Conform unui studiu publicat luni de Observatorul Fiscal al UE, grupul de cercetare găzduit de Facultatea de economie din Paris, guvernele trebuie să deschidă un nou front în combaterea evaziunii fiscale pe plan internaţional. E vorba de impunerea unei taxe minime globale pentru miliardari, care ar putea aduce la buget 250 de miliarde de dolari anual, potrivit Reuters.
Suma ar fi echivalentul a doar 2% din averea de aproape 13.000 miliarde de dolari deţinută de 2.700 de miliardari pe plan internaţional, arată studiul.
Impozitul pentru miliardari e mult mai redus față de ceilalți plătitori. Își pun banii în companii scoică și nu plătesc impozit pe venit
„În opinia noastră, aceasta este dificil de justificat deoarece riscă să submineze sustenabilitatea sistemelor fiscale şi acceptabilitatea socială a impozitării”, le-a spus jurnaliştilor directorul Observatorului Fiscal, Gabriel Zucman.
Instituţia estimează că impozitul personal pentru miliardarii din SUA este aproape de 0,5% şi la un nivel zero în Franţa, ţară cu o fiscalitate ridicată.
Finanţele publice sunt afectate din cauza cheltuielilor cu pandemia, dar și din cauza îmbătrânirii populaţiei şi de finanţarea pentru tranziţia climatică. În acest context, cetățenii mai bogați sunt chemați să suporte mai mult din povara fiscală.
În bugetul SUA pe 2024 există o propunere privind includerea unei taxe minime de 25% pentru cei mai bogaţi 0,01% din cetăţeni, dar preocupările privind oprirea finanţării administraţiei federale a SUA (shutdown) i-a făcut să renunțe.
Deşi ar putea dura ani de zile până la instituirea unei taxe minime globale pentru miliardari, Observatorul Fiscal dă ca exemplu succesele înregistrate de guverne privind sfârşitul secretului bancar şi reducerea oportunităţilor pentru corporaţii de a muta profiturile în ţări cu cu o fiscalitate scăzut.
Potrivit Observatorul Fiscal, sfârşitul secretului bancar şi taxa minimă pentru corporaţii au încheiat concurenţa îndelungată între ţări privind regimul de impozitare, totuși rămân numeroase oportunităţi pentru reducerea impozitelor. Guvernele concurează în tot acest timp, din ce în ce mai mult, pentru investiţii, acordând subvenţii, chiar dacă acest lucru este mai puţin dăunător pentru bazele lor de impozitare decât numai concurenţa pentru rate scăzute de impozitare.
Pai cu 200 de Miliarde de Euro mai construiesti încă un Oras ca Bucurestiul ! Si mai pui si Tzevi de Apa Calda in Tot Bucurestiul !
nu cred că există vrun BRUXELIST CARE AR VREA ASTA !CINE AR VREA SĂ RENUNȚE LA „SALAROACELE” ȘI „„LOBY-OACELE ”” DE ACOLO? A CUI „OPERĂ E UE ȘI TOATE CONZILIILE ȘI COMIȚIILE AFERENTE? CĂ DORĂ NU A PROSTITULUI (CU TABLETA) POPOR!
Si cine-i bugetul asta ??? Si ce faci cu banii – platesti parazitii politici de la Bruxelles sau din alte organizatii politice ??? Face Statul pe investitorul si ajunge planeta in comunism ???
Joc de glezne.Seamănă cu specialele” lui Ciolacu.