Te pui cu MApN? Niște simpli săteni se pun!

Localnicii din comunele arădene Tauţ şi Târnova, dar şi administraţiile locale de aici, se opun unui proiect care le-a fost adus la cunoştinţă de către oficiali ai Ministerului Apărării Naţionale (MApN) privind extinderea poligonului militar din zonă cu aproximativ 3.000 de hectare, arătând că perspectivele dezvoltării economice ar fi afectate, iar bugetele locale ar fi diminuate de pierderea unor taxe şi impozite.

La sediul Primăriei Tauţ s-au întâlnit, luni, reprezentanţi ai MApN din Arad (U.M. 01249), primarii celor două comune şi zeci de localnici, pentru dezbateri privind proiectul de extindere a poligonului militar.

„A fost un dialog despre acest proiect pe care vor să-l implementeze, de extindere a poligonului, care acum are 1.216 hectare şi ar urma să ajungă la peste 2.600 de hectare de teren doar în UAT Tauţ. Se mai ia teren şi de la Târnova şi poligonul ar urma să aibă 4.400 de hectare, ceea ce este foarte mult. Suntem două comune afectate, pentru că ar fi expropriaţi localnici, persoane fizice şi juridice, dar şi primăriile, de terenuri agricole, păşuni, fond forestier şi livezi. Oamenii se opun pentru că şi-ar pierde activităţile agricole sau economice pe care le au, dar şi noi ca administraţie ne opunem. Ne-ar afecta perspectivele de dezvoltare economică şi bugetul local, prin necolectarea unor taxe şi impozite. Deocamdată ni s-au oferit puţine informaţii despre acest proiect, dar vom face tot ce putem să nu ne pierdem terenurile”, a declarat, pentru Agerpres, primarul din Tauţ, Florin Lela.

La rândul său, primarul din Târnova, Emilia Ignişca, spune că va merge la Guvern cu un memoriu pentru a-şi argumenta poziţia.

„Ne opunem categoric acestui proiect pentru că ne afectează suprafaţa fondului forestier, practic composesoratul Dud ar dispărea complet. Comuna noastră ar pierde peste 1.700 de hectare, mai ales pădure. Vom înainte un memoriu Guvernului prin care ne vom prezenta argumentele”, a spus primarul din Târnova.

Localnicii care au asistat la discuţiile de la Primărie se tem că vor rămâne fără pământ.

„Chiar şi vecinătatea cu acest poligon implică unele restricţii, nu o să mai putem face anumite activităţi, o să avem program sau alte probleme”, a spus un localnic.

„Eu aş pierde 75 de hectare de teren, nu e o suprafaţă mică. Dar şi ceilalţi localnici pierd, mai mult sau mai puţin, nu contează, e proprietatea lor. E vorba de teren arabil, păduri, păşuni, fâneţe, adică existenţa noastră zilnică, noi din asta trăim, avem animale pe aceste terenuri, nu putem să ne mutăm peste noapte în altă parte”, a spus o localnică.

Contactaţi de Agerpres, reprezentanţii U.M. 01249 Arad, de care aparţine poligonul militar din Tauţ, au transmis că deocamdată nu pot oferi un punct de vedere cu privire la acest subiect.

Foto Arhivă

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 10
Author

12 Comentarii

 1. Incet-încet, toată România devine un poligon !
  E BINEEEEE !?

 2. DESFIINȚAȚI M.Ap.N.!
  Mutați-l la Kiev!
  Că oricum sub conducerea Doftorului măCiucă e înfrățit cu naziștii de acolo……[Rumburak]

 3. Ce nu este în Arad la poligon militar este proprietatea unui italian din Pecica și a unui elvețian, tot mii de hectare numai produse bio cu Subvenție Statul România, tot Profitul statul Italia sau a unor falși moștenitori de despăgubiți interbelic grofi unguri! Probabil și extinderea poligonului se va face cu fonduri NATO și va deveni tot poligonul proprietate NATO. Ca afacerea Popoviciu cu Agronomia București. Tragerile în poligon cu muniție cu deșeuri Radioactive!!! Nu-i destul cât a adus și aduce vântul din Serbia bombardată de USA vrem și mai mult și mai de aproape. Nu-i destul cum în zona Avrig grupul Geiger distruge malurile răurilor și lunca lor cultivabilă, sau că la o margine de Sibiu 300 ha de pământ negru fertil pe câmpul unde armata lui Mihai Viteazu a învins pe cardinalul Andrei Báthory înfăptuind prima Unire a Românilor, e plin de supermarketuri un MALL cât un sat și sute de blocuri nu se știe pentru cine? Și câ în cealată parte a Sibiului pe sute de hectare de pământ fertil au format un parc industrial Europa Unită? Unită contra României prin renegații care o conduc. A ajuns și Ministerul Apărării Naționale în Guvernul prim ministru generalului Ciucă să ocupe pentru NATO pământul fertil al României?

 4. Pai, mai intai expropiere, il ia statul terenul, trage armata cativa ani prin poligon iar apoi un menestrel ca ala Ba…
  face schimb moca cu ala Be..

 5. Se socotesc degeaba tăuțanii că Norocul de la Moară de la Iercoșeni îi vor umple de bani. Terenurile se fac laolaltă altfel: se constituie un fond de vânătoare și-apoi se-adună terenul pe rând. Albiero a lu’ Daniela lu’ Dincă adună pe el de 15 ani; el nu-i mai și Daniela cu asociații incă adună suprafețe la Ineu și în județ.

 6. La luptă săteni! Chemați și GreenPeace și sfidați-i pe generalii ăștia umflați și neghiobi, apucați acu de filoxera răzbelului. Au stat toată viața și au tocat coceni la porcii gospodăriei anexe a regimentului, iar acu i-a apucat fierbințeala nord-atlantică și amenințările la securitate. N-are nici statura morală să pretindă și nici legitimitatea să ne impună nimic armata asta de rahat a României.

 7. & Budău a ,,agreat” cu reprezentanții Comisiei Europene să îi, ,,civilească”, ?

 8. Cum facem sa ne trezim din somnul cel de moarte? Orasele sunt pline de tineri pe care noi i-am crescut!!! Tineri care batjocoresc satul romanesc si-si cumpara rosia direct de la teava de chimicale OMV! In loc sa deschida poarta taranului si sa cumpere oua si legume din curtea omului? Cum facem sa vindecam oraseanul fudul, mai ales bucuresteanul, cum sa-i vindecam de prostie si tradare? Cred ca daca le creste fundul pe un scaun caldut in timp ce le scade intelectul de prea mult „scroll”, cred ca pot sa continue asa la infinit…suntem degenerati de propria fudulie si prostie de maimute care copiem esecul occidental cu orice pret!

 9. vom avea o multime de poligoane regulate de nato si sua

 10. Și cutremurele de suprafață de aseară au fost la Arad?!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.