Năpădit de pisici, viermi, gândaci și șobolani. Teatrul de Balet se prăbușește

Năpădit de pisici, viermi, gândaci și șobolani, Teatrul de Balet din Constanța începe să se prăbușească. Cu două săptămâni în urmă, s-a prăbușit o bucată mare din tavanul sălii de antrenament și repetiții a Teatrului Național de Operă și Balet din Constanța, care a devenit subiectul unor mari scandaluri de abuz și agresiune inclusiv sexuală în ultimii ani. Noroc că nu era nimeni în sală în momentul prăbușirii pentru că se putea lăsa cu moarte de om. Artiștii sunt obligați acum să se schimbe în toaletă bărbații și pe hol femeile. Angajații teatrului au sesizat în prealabil, de mai multe ori, Ministerul Culturii (forul tutelar), Corpul de control al Primului-Ministru, Primăria municipiului Constanța (proprietarul clădirii), Consiliul Județean și Inspectoratul Teritorial de Muncă că au apărut fisuri și se prăbușesc bucăți de tencuială din pereți și din tavane, precum și că plouă în teatru și că sălile, podeaua și cortina sunt năpădite de viermi, gândaci, mucegai, iar în subsol foșgăie șobolanii. Niciuna din aceste instituții nu a catadicsit însă să facă ceva. Sesizată personal, insipida, inodora și blonda ministresă a Culturii, Raluca Turcanu, a adoptat o poziție de struțo-cămilă, dovedind că în minister au un cuvânt mai greu secretarul de stat Mădălin Voicu, aflat în relații apropiate de prietenie cu managerul teatrului constănțean, soprana Daniela Vlădescu, ultima amantă oficială a amicului său Nicu Ceaușescu, și șeful Corpului de control al ministerului, Daniel Cherecheș, fratele coregrafului șef Horațiu Cherecheș.

Abuzuri, agresiuni și morți în serie

Cu trei luni în urmă, a fost adresată primului-ministru al României, Ion Marcel Ciolacu, o interpelare parlamentară în care au fost semnalate multiple abuzuri, hărțuieli și agresiuni sexuale la Teatrul Național de Operă și Balet Oleg Danovski din Constanța. Pe parcursul a mai bine de un deceniu, mai mulți angajați ai acestui teatru au adresat reclamații în acest sens unui număr de cel puțin șase miniștri ai Culturii, cu deosebire ultimilor trei titulari (Bogdan Gheorghiu, Lucian Romașcanu și Raluca Turcanu), dar toți s-au culcat pe o ureche și nu au intreprins nimic. Iar instituțiile sesizate (Poliție, Parchet, Inspectoratul Teritorial de Muncă, Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării) au dormit în cizmele statului, în frunte cu șeful Inspectoratului Județean de Poliție, chestorul Constantin Glugă, demis anul trecut, a cărui soție este angajată soprană la teatru și se află în relații apropiate cu managerul Daniela Vlădescu.

Mai exact, mai mulți angajați ai Teatrului Național de Operă și Balet Oleg Danovski, printre care opt balerini și balerine, au formulat numeroase sesizări și reclamații privind abuzarea lor sub aspect profesional, disciplinar și pecuniar și mai ales privind hărțuirea și agresarea lor sexuală de către soții Horațiu și Monica Chereches, care ocupă funcțiile de coregraf-șef respectiv de director al Companiei de balet, cu știința și chiar cu complicitatea managerului Daniela Vlădescu, care le-a asigurat tot timpul protecție și i-a favorizat profesional și financiar. Cele mai grave acuzații i se aduc coregrafului-șef Horațiu Cherecheș, caracterizat drept un prădător sexual pervers și periculos, multe balerine reclamând că ar fi fost abuzate, hărțuite și agresate sexual, respectiv violate, inclusiv obligate să întrețină raporturi sexuale în trei (cu el și cu soția sa). Soților Cherecheș li se reproșează, pe de altă parte, că ar fi întocmit frecvent state de plată fictive, fără a le achita sumele consemnate în acestea, și că in turnee purtau asupra lor, inclusiv când mergeau la toaletă, genți diplomat sau geamantane cu bani negri.

Managerul Daniela Vlădescu și aghiotanții săi Horațiu și Monica Cherecheș și-au stresat subalternii și prin limbajul jignitor, suburban uzitat la adresa acestora. Conform balerinelor și balerinilor abuzați, injuriile preferate ale Danielei Vlădescu erau javre, jigodii, lepre, proști, grași, leneși , ieșiți din uz. În recuzita coregrafului-șef Cherecheș erau expresiile: curve, te omor, vă omor, vă strâng de gât, dă-ți două palme, mișcă în p… mea în formație, ieși în p… mea din formație. Această triadă de la Teatrul Național de Operă și Balet din Constanța are, așa cum am arătat în articolul precedent, și patru decese pe conștiință în ultimii ani. Trei angajați ai teatrului, coregraful Călin Hanțiu și sonorizatorii Sorin Petcu și Sorin Găvan au murit după ce au făcut stop cardiac sau atac vascular cerebral datorită jignirilor și umilințelor la care au fost supuși. Mama unei balerine a suferit un atac vascular cerebral și a decedat la scurt timp după ce fiica sa i-a povestit, când a surprins-o plângând, că a a depus plângere pentru agresiuni fizice și verbale la managerul Daniela Vlădescu, împreună cu mai multe colege, iar ulterior a fost jignită și umilită în toate felurile de soții Cherecheș și de finii lor prim-soliști.

Expulzat din Franța, cavaler în România

În acest timp, domnișoara Daniela Vlădescu a beneficiat de pensie de vârstă, indemnizație de manager, onorarii pentru regie, scenografie, costumație, precum și de un apartament gratuit în incinta teatrului, în care ține vreo 12 pisici, care infestează cu fecalele lor inclusiv costumele și încălțămintea artiștilor, provocându-le micoze și alergii. Soții Cherecheș au beneficiat și ei de indemnizații și de onorarii substanțiale. Horațiu Cherecheș a dobândit un doctorat dubios în muzică, nu în coregrafie și predă de nouă ani la Facultatea de Arte a Universității Ovidius din Constanța. Cireașa de pe tort este faptul că a obținut și Ordinul Meritul Cultural în grad de cavaler, cu sprijinul neprecupețit al fratelui său de la Ministerul Culturii. Culmea ironiei este că a primit acest ordin după ce a activat doi ani la Opera din Nice, Franța, de unde a fost expulzat, cu interdicție pe 3 ani, pentru agresarea gravă a iubitei sale franțuzoaice și pentru niscaiva delapidare.

Cu toate acestea, după ce au depus un memoriu la Ministerul Culturii în 2021, Daniela Vlădescu și soții Cherecheș au avut tupeul să se victimizeze acționând în judecată cinci dintre balerinii reclamanți, cărora le pretind daune morale însumate de 75.000 de euro pentru așazise prejudicii de imagine. Acțiunile lor se află pe rolul Judecătoriei Constanța, dar pretinșii reclamanți nu s-au prezentat la ultimele termene, pentru a răspunde la interogatoriile subalternilor. Nu putem să nu întrebăm din nou: Ce mai așteaptă ministrul Culturii și șeful Guvernului pentru a curma abuzurile și nemerniciile strigătoare la cer și pentru a elimina pericolele generate de prăbușirile și infestările de la teatrul de pe malul mării? Așteaptă să moară și alți oameni nevinovați?

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Valer Marian 280 Articole
Author

22 de Comentarii

 1. Hoopaa! cand am vazut cine-i autorul am crezut ca osenii si-au tras la ei in ocol un teatru de balet. Cand colo, este vorba de cel din Constanta.

 2. Tot ce se scrie aici este perfect real! De ani buni , aceasta Editat a lui Nicu Ceausescu, si-a vazut doar interesul financiar personal, făcând naveta între salarii groase.Cel mai vinovat este ministerul zis al culturii, căci pe scena constănțeană au colaborat și au fost angajați serii de japonezi amatori și armate de coristi care evoluează în locul unor soliști serioși. Totul este praf!! Chiar dacă ar pleca mâine de la Cta, individa asta a distrus tot șirul de produse artistice necesare unui oraș mare. Bravos minister al mizeria artistice!! Nicu trăiește și decide!!

 3. basista, pardon PNL-ista, nea amiralul se pricepe la demolari. A pus cineva ochii pe teren?

 4. Daca era o bordura de inlocuit, se gaseau bani din Partz-NRR. Pentru renovat o institutie de cultura insa….

 5. pai cine mai face BALET in ROMNIA ,,?? aaa exceptand klaus dulapus…si alti cativa liberali..?

 6. MIE MI SE PARE CEVA NORMAL : UN TEATRU COMUNIST < IMPANZIT DE VIDEI DEMOCRATICE !!! PAI NU E CAZINOUL !!!

 7. Se pare ca governul care nu spune cine se mai uita la balet, plateshte gras ca in deamoaka tzie Yliesciana, salarii prin Ministerul Culturii, tolerand prea multe, de s-a ajuns ca in cazul de fatza sa vorbim ca de casa de tolerantza kamunizsta tribul 13 fortul Jilava. Daca era o privatizare reala, nu capusheala, shi autoritatzile orashului aveau interes, se gasea o solutzie pentru zona aceasta turistica shi pentru straini, dar acolo problemele se rezolva ca la ministru Predoiu, doar clantzaneala…Cred ca pleaca de la Mazare el fugitivo precum Sorin Oprescu, sfidand poolimea, dar incasand pensii speciale, in conditziile cand ei sunt infractori. Cizmarul Ceashka, facut prostanac de eshalonul 2 al chibutzului PCR nu admitea asha ceva, mai mult, inca exista pedeapsa cu moarte.
  O zi buna.
  Con

 8. locul este in paragina si mizerie. pisica este inchisa acolo si sunt, probabil, locuri unde nu intra nimeni cu zilele, d-apai sa faca cineva curatenie. pisica si sobolanul sunt unele dintre cele mai curate animale: nu isi fac nevoile si unde dorm sau unde manaca. le place curatenia. pisica isi face nevoile la nicip in litiera, imediat ce schimbi si/sau cureti nisipul. exista la magazinele veterinare produse (cum era regent, de exemplu), pe care le puteti pune in stcle cu pulverizator de 500 ml apa (intregul flacon). in prospect scrie la 5 l de apa. nu, il faceti concentrat la 500 ml. se pulverizeaza intre dusumea si perete, pe cadrele usilor si ferestreelor, face minuni. aceste substante nu fac rau animalelor, ci doar insectelor nedorite: gandaci/tantari, muste (nu albinelor). substanta activa este fipronil. se putea folosi si la gatul animalului ca antiparazitar – personal recomand ulei de plante: ulei de neem (miroase a ceapa calita sau ceva fasole prajita, nu este prea placut) sau ilei de vetiver (super miros – vetiver este baza tutror parfumurilor barbatesti) – impotriva capuselor si puricilor.

 9. Le cam încurcați domnule Valer. Unde sunt pisici nu sunt șoareci și șobolani. Iar pentru poze din subsoluri, băi și spații părăsite e brevetul succesului domnului Dumitraș Ungureanu. Sunt destule ba chiar și prea multe “dezvăluirile” lui ilustrate.

 10. Alte griji sunt.. Cum de ajutat baietii care își bst joc de românii din Cernăuți.. Toate gândurile și speranțele îndreptate spre nouă funcție .. Gândacii, pisicile și mucegaiul mai pot astepta.. Apoi să avem mare grijă și de ruși,care se îneacă în sărăcie mor pe front și aleg iarași un țar.. Multe griji ne copleșesc.

 11. Alte griji sunt.. Cum de ajutat baietii care își bat joc de românii din Cernăuți.. Toate gândurile și speranțele îndreptate spre nouă funcție .. Gândacii, pisicile și mucegaiul mai pot astepta.. Apoi să avem mare grijă și de ruși,care se îneacă în sărăcie, mor pe front și aleg iarași un țar.. Multe griji ne copleșesc.

 12. Pisicile sunt la teatrul dupa soareci, concerea teatrului taietori de frunxe la caini, pe bani publici. Spor la lucru
  Daca se intampla la case mai mari in provincie nu poate fi altfel.

 13. Asa e in UE. totu se prabuseste. go woke get broke. Teatru de balet din Moscova arata perfect

 14. Ca madama creste pisici, nu tre’ sa ne mire. Stim foarte bine ca mitzele sunt baletiste talentate, mai ales la inaltime. Macar ele sa mai faca balet la acest teatru……[Rumburak]

 15. Daniela Vladescu? Nesemnificativa in orice rol. Nu s-a potrivit nici macar in rolul Motanului din opera Motanul Incaltat al Maestrului Cornel Trailescu. A avut un rol pe langa Nicu Ceausescu, un rol mic.

 16. Daniela Vladescu? Nesemnificativa in orice rol. Nu s-a potrivit nici macar in rolul Motanului din opera Motanul Incaltat al Maestrului Cornel Trailescu. A avut un rol pe langa Nicu Ceausescu, un rol mic. Nu se puna, nu se spune…

 17. Daniela Vladescu? Nesemnificativa in orice rol. Nu s-a potrivit nici macar in rolul Motanului din opera Motanul Incaltat al Maestrului Cornel Trailescu. A avut un rol pe langa Nicu Ceausescu, un rol mic. Nu se pune, nu se spune…

 18. asta e la categoria „cotidianul,cultura”:

  cand aud de Cultura imi vine sa trag cu pushca,
  Goebbels!

  Joseph Goebbels – Wikipedia
  ro.wikipedia.org › wiki › Joseph_Goebbels
  1 mai 1945 , Führerbunker, Berlin, Germania) a fost un politician german și Ministrul Propagandei Publice în timpul regimului nazist din anul 1933 până în 1945.
  Activist nazist · Gauleiter-ul Berlinului · Ministrul propagandei · Om de putere

  (nu a fost condamnat pt. …nimic,
  a plecat „in lumea dreptilor intre Popoare”)

 19. Am și eu o curiozitate: cine îi mai hărtuieste pe cei 8 balerini, care acum au rămas 4, din moment ce dl Horațiu Cherecheș nu mai activează în teatru de 2 ani? Am înțeles că au o problemă cu conducerea dar de ce i_au târât pe ceilalți colegi în toate mizeriile posibile? Abureala și manipularea opiniei publice! Nu mai credeți toate balivernele care apar în mass media!

 20. au despărțit Meritul de Recompensă:
  -asta au făcut bolshevicii!

  (dan bittman canta „pe gratis”)

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.