Țeapă pentru peste 10.000 de mame

Tichetele sociale de 2.000 de lei pentru nou-născuţi nu au ajuns la mamele beneficiare, la 10 luni de la adoptarea OUG 113/2022, iar majoritatea primăriilor nu au primit nici măcar materialele în baza cărora să informeze mamele din comunitate, a acuzat duminică USR.

„Peste 10.000 de mame care au dreptul să primească tichetele sociale în valoare de 2.000 de lei sunt uitate sau refuzate. Mame minore, mame victime ale violenţei domestice, mame cu venituri foarte mici sau cu dizabilităţi primesc acelaşi răspuns ‘la noi nu se dau, doamnă’, doar pentru că ministerul condus de Marcel Boloş nu şi-a făcut treaba şi primăriile nu au primit procedurile şi documentele necesare. Şi nu e vorba că Guvernul nu are bani, pentru că este vorba de tichete sociale din bani europeni. Este vorba doar de incompetenţă şi dezinteres total faţă de problemele reale ale românilor”, a afirmat deputata Oana Ţoiu, citată într-un comunicat al USR.

Proiectul „Trusoul pentru nou-născuţi” a fost iniţiat în 2016 de Oana Ţoiu, atunci secretar de stat în Ministerul Muncii, în colaborare cu societatea civilă, pe modelul finlandez, se aminteşte în comunicatul USR.

„Kit-ul destinat mamelor cu risc social sau din grupuri vulnerabile şi alcătuit din haine, scutece, produse de monitorizare a sănătăţii bebeluşului, pliante cu informaţii despre corecta îngrijire a acestuia a fost inclus în Programul Operaţional Ajutorarea Persoanelor Defavorizate 2014 – 2020. Adică, era finanţat din bani europeni. Programul a fost însă blocat de guvernările PSD şi PNL şi de abia în 2021, când a venit USR la guvernare, a fost deblocat, fiind redactată şi pusă în dezbatere metodologia aferentă. După ce USR a fost scos de la guvernare şi s-a format coaliţia PSD-PNL-UDMR, programul a fost iar pus la sertar şi de abia în iulie 2022 a fost adoptată ordonanţa de urgenţă de implementare”, se susţine în comunicat.

USR mai acuză Guvernul că încearcă să blocheze, prin avizare negativă, şi proiectul prin care părinţii cu bebeluşi să fie ajutaţi să facă faţă costurilor tot mai ridicate, prin indexare cu rata inflaţiei a indemnizaţiei pentru creşterea copilului şi a stimulentului de inserţie.

„‘Motivul’ invocat de Guvernul Ciucă? Sumele acordate părinţilor ar ameninţa stabilitatea macroeconomică şi ratingul de ţară al României”, a explicat USR.

Foto Arhivă

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

3 Comentarii

  1. USR nu a fost scos ci a plecat de la guvernare de bună voie și nesilit de nimeni. A plecat ca să-l fie demis pe Câțu neștiind că a aceasta este o greșeală care nu se face față de un șef democratic ca președintele Iohannis. Care Iohannis dacă ați făcut USR Barna&Cioloș pe bățoșii a băgat la guvernare pe mai supusul PSD-Ciolacu. Sigur și PNL și PSD și USR sunt partidele de buzunar care alternează la guvernare lângă nemișcatul UDMR.

  2. Erau mame romance! De ce nu s-au declarat ucrainence??? Primeau si banii si accelerau si impartirea Romaniei cu jumatate data Ucrainei si jumatate Ungariei. Lasa ca ramanem cu haznaua politica Bucuresti ca si tara romaneasca!!! Bucurestiul imapartit in 40 de orase de 15 minute inseamna cat 40 de judete pentru romanul care tine haznaua la putere! Berea si micii sa nu lipseasca pentru bucurestean…pardon „roman i”!

  3. Nu mai pot ăștia de grija tichetelor sociale pentru mame, și ce dacă româncele nu mai fac copii, și cele care fac să muncească și săi crească, pe neoliberali nu-i interesează aspectele astea ci doar profitul, dispar românii nici o problemă aduc muncitori din strilanka, pachistan,india,africa și afganistan, ăștia muncesc și nu-s asa sensibili și pretențioși ca românii, pot sta și câte zece într-o cameră de cămin și se multumesc cu o supa instant si un bol de orez pe zi.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.