„Suveranitatea alimentară”, un principiu pentru legislația Franței

Premierul Gabriel Attal a anunțat, joi, că Franța va introduce principiul „suveranității alimentare” în legislație, ca parte din măsurile menite să satisfacă nemulțumirile fermierilor în contextul protestelor din țară și din Europa,  potrivit  B1Tv, care citează Reuters.

Attal a anunțat noi măsuri pentru sectorul agricol, joi, într-o conferință de presă. Acesta susține că sunt necesare mai multe eforturi pentru a aborda preocupările fermierilor la nivelul UE, mai precis în ceea ce privește acordurile de liber schimb.

„Este exclus” ca Franța să accepte acordul comercial Mercosur cu țările din America Latină, spune premierul francez.

El a menționat, totodată, că Franța va spori controalele de siguranță în ceea ce privește importurile de alimente, în special pentru a se asigura că alimentele importate nu au urme de pesticide interzise în Franța sau în UE.

„Nu are sens să interzicem pesticidele în Franța înainte ca astfel de decizii să fie luate la nivelul UE, vom pune capăt acestei practici”, susține Gabriel Attal.

Prim-ministrul Franței anunțase săptămâna trecută o primă serie de măsuri menite să îi liniștească pe fermieri, inclusiv decizia de a renunța la planul de eliminare treptată a subvențiilor pentru motorina agricolă, dar sindicatele din sector au respins măsurile drept insuficiente.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

12 Comentarii

 1. El si-a asigurat siguranta….alimentara.Traieste numai cu lapte de cuc.De ciubotica cucului sa nu se inteleaga gresit.

 2. ce vedem noi aici ?
  Vedem ca si.n cazul zilei de munca de 8 ore
  totul se castiga prin LUPTA !

  LUPTA DE CLAS cum o numesc si azi NEO-MARXISTII americani LBGTQ-uisti !

  BRAVO fermierilor contra feudalilor — 😛 😀 — FRANTEI !
  Nu-i deja clar ca daca clasa 😀 fermierilor nu iesea la LUOTA CEA MARE 😀 pe strazi
  nu primeau ce li se vor da !

  Punem pariu ca daca si PENSIONARII ies … scade varsta de pensionare ! Desi fondurile de pensii s-au jucat la pacanele
  pe-o ILUZORIE victorie a Ukrainei contra Russiei ?

  N-a fost sa fie … „LEBENSRAUMUL” urkan ramane la russnaci 😀 !

  IQ=?
  😉

  [PS: Stiati ca GENIILE REALE n-au respect de …SCOLASTICA ? 🙁 😀 ]

 3. Am auzit zilele astea de acest acord. Pare la fel minunat ca si acela cu gazul lichefiat. Vin vapoarele cu animale sau carne si nu ai nici o bataie de cap cu ”agricultura”, etc. Iar intr-o zi cand ai renuntat sa-ti asiguri hrana si in special laptele pt copii vine si reversul. Vapoarele poluiaza, sunt costuri mari asa ca se sisteaza livrarea asa cum s-a intamplat si cu gazul. Acum 30 de ani un fizicean, in fond un om remarca preturile de dumping practicate in supermarket la carne. In aceeasi orchestra au cantat presa si TV de megalomania lui Ceausescu in a avea IAS-uri sau o zootehnie puternica. Azi peste tot se vad ruinile unor grajduri unde odata se cresteau vite. Acum laptele este o apa alba si carnea asa zis proaspata este ”carata”/ambalata in alte tari caci a disparut ”taierea” care aproviziona macelaria vineri pe vremea bunicii. Ciolacu/Iohannis/Ciolos cred ca deja au semnat marea ”pleasca” Sudamericana. Precis PSD/PNL pot trai cu gaura de la covrig sau vor primi in avionul cu baie tot ce le pofteste inima de la Paris, restul…vor deveni culegatori de urzici. In timpul crizei din 2008 la TV arata cum erau invatati oamenii sa se hraneasca cu plante din parcuri in NY…

 4. Crezi ca se poate trai doar cu ceai de ciubotica ?
  Corpul are nevoie si de proteine si de calorii … nu poti trai doar cu ceai de plante … !
  Chiar nu inteleg ce vrei sa zici … vegetarianule !
  😐

 5. N. 16.03.1989, și bebelușii orăcăie pe diferite motive, individul nu numai că vorbește ce i se dictează că execuție, ocolește subiectele arzătoare promițând marea cu sarea, un alt mincinos care nu se lăsa de metehne. E unicul loc de muncă pentru o perioadă de 10 ani daca nu va fi scuipat tocmai când nu se așteaptă! Omul a câștigat functia prin numire politic dar pierderea funcției se poate întâmpla și în martie 2024, adică, oricând poate pierde. Individul are un secret pe care se bazează din naștere și crede că îi merge, adică, din două încercări vrea realizarea deîndată. In cazul agricultorilor care au spus că nu vor schimbarea guvernului francez, individul va avea mari și grave probleme cu mitingii, cu cetățeni pentru drepturi. Poate că va rezista până la 48 ani în funcție, ceea ce nu prea cred, ceva grav i se întâmplă. Cât despre ‘suveranitatea alimenrara’ despre care schelălăie, îl doare fix la 1 km viteza de cetățeni și de suveranitatea alimentara, el are ordin clar „recuperare ajutor de orice fel de la ukraina prin import obligatoriu”, că oricare tara care a ajutat, cu riscul că aceste țări să își distrugă agricultura și națiile care trăiesc în țară lor. E valabil și pentru Romania care importă orice de la ukraina contra ajutoarelor trimise fara informarea cetățenilor și fără un referendum.

 6. Asta este dovada clară că există soluţii corecte, care rectifică o mare parte din rezultatele proaste cauzate de deciziile idioate emise de-a lungul vremii de clasele conducătoare.

  În plus, după câte se vede, pe Terra sunt cam 3500 de mari javre care au miliarde sau milioane de dolari/euro/etc. în conturile lor şi tot nu le ajunge. Ei sunt înconjuraţi de vreo 100-200 de „pioni-paznici” care le asigură protecţia/transportul/sănătatea/hrana.

  Noi, tot pe Terra, suntem restul – adică vreo 8.000.000.000 !

  Ce vor ei se vede. Noi ce vrem ???

 7. Sti ce-i straniu PROPHETULE ? 🙁

  Faptul ca „fluturele brazilian chiar face URAGANE nu doar la … BERLIN!”

  TOTUL e oare PRE-PREMEDITAT organizat SUBTERAN ?
  Intreb pentru ca [3301] stiu ca sti ! La ce ai tu accest au putini pe TERRA ! (chiar si Xi via PENTAGON 😉 stie asta!) !

  IQ=?
  🙂

 8. Nu intereseaza pe nimeni ce vrea PRRRROSTIME !
  Asta n-o spun ca gluma si nici ca rautacism ! Dimpottriva … o spun trisst ca un MEGA_SUPER_GENIU care stie multe (‘nainte) !

  😀

  PS: ce-ntrebi tu se-ntreaba toti prostii de mii de ani ! Ca GENIU plictisit iti spun ca si-n HAITA UMANA exista pre-determinat genetic LUPII ALPHA ca si-n haita lupeasca
  si ca COMUNISMUL sau CRESTINISMUL nu se potriveste uneo SPECII CARNIVORE … 😐
  Adevarul e ca comunismul sau chiar CRESTINISMUL ar fi doar ceva pentru …ERBIVORE !

  Vezi ce s-a-ntamplat in barcile de salvare pe TITABIc ca sa vezi cat conteaza 10-20 de mii de ani de civilizatie maimutzaresc HOMO SAPINETICA ! 😐
  TATA LOR … 3301 ! (LEGION❤️) Prostimea nu doar ca trebuie tinuta in prostie ci isi chiar cere asta !
  Nu te gandi ca „revolutiile”-s facute de PROSTI 😐 😐 😐 … prostii multi sunt doar massa de manevra a putinelor genii umane care din pura plictiseala 🙂 se delecteaza …socio-economic !
  NU MA CREDE !
  Beleste ochii si vezi ce-si-cum ! Uite … urmareste-o-n timp doar pe madam (F.ck UE !) NULAND si lamureste-te ! 🙂

  SHALOM! evreilor de treaba (de-si-n fata mortii toti suntem a-moral la fel ! 🙂 ) IQ=?

 9. He, mda.. Vorbe de gender, francez,.. Insă ar fi cazul să te intrebi, de care este suveranitatea alimentară romînească,.. cea mai importantă in viața unei nații, căci doar nu o să te hrănească cu lingurița la nesfîrșit alții,.. ți ai nevoie de o producție alimentară proprie,.. care cică poate hrăni 80 milioane de flămînzi,.(bancuri) Deci, ce-ai făcut bobiță cu agricultura,.. Cum ai de gînd să trăiești fără să produci produse ?? Acu francezul iți trage palme și șuturi..Te deștepți ??

 10. „Suveranitatea alimentara”… suna frumos, cat sa prinda la intelectualii francezi. In realitate, cuvinte goale. Cam cum e si cu „independenta energetica”

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.