Țările NATO, angajament pentru Ucraina. Stoltenberg spune care e suma minimă

Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO, le va cere aliaților să se angajeze la o sumă minimă de 40 de miliarde de euro pe an pentru a finanța ajutorul militar destinat Ucrainei, a declarat o sursă din cadrul alianței pentru Reuters, joi, în contextul în care miniștrii de externe din statele aliate s-au reunit la Praga pentru discuții. 

Secretarul general al NATO nu a propus cuantumul în spațiul public, dar oficiali din cadrul alianței vehiculau anterior o sumă de 100 de miliarde de euro pe o perioadă de cinci ani, sau 20 de miliarde de euro pe an.

Pe fondul incertitudinilor cu privire la viitorul sprijinului american pentru Ucraina în contextul posibilei reveniri a lui Donald Trump la Casa Albă, miniștrii de externe din statele NATO vor discuta, vineri, despre modalități de a pune bazele unor ajutoare militare pe termen lung pentru Ucraina.

Discuțiile se vor concentra pe creionarea detaliilor unui pachet de susținere menit să obțină consens la Summitul NATO de la Washington din perioada 9-11 iulie. Este vorba inclusiv despre schimbări cu privire la modalitatea de organizare a furnizării de arme și muniție.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1

22 de Comentarii

 1. Oare unde se duc atâtea miliarde de euro?…s-au băgat în așa zisul ajutor pentru naziști în jur de câteva sute de miliarde de euro!…
  Și nimic!…

 2. Acest Stoltenberg a devenit un fel de „Mesia” al politicii fata de Ukrania. Sa dea ma-sa acei bani, sa-i aloce Fondul suveran al Norvegiei, ca e mare, are resurse in Marea Nordului si Oceanul Artic. Nu s-a saturat Europa de supt la amarata Romanie? Luati ba tot, inrolati-ne cu harcanul sa luptam alaturi de hoholi, deznationalizatori de romani in Bucovina austriaca si apoi in aia sovietica. Rusine romani care va uitati in gura acestui atatator la razboi perpetuu..

 3. Invazia europei e aproape completa. inlocuitorii au fost adusi. nu ramane decat de eliminat albii. daca nu a mers cu covidu, e bun si un razboi cu rusia

 4. Razboiul Nato contra Rusiei pe mana urcacanilor imbecili a costat pana acum sute de miliarde de dolari si cu toate acest ajutor occidental, urcacanii si mercenarii straini au mancat bataie de bataie de la rusi. Urcacania pierzand deja 25% din teritoriile ei si peste 500.000 de soldati care au devenit ingrasamant agricol. Basca vreo 700.000 de raniti irecuperabili. Asa ca daca pana acum sutele de miliarde de dolari au fost frectie Diana in a obtine victoria impotriva rusilor in mod sigur si sutele, sutele…. de miliarde de dolari ce vor fi investite in continuare in aceasta operatiune a mortii alimentata de Nato va avea acelasi rezultat. Continuarea razboiului Nato contra Rusiei daca nu se va transforma intr-un razboi termonuclear va duce in mod sigur la falimentarea economica si politica defintiva a Occidentului. Daca in final se va ajunge la apasarea Butonului Rosu, Nato si Occidentul isi vor gasi sfarsitul si nu se vor mai gasi pe harta, la incheierea celui de al 3 Razboi Mondial Termonuclear.

 5. @ Și Șora s-a luptat , de la apus la răsărit, de la răsărit la apus, s-a pornit la război și la 96 de ani, neînarmat probabil, s-a înfrânt, ?

 6. Pornește și tiparnița de bani ioropeană. Numa’ să fie alimentată, musai, cu energie verde. Ori de la panourile solare chinezești, ori de la termocentralele ecologice ucrainiene.

 7. Ieri și astăzi s-a sărbătorit „subțire” ziua rezervistului militar,după muget! Presa ,mucles! E ocupată de Coldea,omul prezidentului! Solda de grad a unui sgv-ist este de 2.600 lei brut iar a unui general rezervist de 400 lei! Succesuri! Patrie și onoare fara parale în buzunare!

 8. …inexplicabil cum se gasesc resurse nelimitate pt razboi!…cand vine vba de eradicarea foametei, a saraciei care bantuie in regiuni intinse de pe glob, nada…daca s-ar fi investit in aceste directii nu mai existau nici migranti, nici dusmanii intre etnii, natii, religii samd…insa cei care decid acum soarta lumii sunt alesi de noi…si va veti convinge de cata idiotenie poate exista pe pamant dupa alegeri…

 9. NATO, ca organizatie politico-militara, de ce nu-i aduce la masa tratativelor, cu adevarul istoric pe masa, pe rusi si ucraineni ?! Interesele sunt meschine si nu au in vedere pacea.

 10. Foc de proporții în depozitele de arme și muniții destinate Ucrainei în Radom, Polonia!
  Orașul este cel mai important nod de transport pentru echipamentele NATO. Un incendiu major a izbucnit într-un mare complex de depozite din orașul Radom din centrul Poloniei, unde sunt depozitate sisteme occidentale de arme și muniții transportate în Ucraina. Moscova a avertizat toate țările occidentale care trimit arme ucrainenilor și le permit acum să le folosească pentru a lovi în interiorul teritoriului rus că sunt ele însele ținte.
  În același oraș se află fabrica Lucznik, care produce cantități mari de muniție, sisteme de arme și vehicule blindate.

 11. Cică o drona portugheză a lovit teritoriul Rusiei în adâncime! Urmează că o racheta nucleară rusă sa cada in capul portughezilor! Naziștii trebuie exterminați!

 12. Oare, in NATO sa nu existe niciun spital pentru bolnavii mintali?!? D-aia e asta liber?!?

 13. Eu unu’ cotizez cu cei 10 euro pe care tocmai i-am pierdut aseara la pacanele ! (ps : pina unde merge imbecilitatea si ticalosia acestor canalii psihopate si criminale : la ceremoniile dedicate debarcarii in Normandia, Rusia, tara actuala care se poate considera pe drept reprezentanta si mostenitoarea URSS, cele mai multe victime militare si civile in WW2, nu a fost invitata ! In schimb a fost invitata o piticanie khazara dementa si genocidara fata de propria populatie, ca reprezentant al unora care au intimpinat cu flori, piine si sare trupele SS !)

 14. Dupa cum ii stiu pe rusi, daca nu vom fi toti ingerasi in caz de WW3, toti scrobitii astia de la NATO, vor da cu subsemnatu’ intr-o buna zi. Si vor scrie, vor scrie…zi de vara pana-n seara!

 15. Pierderile Forțelor Armate ale Ucrainei (AFU) în luna mai s-au ridicat la peste 35 de mii de militari și peste 2,7 mii de arme, inclusiv patru tancuri americane Abrams și șapte leoparzi germani. Ministrul Apărării, Andrei Belousov, a anunțat acest lucru pe 31 mai, la o reuniune a Consiliului miniștrilor apărării din țările Organizației Tratatului de Securitate Colectivă (OTSC) la Almaty.

  El a menționat că Forțele Armate Ruse reduc în mod sistematic potențialul de luptă al Forțelor Armate ale Ucrainei.
  „În luna mai, inamicul a pierdut peste 35 de mii de militari și 2,7 mii de unități de diferite arme. Printre acestea se numără 290 de tancuri și vehicule blindate de luptă, inclusiv patru Abram, șapte Leoparzi și 12 Bradley. În plus, 11 avioane și patru elicoptere au fost doborâte, 730 de piese de artilerie de câmp și sisteme de lansare multiplă de rachete au fost distruse”, a spus șeful departamentului militar.

 16. Nu avet i tupeu daca nu escaladati razboiul inaintea alegerilor.

 17. De asemenea, potrivit Belousov, în luna mai Forțele Armate Ruse au interceptat peste 1 mie de drone ucrainene, peste 250 de rachete Himars și Vampire, peste 80 de bombe ghidate Hammer, 50 de rachete operațional-tactice ATACMS și opt rachete de croazieră Scalp.

 18. Cate zile se vor mai scurge pana cand una dintre partile in conflict, Nato si Rusia isi vor declara reciproc razboi intre ele? In luna Iunie sunt toate premisele sa se intample asa ceva. Apoi va veni sfarsitul pentru Occident si Nato.

 19. De ce sa dam noi bani pentru Ucraina, adica in realitate sa platim noi oalele sparte de lacomia clanului zionist financiar , Rothschild? Clanul asta are bani destui dar lacomia lor ii impinge sa fure banii cetatenilor pentru interesele lor demente.

 20. Pai scoatem casu sarim la 4% din Pib si din suma aia donam si noi o suma ca la biserica cand vin consiglieri in toiu sjujbi cu tava sai cu bani sau sai in genunchi.

 21. Suntem nebuni daca acceptam asa ceva!
  Plavanul nostru se batea cu caramida-n piept acum doi ani ca a obtinut pentru tara prin PNRR 30 de miliarde de iepuroi pana in 2027 (bine, jumate sunt gratis, iar jumate, imprumuturi) si acceptam sa contribuim la strangerea a 40 de miliarde anual pentru secaturile alea de la nord? Popor de slugi!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.