Taiwanul a detectat 26 de avioane chineze în jurul insulei

Ministerul Apărării din Taiwan a anunţat vineri că a detectat 26 de avioane şi cinci nave chineze în jurul insulei în ultimele 24 de ore, transmite AFP.

Aceste activităţi au avut loc cu câteva săptămâni înainte de învestirea, pe 20 mai, a noului preşedinte al Taiwanului, Lai Ching-te, pe care China îl consideră un separatist periculos.

Şaptesprezece aparate „au trecut linia mediană (a strâmtorii Taiwan) şi au pătruns (…) în zona de identificare a apărării aeriene a Taiwanului”, a precizat un comunicat al ministerului.

Linia mediană taie în două Strâmtoarea Taiwan, o cale maritimă îngustă de 180 de kilometri care separă insula autonomă de China continentală.

Beijingul, care nu recunoaşte această linie, revendică Taiwanul ca parte a teritoriului său şi nu a renunţat niciodată la utilizarea forţei pentru a recâştiga controlul insulei.

Sub preşedinta Tsai Ing-wen, aleasă în 2016, relaţiile dintre Beijing şi Taipei au devenit tensionate, deoarece ea şi guvernul său resping pretenţiile Chinei asupra insulei.

Noul preşedinte ales, Lai Ching-te, provenit ca şi Tsai Ing-wen din Partidul Democrat Progresist (DPP), a câştigat alegerile prezidenţiale din ianuarie, în pofida avertismentelor Beijingului că el va aduce „război şi declin” pe insulă.

Aceste manevre au loc la o zi după ce Manila a convocat un reprezentant înalt chinez pentru a protesta faţă de un incident soldat cu avarierea a două nave filipineze în cursul unei patrulări în Marea Chinei de Sud.

Potrivit Ministerului filipinez de Externe, paza de coastă chineză a tras cu tunuri de apă asupra a două dintre navele sale pe 30 aprilie şi a blocat accesul la un recif disputat din Marea Chinei de Sud. Beijingul, la rândul său, a confirmat că a „respins” vasele filipineze.

China revendică suveranitatea aproape în întregime asupra Mării Chinei de Sud – o răscruce importantă a rutelor comerciale maritime -, spre nemulţumirea mai multor ţări riverane.

Acest diferend intervine într-un moment în care Statele Unite şi Filipinele organizează exerciţii militare comune, în special în apropierea zonelor disputate din Marea Chinei de Sud şi strâmtoarea Taiwan.

Unul din punctele importante ale exerciţiilor este simularea recuceririi prin forţă a unei insule din provincia filipineză Palawan, în apropiere de insulele Spratly, revendicate atât de Manila, cât şi de Beijing.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1

15 Comentarii

 1. Taiwanul apartine Chinei si nu apartine colonistilor britanici sau americani

 2. Doar d-aia se numește „Marea Chinei de Sud”, nu se numește „Marea Statelor Unite și a Filipinelor”. China revendică ce ar trebui să-i aparțină. China nu uită perioada colonială și modul cum a fost tratată de colonizatorii occidentali. Slava China!

 3. @Viorica Bălteanu:

  De ce nu amintesti si de colonistii rusi? Si rusii au ocupat teritorii chinezesti.

 4. Un popor , doua state :
  Romania – r. Moldova
  Coreea sud – nord
  China – Taiwan

 5. Viorica,Taiwan are alianță cu SUA și de buna voie. China și Rusia vor frăție cu cizma și tancul. Și decizia aparține Taiwan-ului cu cine vrea sa trăiască pașnic. Lepra putinista.

 6. Marcele,hotărăști tu în locul altora? Dobrogea de cine apartine? Asa ca idee.

 7. Da… si Marea Neagra e a negrilor dupa logica stupida a unor comentatori…

 8. China se gonfleaza din ce in ce tot mai mult , cine stie unde se va ajunge pina la urma ? Economic are o sumedenie de state care sint ,,dator vindute,, deci stiu ei ce au de facut …. Viitorul va spune ce va fi cu lumea !

 9. Am detectat un comentator tripolar, cu personalitati sterse dar asemanatoare. Se straduie de ani de zile sa creeze iluzia unei majoritati cu opinii clonate.

 10. Taiwainul e parte a Chinei. SUA, genocidar-fitiliste. @Anonim: si invers: chinezii sunt acuma nu numai în China, ci si-n Rusia, în Siberia, pe care, încet-încet, o colonizeaza (pasnic, la fel nemtilor adusi în Rusia de Ecaterina a II a cea Mare, Drang Nach Osten).

 11. Productia de bunuri trebuie sa revina in SUA si Europa. Chinezii trebuie lasati din brate cu mana lor de lucru ieftina pentru ca si-au luat-o in cap. Au dat de bani si plimba tinichelele in jurul insulei.

 12. @Gay jin: şi cam cum ar putea, în opinia ta, să revină producția în SUA şi Europa? Globaliştii au făcut totul ca să distrugă capacitățile de producție din SUA şi Europa, au fărâmițat sistemele energetice, au aruncat în aer conductele de gaze, au demolat centralele pe cărbune, au distrus o parte din producția de energie atomică, au împânzit lumea cu idioțenii solare şi vârtelnițe care consumă mai mult decât produc, au făcut praf educația şi morala compromițând resursa umană, au aplicat Planul Kalergi etc, considerând că China le aparține ca producător ieftin, de unde pot scoate foarte mulți bani punând adaosuri nesimțite, iar Africa, Orientul şi America de Sud la fel, ca furnizori de materii prime şi energie.
  Europa a fost jefuită şi sacrificată în mod intenționat.
  Deci, cum s-ar putea repara acest dezastru iar SUA şi Europa să redevină competitive?
  Răspuns: nu se poate!
  Singura şansă a Europei este să trăiască în pace şi cooperare cu Rusia şi China şi să reconstruiască treptat ce au distrus aceşti nemernici.

 13. 26 de avioane chinezesti au incaput in jurul Taiwanului? Ce mare e insula asta!

 14. IATA CE inseamna sa ai de-a Face cu Commnetacks Destepti si InFormati … :):):)
  CAND LI SE Da Voia …:):):)
  Ma Rog, este BINE si ASA.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.