Tactică. Taiwanul, hărțuit de baloanele chineze

Cu câteva zile înaintea alegerilor prezidenţiale din Taiwan, preconizate să aibă loc la 13 ianuarie, înmulţirea baloanelor chineze pe cerul insulei relevă – potrivit armatei taiwaneze – un „război psihologic” dus de Beijing într-o încercare de a influenţa scrutinul, o arma considerată totuşi cu două tăişuri, notează luni France Presse.

Beijingul îşi desfăşoară cu regularitate forţa sa militară, trimiţând avioane de vânătoare, drone de recunoaştere şi nave de război în jurul insulei, a cărei suveranitate o contestă.

Din decembrie, în jur de 20 de baloane misterioase au survolat strâmtoarea Taiwan, care separă insula de China continentală, potrivit Ministerului Apărării taiwanez, care vede aceasta ca pe o hărţuire din aşa-numita „zonă gri” pentru „a afecta moralul poporului nostru”.

Acest tip de tactică se referă la acţiuni agresive desfăşurate de un stat fără ca totuşi să declare război deschis, notează AFP.

„Beijingul arată că poate să încalce spaţiul aerian taiwanez şi să pună sub semnul întrebării suveranitatea sa”, apreciază Raymond Kuo, expert în problemele Taiwanului la institutul american Rand Corporation.

China, care consideră Taiwanul drept parte integrantă a teritoriului său, a jurat să aducă într-o zi insula sub jurisdicţia sa şi nu exclude recurgerea la forţă pentru aceasta.

La scrutinul prezidenţial din 13 ianuarie participă actualul vicepreşedinte Lai Ching-te, din partea Partidului Democrat Progresist (DPP, aflat la putere), apărător al suveranităţii insulei, şi doi candidaţi favorabili unei apropieri de China.

Momentul ales pentru trimiterea baloanelor este unul „politic”, a declarat Kuo pentru AFP.

„Partidul Comunist Chinez (PCC) încearcă să demoralizeze publicul taiwanez în apropierea alegerilor prezidenţiale şi legislative”, afirmă expertul citat, potrivit căruia „Beijingul adaugă o nouă provocare operaţională forţelor militare taiwaneze” pentru a le pune la încercare.

Ministerul Apărării de la Taipei a denunţat sâmbătă o „tentativă de a utiliza războiul psihologic pentru a afecta moralul poporului nostru”, calificând baloanele drept o „ameninţare serioasă” pentru legăturile aeriene.

Solicitat să comenteze cu privire la acest subiect, Ministerul Apărării chinez a respins orice acuzaţie de ingerinţă şi a acuzat Taiwanul că încearcă să „manipuleze alegerile”.

Baloanele provenind din China au devenit un subiect politic sensibil anul trecut, după ce SUA au doborât unul dintre aceste aparate, pe care l-a calificat drept „spion”, după ce intrase în spaţiul aerian american.

Beijingul a susţinut atunci că a fost vorba de un dirijabil civil care deviase de la traiectoria sa.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 3

8 Comentarii

 1. Taiwan va avea alegeri in care cu siguranță vor cîștiga partide pro china,. Cu siguranță,. in mod ”democratic” american..

 2. ‘Baloane colorate, veniți să cumpărați
  Baloane minunate, priviți și admirați!
  Alegeți orice culoare și balonul ce-l doriți
  Baloane colorate cumpărați pentru cei mici!”

 3. se pare ca MISHTEAUX chiar e un PROPHET real si ca
  2-oua saptamani dupa invingerea UKRAINEI … CHINA re-integreaza TAIWAN-ul cum a re-ingrat noi ajutati de sTALIN
  ARDEALUl ddeja dat cu acte ungurilor !

  SHALOM!

  [PS: Nu va ANTE-proorocea el asta ? 🙂 ]

 4. Cei care tot incearca sa bage batul prin gard ,sint in staresa se agate de ori ce ,numai ca sa gaseasca un pretext ca ,China chipurile agreseaza Taivanul.Da Doamne ca in anul asta sa ii sature cineva pe acesti americani ca sa ii potoleasca si sa nu le mai stea gindul la razboi ,sau sa incerce ca sa intarite tarile lumii una impotriva celeilalte !

 5. Si ce-o fi mai nene asa mare filosofie ptr taiwanGezi sa inalti un helicopter, iar din helicopter sa impusti baloanele cu un harc cu sageti aprinse, ca pe vremea cruciadelor?……[Rumburak]

 6. pe fondul acesta „de conflict iminent” – nimeni nu observa cintaretii taiwanezi care cinta linistiti in china, la show-uri mari, sau in trusturi mari de televiziune. sint invitati si tratati ca si mari vedete, aplaudati de publicul chinez. deci… exact… cum e cu conflictul asta?

 7. VORBIM despre o preluare a TAIWAN-ului precum a fost preluat HONG KONG-ul
  CHINA nu e interesata sa omoare MILITAR
  GASCA CARE FACE „OUA DE AUR” = TAIWAN
  cum n-a fost talamb nici interesata sa ucida militar
  GASCA CARE FACE „OUA DE AUR” = HONG KONG-ul

  😀 … imagineaza-ti SALTUL CALITATIV 😀 al CHINEI dupa preluarea pasnica a unui TAIWAN ne-distrus razboinic
  dupa deja saltul calitativ-istoric de dupa preluarea HONG KONG-ului

  CONCLUZIA ?

  USA mai bine faca TAIWAN-ul ATOMIC 🙁 TABULA_RASA decat sa … lase CHINA prin TAIWAN sa scurteze cu DECENII drumul spre
  HEGENONIA PLANETARA !

  PS: CHINEZII au fost instiintati … primul pasa va fi un atac SIMULTAN si CONCOMITENT
  DISTUGATRI prin cantitate in timp scurt (ore) la … MARINA AMERICANA din ZONA !
  Mai multe nu spun pentru ca viitorul nu are voie sa fie schimbat prin prophetii , dimpotriva prophetiile trebui sa-l dirijeze
  … „DIAFAN” (fluturele brazilian cu uragan la … BEWRLIN!)

  IQ=?
  😉
  😎😎😎
  (de ce-au pus orezarii recent un ADMIRAL ca ministrul apararaii ? cine le-a ziso = in cine, verificat GENIU , cred ? MDA! )

 8. -adica despre ce sa scriem ?
  ,,Orezarii„ despre care vorbesti au o populatie de 1400 milioane de cetateni Chinezi , prin Occident au
  in fiecare oras american CHINA -town + in BOSTON au primar una de-a lor care la petrecerea de Craciun nu
  a invitat rasa alba + 1400 de milioane $ lui Hunter (fiul lui Mos ION BIDON) ,nevasta sifiliticului
  Zucarberg este orezara ,dupa cum scri pe aici si nevasta fostului sef al Senatului (balbaitul) este tot
  orezara ,Clinton care a facilitat intrarea orezarilor la secretele Pentagonului, Mark MYLEY seful armatei
  lui TRUMP anunta pe fostul sef al armatei in caz de razboi nuclear va da un telefon cu o ora inainte to
  ,,orezariilor„ ++++ MAREA DATORIE DE PESTE 7000 de miliarde $ tot…..OREZARILOR (nan Yelina stie )

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.