea Romei, și vei vedea că „atmosfera” e aceeași! Trump va mai putea amîna deznodămîntul, da’ nu mult timp! Acum, după ce l-am susținut pe Trump (aici, așa, „de kiki”, fără nici un efect real!) timp de 11 ani, chiar îmi doresc ca Bideul să cîștige (își dai-seama că numa’ prin FRAUDĂ poate asta!) alegerile 2024. Și Putin își dorește același lucru! DE CE?
  …ca „America” SĂ SUCOMBE MAI REPEDE! :)))

 20. UE nu ii mai pasa nici de SUA si nici de Rusia .Timp de zeci de ani Europa s-a folosit de Rusia si America .Momentul desprinderii este evident premeditat .Zacamintele Rusiei au fost secatuite timp de peste 50 de ani nimeni nestiind nici cit s-a vindut si nici citi bani s-au luat .Coruptia din Rusia a devalizat totul .America a platit NATO multi alti zeci de ani acolo unde Bruxellul a chefuit nestingherit pe banii SUA.Acum UE si intreaga Europa a pornit pe drumul ei .O Europa inarmata cu cele mai moderne tehnologii posesoare si a stintei atasate producerii de armament de inalta calitate dovedit performant in lupta .Am luat de la ucrainieni cunosterea militara a sovietelor si de la americani noile tehnologii la virf totul realizat si cu ajutorul tehnologiilor europene Franco -Germane .Inarmarea Europei devine o tinta comuna ceea ce uneste intrega stiinta a tehnologiilor europene si mondiale .Sumele uriase de bani stau deja marturie .Un PNRR militar va aparea curind .Actualul PNRR va continua .Miliarde peste miliarde vor transforma Europa intr-o oaza a Paradisului .

 21. Interesul intregii omeniri distrusa de razboaiele de agresiune ale SUA este sa dispara SUA. Deci trebuie sa castige Biden!

 22. Sa o luam pe rind .In SUA Trump nu poate cistiga alegerile .Ultimile 5 sondaje il dau drept cistigator pe J.R.Biden . Iata ce ne zice The Guradian .„Strategul principal al lui Trump, Chris LaCivita, a văzut rezultatele în statele cheie noaptea trecută, a citit datele sondajului de exit poll, a scanat zonele de prezență la vot și a știut în câteva ore că partidul lui Trump nu este unificat. Mai pe romaneste numarul de participati , dintre cei care republicani inscrisi declarati fiind , a fost foarte mic iar cei care au votat Trump nu au reusit sa ii ofere o majoritate care sa ii permita cistigarea Alegerilor generale

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.