Telenovela italiană: Draghi şi-a prezentat demisia

Premierul italian Mario Draghi şi-a prezentat joi demisia sa şi a guvernului său preşedintelui Sergio Mattarella, care i-a cerut să rămână în funcţie cu titlu interimar pentru gestionarea afacerilor curente, a anunţat biroul şefului statului într-un comunicat preluat de agenţiile internaţionale de presă.

Comunicatul nu a precizat dacă Mattarella va dizolva parlamentul sau va convoca alegeri anticipate.

Draghi s-a prezentat joi dimineaţă în Camera Deputaţilor, unde era programat un vot de încredere pentru Guvernul său, dar a cerut suspendarea şedinţei.

„În contextul votului de aseară din Senat, cer suspendarea şedinţei pentru a merge la preşedintele Republicii să îl anunţ decizia mea”, a declarat Mario Draghi în Camera Deputaţilor.

Imediat după acest anunţ, Mario Draghi a mers la Palatul Quirinale şi l-a anunţat pe preşedintele Sergio Mattarella că demisionează, informează agenţia ANSA.

Conform cotidianului La Repubblica, Mario Draghi i-a semnalat preşedintelui Sergio Mattarella intenţia de a rămâne prim-ministru interimar până la organizarea alegerilor parlamentare anticipate, la sfârşitul lunii septembrie sau începutul lunii octombrie, şi până la formarea viitorului Cabinet guvernamental.

Preşedintele Sergio Mattarella probabil va organiza consultări cu partidele parlamentare, va analiza situaţia politică şi va decide dacă poate fi format un nou guvern în actuala legislatură sau sunt necesare alegeri parlamentare anticipate.

Premierul tehnocrat Mario Draghi obţinuse, miercuri seară, votul de încredere al Senatului, dar fără susţinerea Mişcării Cinci Stele (M5S, stânga, populistă), a formaţiunii de extremă-dreapta Liga, condusă de Matteo Salvini, şi a partidului Forza Italia (centru-dreapta), condus de fostul prim-ministru Silvio Berlusconi.

„Ceea ce s-a întâmplat este o nebunie, este Parlamentul împotriva Italiei”, a comentat fostul premier Enrico Letta, liderul Partidului Democrat (centru-stânga), care continuă să susţină actualul guvern.

„Partidele Liga, Forza Italia şi Mişcarea Cinci Stele şi-au asumat o responsabilitate gravă, o opţiune care va genera un preţ enorm pentru ţară”, a declarat, la rândul său, deputatul Matteo Orfini, din cadrul Partidului Democrat.

Mario Draghi anunţase de săptămâna trecută că va demisiona după ce Mişcarea Cinci Stele (M5S), principala forţă a coaliţiei de uniune naţională, a refuzat să participe la un vot de încredere în Parlament pe tema unor măsuri sociale. La insistenţele preşedintelui Sergio Mattarella, Mario Draghi a revenit în Parlament pentru a cere un vot de încredere. Însă Mario Draghi a decis să ceară vot de încredere în Parlament doar asupra unei rezoluţii privind continuarea funcţionării actualului Cabinet guvernamental, fără a accepta remanierea. În acest context, formaţiunile Liga (extremă-dreapta) şi Forza Italia (centru-dreapta) au părăsit sala Senatului în momentul votului.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

9 Comentarii

  1. Al doilea caz, deci, de tara pandemizata si crizata in care ramane la putere un interimar pana in toamna. Politica, cum s-ar spune, intr-un picior. Oare ce ne-or pregati televiziunile in toamna? Ca totul de la televizor porneste…
    Vreun atac de steag inversat? Vreo Joie Albastra pe burse?
    Cea mai mare temere romaneasca ramane, dincolo de acestea, sa nu care cumva sa castigam Eurovisionul.

  2. „Adio dar rămân cu tine” în varianta democrației neoriginale.

  3. Draghi este satanist practicant, demisia lui nu este suficienta, procurorii italieni de regula curajosi, ar trebui sa scoata la lumina si restul faradelegilor lui Draghi. Sau sa faca Draghi un gest de onoare daca din intamplare dispune de asa ceva.

  4. Noua Ordine Mondiala isi protejeaza slugile valoroase si vrea sa fie linsati „alti fraieri” de furia populara care va urma!

  5. Datoria Externa a Italiei este de 2.600 miliarde dolari. Italia este kaput de kaput.

  6. Eterna placa, „Daca ma dati jos de la putere sunteti iresponsabili, trebuie sa va asumati dezastrul care urmeaza” … defapt dezastrul pe care l-am provocat noi si voi trebuie sa-l rezolvati. La noi in loc sa faca alegeri anticipate au ales sa se prostitueze si sa faca un esec de uniune nationala, care se vede cum merge 😀

  7. @Gelu Este datoria Italiei mare, dar in mare parte este interna. Se poate cauta pe gugl „who owns Italy’s debt”. Italia este o tara in care cetatenii au economii f mari. Economiile tuturor Italienilor sunt de cca 10 trilioane. Datoria undeva peste 2. Bineinteles ca treaba este complicata, dar voiam sa zic ca cifra aia de 2,ceva trilioane nu este in totalitate datorie externa.

  8. … v-a zis mishteaux ?

    (asa ca „Le Pen” le doar ghiceste ?)

    PS: Fiti pe faza la „verzi si uscatele lui” ca-s cu talc :

    „nemti vor avea probleme massive in august = poate cade guvernu’ … asa ca pare imposibil ce spun 😉 ? = vom „Le Pen” vedea !

    🙂

  9. daca „e p’asa”
    si Romania are relativ „conditiilor” ei economii private enooooooooorm de mari compartiv cu partea vizibila a ICEBERG-ului !

    😉

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.