Szijjartó al Ungariei vine la Oradea să sărbătorească

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, şi ministrul de Externe al Ungariei, Szijjartó Péter, vor participa vineri la manifestările pregătite de UDMR Bihor la Oradea pentru a sărbători Ziua Maghiarilor de Pretutindeni, marcată anual pe 15 martie.

„Domnul preşedinte Kelemen Hunor şi domnul ministru Szijjartó Péter vor fi vineri la Oradea. De asemenea aşteptăm şi prezenţa şefului cancelariei primului ministru, Alexandru Mihai Ghigiu”, a declarat, joi, pentru Agerpres, preşedintele executiv al UDMR Bihor, deputatul Szabó Ödön.

Ca în fiecare an, comunitatea maghiară din municipiu serbează, la 15 martie, începutul Revoluţiei din 1848-1849. Programul a fost stabilit de filiala judeţeană a partidului împreună cu bisericile tradiţionale, organizaţii de tineret, instituţii culturale şi de învăţământ, se arată într-un comunicat al UDMR Bihor.

Potrivit informării semnate de Szabó Ödön, manifestările vor începe la ora 11 cu o depunere de coroane la Monumentul din Episcopia Bihor, pentru ca de la ora 12 să fie depuse coroane şi la mormintele revoluţionarilor din 1848-1849 din turnul Bisericii Reformate Rogerius.

De la ora 14 vor fi amplasate coroane şi la mormântul eroului martir polonez Kazimir Rulikowski din Cimitirul Municipal Oradea. De la ora 14.40 ceremoniile vor continua cu depunerea de coroane la bustul revoluţionarului român Nicolae Bălcescu din parcul ce-i poartă numele, iar de la ora 15.30 la bustul poetului revoluţionar Petőfi Sándor din parcul cu acelaşi nume.

De la ora 18,30 va avea loc o festivitate cu ansambluri populare maghiare din Bihor, iar de la ora 19 la statuia Szacsvay Imre din Parcul Libertăţii se vor transmite mesajele premierilor României şi Ungariei, se vor ţine discursuri de către personalităţi locale şi se vor depune şi aici coroane. Potrivit deputatului Szabó Ödön, invitaţii speciali ai manifestărilor vor fi prezenţi la acest moment din program, la întrunirea din jurul statuii eroului paşoptist Szacsvay Imre fiind aşteptaţi între 3.000 şi 5.000 de etnici maghiari.

Festivităţile de la statuia lui Szacsvay Imre vor fi urmate, ca în fiecare an, de un marş festiv cu făclii prin centrul oraşului, la care vor participa membrii comunităţii orădene.

Comisia tehnică pe probleme de circulaţie din cadrul Primăriei Oradea a aprobat miercuri instituirea de restricţii de circulaţie vineri seara, pentru desfăşurarea în condiţii de siguranţă a festivităţilor prilejuite de Ziua maghiarilor de pretutindeni.

„La solicitarea UDMR Bihor, în contextul manifestărilor prilejuite cu ocazia zilei de 15 martie – Ziua maghiarilor de pretutindeni, va fi restricţionată circulaţia pe strada Parcul Libertăţii, în intervalul orar 18:30 – 20:00”, a transmis Primăria Oradea printr-un comunicat de presă.

Măsurile de limitare a circulaţiei din centrul oraşului vor viza şi un tronson al străzii Republicii.

„În intervalul orar 19:30 – 20:30 va fi restricţionată circulaţia pe strada Republicii, între intersecţia cu strada Muzeului şi intersecţia cu strada Braşovului şi Dunărea (lângă magazinul Crişul), pe două benzi, pe sensul de mers dinspre Gara CFR înspre magazinul Crişul”, se mai menţionează în comunicat.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

15 Comentarii

 1. Respect pentru politica si ministru de externe al Ungariei si la gunoi cu guvernul de hoti ,tradatori si analfabeti al RO

 2. Ungurii ar trebui sa serbeze si ziua cand au venit in Europa,cand au pustiit si dat foc Romei ,cand au pirjolit Europa,si,mai ales, cand o sa se decida sa treaca de la ura si salbaticie la rasa normala de oameni.1848 il pot sarbatori si la tantarii de la Balaton nu neaparat la Oradea.Le curg balele dupa Transilvania.Au insomnii.

 3. Ungaria are una dintre cele mai bogate istorii a țărilor milenare din europa..Practic din 440 sunt in europa și istoia maghiarilor a Ungariei din bazinul carpatic. !848-49 a fost revoluția burghezo democratică,.. după cum știm,, Adică s-a abolit iobăgia și la tiganu valah din transilvania..Au aapucat la terenuri din bunăvoina stăpînilor anteriori..Azi Budapest este mult mai aproape de ardeleni decît bucurești.. Și in Budapest poți avea incredere,..Vorba lor contează și se respectă .. nu și la țigănia dîmbovițeană..

 4. -ÎNTREB CU TRISTEȚE:CÎȚI DINTRE ROMÂNII CU VÂRSTA PESTE ZECE ANI ȘTIU CINE AU FOST NICOLAE BĂLCESCU, AVRAM IANCU -DE AXENTE SEVER,SIMION BĂRNUȚIU ,………..IULIU MANIU?/ BINE CĂ N-AU UITAT UNGURII: De la ora 14.40 ceremoniile vor continua cu depunerea de coroane la bustul revoluţionarului român Nicolae Bălcescu !

 5. @ „popa”, 14 mart. 2024 la 11:09
  Timp de cîteva sute de ani (din cei 450 de ani cît valahii și moldovenii au fost slugile Imperiului Otoman, și i-au plătit biruri inclusiv în copii de ambe sexe, 3000 în fiecare an!) invaziile otomane și tătare în Transilvania au avut componente importante valahe și moldovenești. De altfel, valahii și moldovenii LUPTAU CU ARME TĂTĂREȘTI (scut mic rotund din lemn și piele, yatagan, arc mic mongol compozit) în Evul Mediu, de-aia NU VEȚI GĂSI ARME MEDIEVALE în muzeele de că’t existente în Valahia și Moldova! …fiindcă LE-A FOST RUȘINE CU ELE. Ei tot prezintă „sabia lui Ștefan cel Mare” de la ‘Stambul, dar aia e o sabie ce i-a fost FACUTĂ-CADOU din Vest, piticotului care nici nu era în stare s-o mînuiască, că scula era prea mare.
  Fortificațiile din sudul (mai ales!) și estul Transilvaniei, imediat sub Carpați, sute de cetăți țărănești, au fost ridicate ca măsură împotriva raidurilor extrem de frecvente ÎN SCOP DE JAF ale tătarilor ÎNSOȚIȚI DE „FRAȚII” VALAHI SAU MOLDOVENI. Fiindcă valahii și moldovenii, putorile, considerau Transilvania „cămara lor”, mergeau s-o golească alături de tătari și otomani, că știau că transilvănenii harnici au de toate, acolo. Mii de raiduri de jaf!

 6. muhahahahaha

  …”Practic din 440 sunt in europa”… o minciuna repetata pentru propria glorificare…

  Jenő Szűcs, scrie: „Originea hunică a maghiarilor este, bineînțeles, o ficțiune, ca și originea troiană a francezilor sau ca oricare altă teorie origo gentis, fabricată cam prin aceleași vremuri. Maghiarii își trag de fapt originea din ramura ugrică a popoarelor fino-ugrice (…) și nu au legături, nici genetice și nici istorice, cu hunii.” (1999)

  dar iluzia trebuie intretinuta… de fapt mai degraba psihopatiile mincinosilor…

  ce misto!

 7. @ IOAN ȘI KATY .. Păi ce treabă au avut ăștia cu revoluția din 48 bre, inafar că au fost contemporani și au știut poate de evenimente ?? Singura mișcare de consemnat era arestarea și eliberarea guvernului provizoriu al valahilor la presiunea maselor conduse de Ana Ipătescu, unde nici Bălcescu nu era de luat in seamă.. In rest, acțiuni banditești in Ardeal cu jefuire de conace maghiare neprotejate,..de partizanat austriac impotriva maghiarilor..

 8. Uite de-aia se pune pla cu mânuțe austria contra României în schenghen.
  Pentru că permite să-i treacă granița toți migratorii.
  Zowel curștions?

 9. Unii unguri au priceput ca NATO se va retrage la linia legala Berlin….Ordinea Strategica legala in vigoare este aia stabilita prin Tratele postbelice din 1946, 1947…. ONU si Consiliul de Securitate ONU functioneaza in baza acestor Tratate…Incalcarea acestor Tratate inseamna Revizionism….Deci Expansiunea NATO la Est de Berlin este Revizionism….Rusia NU este revizionista fiindca ea vrea revenirea la acele Tratate postbelice stabilite prin Razboi mondial….Europa ori revine la Lege ori este Razboi….Este si imoral ca Invinsii din 1945 sa se transforme in Invingatori fara a castiga un Razboi…Romania este Revizionista, imorala. Din Tara invinsa, se strecoara hoteste in pozitia de invingatoare….Analfabetii nu pricep ca Pactul Ribentrop Molotov este nul din 22 iunie 1941….soarta Basarabiei a decis – o Romania prin infrangerea in razboiul in care a luptat in Tabara Nazista….Unirea Basarabiei cu Romania NU este nici legala nici posubila pentru ca ar inclca Tratatele post belice semnate de Romania….Romania e o tara doldora de semianalfabeti auristi care confunda dorinta cu putinta si realitatea. La fel ca Leghionarii…

 10. mergeti la vorban aka agentul kgb gyula gabor sa va dea batistute sa nu va dea-n barba cu ce va curge din nas… repejor!
  si puteti sa va smiorcaiti impreuna…

 11. Ați primit și răspuns pentru multiplele articole elogioase cu oradea-n sus, oradea-n jos, buricu romaniei.

 12. Sarbatoriti SI UCIDEREA la 1848 …40 000 de ROMANI, in Tara LOR?
  INDIENI, sunt Ungurii CA Premieruu’ LOR …:):):)

 13. Sper sa-i ridice o statuie lui Horthy, ca tare drag le-a mai fost ptr ca a omorat romani.
  La hunguri nimeni nu-i erou daca n-a exterminat romani din Transilvania……[Rumburak]

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.