Suspiciuni: Companiile miniere ar fi făcut angajări fictive

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a cerut lansarea unei anchete la Complexul Energetic Hunedoara și la Compania Națională a Uraniului pentru că există suspiciuni că au existat angajări fictive şi foloase necuvenite în cadrul acestor societăţi. „Sunt îngrijorat de faptul că în zona exploatărilor subterane există semnale că se fac angajări fictive, de exemplu la Complexul Energetic Hunedoara, unde, de fiecare dată când se făceau controale inopinate, oamenii erau anunţaţi şi erau toţi prezenţi”, a spus Popescu în cadrul Forumului Energiei 2021, organizat de publicaţia Financial Intelligence.

Oficialul Executivului a susținut că și la mina Crucea, care este operată de Compania Națională a Uraniului, ar fi vorba despre persoane care de fapt erau plecate în afara ţării în timp ce figurau angajate în companie. „La fel la mina de la Crucea. La această mină, în perioada 2018-2019 s-au făcut ad-hoc în jur de 130 de angajări, iar raţiunile economice pentru care s-au făcut acele angajări nu le înţeleg pentru că producţia de minereu de uraniu nu a crescut. Mai mult, am semnale că o parte dintre angajaţii de la Crucea au plecat la muncă în străinătate la cules căpşune, sparanghel, ce-o fi fost, iar în acelaşi timp erau înregistraţi ca lucrând şi la mina Crucea. Informaţiile vin, la fel ca la Complexul Hunedoara, tot din interiorul companiei”, a spust Popescu.

Acest lucru s-a văzut şi în preţul minereului de uraniu, care, după restructurare, a scăzut cu 50%. „Fosta conducere a Companiei Naţionale a Uraniului (CNU) şi-a bătut joc de această companie – din care face parte şi mina Crucea – şi au dus-o intenţionat în faliment. O să facem nişte verificări încrucişate ca să lămurim situaţia, o să cer Ministerului Muncii listele cu oamenii care au plecat, pentru că nu este normal ca cineva să-şi bată joc de această companie şi de minerii care lucrează cu adevărat acolo şi pe cârca lor să ajungi să câştigi bani în mod incorect”, a mai spus Popescu. Conform acestuia, există zvonuri că pentru aceste angajări fictive s-ar fi primit şi foloase necuvenite.

Mina de la Crucea va fi închisă anul acesta, conform planurilor Guvernului, costurile totale de închidere, cu tot cu măsuri de protecție socială pentru mineri, fiind estimate la peste 246 milioane lei, la care se vor adăuga cheltuieli anuale de conservare și monitorizare post-închidere. Popescu a spus recent că în procesul de închidere este nevoie de forţă de muncă, aşa cum va fi nevoie şi la mina care va fi deschisă la Tulgheş-Grinţieş.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Cosmin Pam Matei 4557 Articole
Author

2 Comentarii

  1. Iete de asta nu mai reuseau cei care lucrau sa faca norma zilnica de carbune,trebuiau sa le faca normele zilnice si pilosilor ,relatiilor si cunostintele sefilor si sefisorilor.Mari hahalere,bre.Mari.

  2. Mai bine ar reduce numitiu politic din toate consiliile de administratie care nu merg la munca dar conturile li se ingrasa!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.