Țara în care benzina e mai ieftină ca apa

Benzina vândută în Cuba, deja una dintre cele mai ieftine din lume, devine şi mai ieftină de la o zi la alta pentru cei care au dolari, în contextul în care moneda locală (peso) continuă să se deprecieze în raport cu dolarul american, transmite Reuters.

Benzina cu cifra octanică 94 se vinde în Cuba cu 30 de pesos, sau 11 cenţi litrul, la actualul curs de schimb de pe piaţa neagră, acesta fiind unul din cele mai mici preţuri din lume, potrivit portalului online GlobalPetrolPrices.com.

Comparativ, o sticlă obişnuită de apă de o jumătate de litru se vinde în Cuba cu un preţ cuprins între 100 şi 200 de pesos, de peste zece ori mai mult decât preţul unei cantităţi similare de benzină.

Cuba subvenţionează benzina de mai multe decenii, încă de la începutul revoluţiei fostului lider Fidel Castro.

În paralel, cursul de schimb al dolarului, pe care cubanezii îl obţin prin remitenţe sau din turism, a urcat de la 170 de pesos în urmă cu un an, până la 270 pesos pentru un dolar, marţi, pe piaţa neagră. Această depreciere oferă celor care au dolari o putere de cumpărare mult mai mare pentru produse precum carburanţii, care se vând în pesos.

Însă pentru un cubanez care nu are decât pesos, un plin obişnuit de benzină costă mai mult de jumătate din salariul minim lunar, care este de 2.100 de pesos.

Moneda cubaneză a început un declin accentuat în 2021, după ce guvernul a adoptat o reformă monetară care a pus capăt sistemului cu două monede, dând naştere unei pieţe negre de schimb valutar care a contribuit la explozia preţurilor.

„Situaţia este una paradoxală. Pe de o parte, politicile statului încearcă să menţină un minim de coeziune socială. Pe de altă parte, tocmai politicile monetare ale statului duc la această adâncire a inegalităţii”, spune Bert Hoffmann, expert pe America Latină la Institutul german pentru studii globale (GIGA).

Cuba importă cea mai mare parte a ţiţeiului din Mexic şi Venezuela, iar preţurile sale reduse la benzină sunt devansate doar de cele din ţări precum Iran, Libia şi Venezuela, care au rezerve semnificative de petrol.

Yadira Carricarte, o cubaneză care trăieşte în Italia, şi care recent şi-a vizitat familia din Havana, a fost surprinsă să vadă care este preţul benzinei când a făcut plinul maşinii sale compacte pe care a închiriat-o. „Cu trei euro pot să fac plinul. Preţul ar trebui să fie mult mai mare”, a spus Yadira Carricarte.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1

5 Comentarii

 1. Douăzeci de ani mai apoi, prin ’80, pui întregi – doi la kg, așa-zișii „frați Petreuș” – 14 lei/kg

  -cu cat vindea Ceausescu
  de fapt securistii Patriei
  puiu congelat in Cuba?
  -8 lei kilu!

 2. BenZina ca benZina, da’ să vedeți tarifele CAVALERISTELOR !
  măRog…😜

 3. Mda…Au 10 masini la mia de locuitori,Buickuri din 1950,dar care n-au vazut din fabricatie un plin.

 4. O jegoasă această Yadira Carricarte. Spală bătrâni îa buci în Italia și după aia se crede mare doamnă acasă, în Cuba, dându-și cu părerea că benzina ar trebui să fie mult mai scumpă, iar concetățenii ei să nu-și mai poată lua 2 plinuri dintr-un salariu, ci doar 2 litri!
  Iar Bert Hoffmann, dacă tot e el așa de expert pe America Latină, poate a aflat că viața e grea în țările respective mulțumită asasinilor economici din partea mai e sus a continentului american, care au făcut tot ce a fost posibil ca să-i jefuiască, sărăcească și să creeze conflicte interne. Chile, Venezuela, vă zic ceva? Și exemplele pot continua…

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.