Tema Energy S.A. va contesta sancțiunea Consiliului Concurenței

Tema Energy respinge ferm concluziile la care a ajuns Consiliul Concurenței în urma investigației care vizat compania, alături de alte societăți, precizând că va apela la toate căile legale pentru a-și dovedi nevinovăția. Compania a trimis pe adresa redacției un comunicat în care precizează:

„Menționăm că este pentru prima dată când societatea Tema Energy SA face obiectul unei sancțiuni contravenționale aplicate de către Consiliul Concurenței.

Ne exprimăm consternarea față de concluziile Consiliului Concurenței, având în vedere argumentele, probele și faptele transmise de către societate ca răspuns la toate întrebările și problematicile ridicate pe parcursul investigației. Tema Energy a cooperat pe deplin cu autoritatea de concurență pe parcursul investigației, inclusiv pe parcursul inspecției inopinate, punând la dispoziție toate documentele și informațiile solicitate.

Obiectul investigației Consiliului Concurenței a avut la bază o sesizare din partea unei alte societăți participante la procedura de achiziție publică organizată în perioada 2020-2021, având ca obiect activități de proiectare și execuție pentru realizarea unui obiectiv de investiții la nivelul M.A.I., și a vizat participarea mai multor companii, printre care și Tema Energy.

Oferte trucate la o licitație MAI

Tema Energy precizează că pentru faptele care au făcut obiectul sesizării nu a fost reținută de către Consiliul Concurenței niciun fel de încălcare de către Tema Energy a normelor de concurență. Comportamentul Tema Energy SA în cadrul procedurii – în urma căreia a și fost atribuit contractul de achiziție publică pentru realizarea obiectivului de investiții la nivelul M.A.I. – a fost considerat corect și legal potrivit regulilor de concurență.

În schimb, Consiliul Concurenței a decis să extindă în urmă cu doar câteva luni investigația inițială și asupra altor aspecte ce nu privesc comportamentul Tema Energy raportat la obiectul inițial al investigației și să aplice o amendă contravențională societății pe acest capăt nou de acuzare.

Societatea noastră a colaborat cu Consiliul Concurenței în acești doi ani de la initierea investigatiei, pe deplin și fără a avea nimic de ascuns. În opinia noastră și a casei de avocatură DLA Piper, care ne-a reprezentat în fața Consiliului, Tema Energy este nevinovată. În ciuda pledoariilor avocaților, susținute de dovezi și jurisprudență, Consiliul Concurenței nu constată că Tema Energy nu era, la acel moment, și nu este nici în momentul de față, concurent în raport cu societățile Dataware și Kontron (fostul S&T). Mai mult, raportul cuprinde numeroase analogii și concluzii lipsite de logică, fiind în ansamblul lui confuz și pe alocuri chiar rău-voitor. Deși este un caz clar, și pe care l-am explicat foarte bine și argumentat, totuși reprezentanții Consiliului nu au reușit să îl înțeleagă. Motiv pentru care suntem deciși să ne adresăm instanțelor de judecată pentru a ne demonstra nevinovăția”, a declarat Mihai Manole, Managing Partner la Tema Energy SA.

Conform informării Consiliului Concurenței, amenda aplicată Tema Energy este în cuantum de 2.169.079,81 lei, reprezentând 3,4% din cifra de afaceri realizată în anul 2022.

Decizia Consiliului Concurenței nu este definitivă, iar Tema Energy intenționează să o conteste în instanță, urmând ca aceasta să hotărască, printr-o hotărâre definitivă, legalitatea și temeinicia acestei decizii în privința companiei. Tema Energy își exprimă convingerea că instanțele competente vor constata nevinovăția acesteia.

De asemenea, dorim să precizăm faptul că Tema Energy este implicată în mod activ în asigurarea conformității activităților sale de business cu normele de concurență. În acest sens, Tema Energy a implementat în mod regulat un program intern de conformare cu normele de concurență, instruiri periodice ale personalului și a întreprins numeroase demersuri inclusiv pentru a preîntâmpina încheierea de înțelegeri anticoncurențiale de către partenerii săi comerciali prin organizarea de acțiuni de diseminare a normelor de concurență către aceștia.

Tema Energy este o societate cu capital privat integral românesc, înființată în anul 2002. Compania are sediul central în București și a încheiat anul 2022 cu o cifră de afaceri de aproximativ 13 milioane de Euro și un profit net de peste 1,6 milioane Euro.

Cu o echipă de peste 65 de ingineri, specialiști, instalatori și tehnicieni, Tema Energy este unul dintre cei mai mari integratori de sisteme și soluții de inginerie din România. Printre cele mai cunoscute soluții din portofoliul societății se numără data centerele – mobile și clasice, power supply systems, sistemele de monitorizare de tip DCIM și railway, power back-up systems, energii regenerabile și servicii de întreținere si mentenanță.

Compania a reușit să obțină pentru un centru de date românesc, în premieră, cea mai cunoscută certificare în domeniul data centerelor la nivel mondial – acreditarea Tier III Design și Tier III Certification of Constructed Facility, acordate de Uptime Institute SUA, contribuind activ la dezvoltarea acestei industrii aflate într-o continuă expansiune la nivel global și cu mult potențial economic pentru țara noastră“.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.