Taiwanul nu are nevoie de fariseism progresist

Nancy Pelosi nu a avut parte de o întâlnire cu președintele Coreei de Sud și nici cu ministrul de Externe de la Seul, la următoarea destinație după vizita în Taiwan care a dus la reacții ferme din partea Chinei. Noul președinte sud-coreean, Yoon Suk-yeol, altfel un politician cu o linie mult mai dură față de Coreea de Nord și mai apropiată de poziția Statelor Unite decât predecesorul său, a precizat că este ”în vacanță”. Iar ministrul de Externe de la Seul se afla în Cambodgia, la Summitul ASEAN, la momentul vizitei lui Pelosi. Această agendă a liderilor de la Seul limitează riscurile unei dispute cu Beijingul, după vizita lui Pelosi în Taiwan, opinează mulți analiști americani.

După decolarea avionului liderei Camerei Reprezentanților din SUA, Taiwanul a intrat în stare de alertă, ca urmare a exercițiilor militare desfășurate de China de jur împrejurul insulei. Guvernul de la Beijing a emis o atenționare pentru ca zborurile comerciale să evite spațiul aerian din preajma Taiwanului, exercițiile militare chineze urmând să se desfășoare chiar la limita apelor teritoriale taiwaneze, la 22 de km. de țărm. Ministerul Apărării de la Taipei a precizat că armata chineza impune practic ”o blocadă maritimă și aeriană”, iar presa americană a relatat că Beijingul a mobilizat 48 de avioane de lupta pentru a hărțui apărarea taiwaneză. 22 de avioane au încălcat ”linia mediană”, care împarte Strâmtoarea Taiwan, linie de demarcație despre care oficiosul chinez Global Times scrie că ”nu mai există”. Este fără precedent faptul că Beijingul a anunțat că exercițiile militare vor presupune lansarea unor rachete convenționale care vor zbura deasupra Taiwanului.

Riscurile unei potențiale ciocniri între SUA și China sunt amplificate de prezența celor două portavioane ale Chinei în proximitatea Taiwanului, unde se află și portavionul american USS Ronald Reagan (venind dinspre Filipine), precum și un distrugător care vine din nord, dinspre Japonia.

Până în acest moment, scenariile privind izbucnirea unui conflict în Taiwan par totuși exagerate. Însă asta nu înseamnă că nu va exista un impact negativ pe termen mediu și lung pentru relațiile sino-americane. Nancy Pelosi și-a justificat vizita în Taiwan (în privința căreia președintele Joe Biden a avut rețineri mari) cu argumente în bună măsură valide: dreptul unor cetățeni americani de a vizita Taiwanul, dreptul Taiwanului de a găzdui politicieni din SUA, dreptul democrațiilor de a se opune autocrației și forței brute. Însă faptul că aceste argumente sunt suficient de solide nu înseamnă  că decizia de a efectua vizita a fost în mod necesar una înțeleaptă.

China are o cu totul alta statură economica și militară acum în comparație cu anul 1997, atunci când un alt lider al Camerei Reprezentanților, Newt Ginghrich, a fost la Taipei. În plus, pe agenda de atunci a lui Gingrich a figurat și o vizită la Beijing, o expresie a ambiguității constructive a SUA, la care Washingtonul pare să fi renunțat în acest moment. Până și The Economist scrie că ambiguitatea constructivă a Americii s-a transformat în confuzie strategică, într-un articol intitulat ”Vizita în Taiwan subliniază incoerența strategiei SUA”. Iar toate acestea vin din partea unei administrații Joe Biden care a susținut că ”va repune diplomația în centrul politicii externe americane”.

În al doilea rând, Statele Unite au de-a face o cu  un context internațional foarte complicat în acest moment și nu par să aibă nevoie de noi probleme. Acordul nuclear cu Iranul este la un pas să se prăbușească, războiul din Ucraina este în toi, Finlanda și Suedia nu au încheiat încă procesul de aderare la NATO, în Kosovo poate izbucni din nou un conflict etnic (iar Bosnia și Herțegovina poarte urma aceeași cale și secesiunea), Coreea de Nord vorbește despre un nou test nuclear provocator. Or, China poate oricând interveni în multe din aceste dosare în dauna Statelor Unite. Se apropie Summitul Organizației de Cooperare Shanghai (unde Rusia, India și China sunt membri, iar Iranul este observator), Beijingul poate semnala oricând o apropiere de Coreea de Nord (mai cu seamă că poziția noului lider de la Seul este mai dura în ce privește relația cu Nordul), Beijingul poate oferi mai mult decât sprijin diplomatic Rusiei în războiul din Ucraina. China nu trebuie să invadeze Taiwanul (nici măcar să atace insulele din Strâmtoarea Taiwan) pentru a pune presiune pe SUA, ci poate găsi multe alte căi pentru a crea probleme Washingtonului.

Oricare dintre aceste evoluții vor putea fi puse și pe seama vizitei lui Nancy Pelosi la Taipei. Până acolo, consecința deja evidenta este că lidera Camerei Reprezentanților a lăsat în urmă sute de mii de taiwanezi care trebuie să facă din nou exerciții de protecție civilă și de refugiere în buncăre și subsoluri, în timp ce rachetele Chinei zboară deasupra capetelor lor.

Reacția Chinei nu a fost la fel de agresiva în luna aprilie, când la Taipei a sosit o delegație a Senatului condusa de senatorul republican Lindsey Graham, cel care subliniază acum o diferență: ”Am fost dur cu China înainte ca asta să devină o modă”. Explicația lui Nancy Pelosi pentru reacția diferită a Chinei spune multe – ea este femeie: ”Nu au spus nimic când au venit bărbații”, a declarat Pelosi.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 28

20 de Comentarii

  1. Are poporul roman o vorba:”nu mai știu cum sa se’ntreaca” Exact despre asta e vorba în comportamentul”liderilor” americani.Ghilimelele sunt perfect justificate dat fiind ca „liderii” nu decid nici măcar cine sa fie portar la casa alba.

    • Cine spune ca tatae Geoe a avut retineri? Sa-i stim si noi. Sigur ca batranica a fost tot timpul curajoasa in
      vorbe sperand ca urca electoral partidul ei in sondaje dar cand a fost sa plece in misie mare lucru ca nu au urcat-o aia cu forta in avion.

  2. SUA vorbesc de o lume bazata pe reguli. Care reguli, cine si cum le stabileste? Cumva SUA dupa propriul interes de moment?
    Pai in cazul Kosovo si Taiwan sustin secesiunea si crearea de noi state prin ruperea de teritorii.
    In cazu Ucrainei sustin exact opusul, adica nu sustin secesiunea Donetk-Luhansk desi si acolo locuieste o minoritate nationala exact ca in Kosovo in raport cu Serbia.
    Dar nu-i, asa moralitatea pe care vor s-o IMPUNA celorlalti este stabilita de interese schimbatoare. „Fa ce spune popa SUA, nu ce face”
    De. ex in cazul romaniei, ce ar trebui sa sustina? Secesiunea Taiwanului dar nu si a Donetkului? Cum sa spui ca chinezii din Taiwan au dreptul sa nu traiasca sub conducerea de la Peking dar rusii din Donetk trebuie sa traiasaca sub regimul neonazist de la Kiev impus de SUA?!
    Daca esti o persoana, tara serioasa, cu ceva valori reale, cum sa dai macar si o ceapa degerata pe pretentiile si retorica SUA?!

  3. Pelosi este femeie? Cine aspus tampenia asta? Pelosi este cel mult parinte doi, sau sex doi dar nu femeie. Chiar cretinii progresisti au introdus regula asta ca este interzis sa se foloseasca cuvintele mama, tata, fiica, sora, bunic, bunica, etc. introducand noi termeni aprobati chai de catre decrepita asta de Pelosi.

  4. „Simbol” al progresismului Pelosi prezinta exact ce produce progresismul:nimic.Alde incurca lume,sclerozati in tineretea falnica dar inapti sa inteleaga ceva.

  5. americanii isi baga botul peste tot ei vor sa fie „jupanii ” lumii dar s-a cam terminat cu „jupaneala” americana !!cu chinezii nu prea le merge asa cum le merge cu prostii de europeni si cu idiotii de romani , in frunte cu cel mai inalt ca bradul si … cam atat!!

  6. Ia fiti atenti la ce face China cu Taiwanul ! Picatura chinezeasca ! Multa lume se scarpina pe burta de placere ca China nu a ripostat militar la vizita nepoatei lui Tutankamon la Taipei , asta demonstrand incapacitatea militara a Chinei ! Asa o fi in viziunea euroatlantica a istericilor de pe cele doua maluri ale Atlanticului ! Astia scapa din vedere ca China nu e in Europa , ca nu are mentalitate euroatlantica si ca China actioneaza chinezeste ! Cum ? Piata constructiilor in Taiwan a fost evaluata in 2021 la 81 miliarde $ ! Pentru a construi ai nevoie , printre altele , si de nisip ! Ei acum sa vezi dracie , 90% din nisipul utilizat in Taiwan este adus din China continentala ! Si China a interzis exportul de nisip in Taiwan ! Picatura chinezeasca ! P.S.: Deja China a interzis importurile provenite de la 35 de companii taiwaneze ! Pic , pic , pic ,….. !

  7. Avea dreptate Donald Trump, adevăratul președinte al SUA, că aia din avion nici nu era șefa Camerei Reprezentanților Israelului în America, că aia, ca orice vrăjitoare, călătorește călare pe mătură și astfel nici nu a putut fi reperată( de altfel nici reparată cumva, nu mai e posibil ) de sistemele de securitate chineze și s-au trezit ăștia cu băbăciunea direct în poza de mai sus. Că sus îi place ei….

  8. @Ostap Bender spune: „Si China a interzis exportul de nisip in Taiwan”
    Ei na, o sa le de-a americanii nisip lichefiat la pret promotional, ca tampitilor de europeni gaz lichefiat.

  9. Propaganda rusa cat incape,ba Carline tu esti roman sau rus? Dupa nume nu esti de pe aici. Hai scuteste-ne cu analizele tale de sputnik.

  10. ciclop Nu prostule. Americanii chiar sunt primiti cu respect. Si nu-si baga botul,au fost invitati. China isi baga botul si o fac brutal. Tu intelegi diferenta? Ce rationament ai trolule? Tu ce oaspeti preferi? Pe cei care vin de buna voie ,cu care te simti in siguranta sau pe cei care iti sparg usa si dau cu bombe in tine,hm? Taiwan nu a ridicat armata sa se apare fata de SUA,din contra. Dar zevzeci ca voi,sunt destui. De ce mama naibii daca nu va convine democratia si libertatea,de ce nu plecati in acele tari prietene cum e China sau Rusia ? Sau sunteti troli rusi deja?

    • @costi
      Urmarile respectului american sunt vizibile in Korea, Vietnam, Irak, Siria, Libia, Liban, Palestina,Yemen, Afganistan, Africa precum siin multe tari sud-americane in care CIA a dat lovituri de stat sangeroase. QED. Ai dreptate in privinta respectului american, atat doar ca este vorba de un respect asasin. Americanii din prea mult respect isi asasineaza toti partenerii precum acum UE, ca sa nu se chinuie cu greutatile vietii. Sa aplicam atunci si noi principiul respectului reciproc.

  11. GG Ce tari am fost noi in comunism, nu? A venit capitalismul peste noi si ne pute. Ai vrea tu sa ai prosperitatea americanilor. Dar am uitat, din cauza americanilor sunteti prosti facuti gramada. Mai sunteti multi trolati ?

  12. Lasati bai pestele si citricele. Stai sa vezi cand or sa interzica chinezii importurile de cip-uri din Taiwan.
    Atunci chiar ca i-au terminat pe taiwanezi.
    Cred ca chinezii au inventat abacul, daca nu ma insel.

  13. @ antiPSD
    Mizeria generată de plata unei datorii de 20 miliarde $ a scos lumea in stradă in ’89. In conditiile in care țara a avut cu ce sa plătească : industrie, agricultură.
    Acum, datoria României se apropie de 150 miliarde USD.
    Nu înțelegi că ai trăit pe datorie sau speri că n-ai să o plătești? ?

  14. Cred că nisipul nu e pentru construcții ci pentru industria microelectronică.Acum să vezi criza semiconductoarelor și a circuitelor integrate!
    Pe unii îi „mănîncă „în partea dorsală că pe maimuță,dar se vor găsi destui care să-i „scarpine”!

  15. „Nancy Pelosi nu a avut parte de o întâlnire cu președintele Coreei de Sud și nici cu ministrul de Externe de la Seul”

    S-au prins si aia ca baba vrea doar sa se vada ea pe sticla, n-are importanta pe langa cine ? Chinezii s-au agitat ca Fanta in sticla.

  16. PSD este exact creația CIA.

    Editat care mesteci si scuipi lozinci!

  17. ca de obicei, „argumentele” postacilor sri-aripa cia sunt simple si jegoase atacuri la persoana; semn de disperare :)))

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.