Tensiuni crescânde între aliați: Polonia l-a convocat pe ambasadorul ucrainean

Ministerul de Externe polonez l-a convocat miercuri pe ambasadorul Ucrainei la Varşovia în legătură cu unele comentarii făcute de preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski la sesiunea anuală a Adunării Generală a ONU, relatează Reuters.

În discursul său, Zelenski a spus că Ucraina ”lucrează din greu pentru a păstra rutele terestre pentru exporturile de cereale” şi că ”teatrul politic” din jurul tranzitului de cereale ajută doar pe Moscova, care i-a invadat ţara anul trecut.

Polonia, Slovacia şi Ungaria, care au invocat nevoia de a-şi proteja pieţele interne, au anunţat vineri interdicţii asupra importurilor de cereale ucrainene, după ce Comisia Europeană a decis să nu prelungească interdicţia europeană asupra acestor importuri în cinci ţări est-europene membre ale UE.

”Ministrul de externe adjunct Pawel Jablonski a transmis protestul ferm al părţii poloneze faţă de declaraţiile făcute ieri la Adunarea Generală a ONU de preşedintele V. Zelenski, care a acuzat unele ţări UE că mimează solidaritatea în timp ce ele sprijină indirect Rusia”, indică o declaraţie a MAE polonez.

Potrivit acestei declaraţii, Jablonski i-a mai transmis ambasadorului ucrainean Vasil Zvarîh că ”a pune presiune pe Polonia în forumuri multilaterale şi a trimite plângeri la tribunalele internaţionale nu sunt metode potrivite de soluţionare a disputelor între ţări”.

Un purtător de cuvânt al Organizaţiei Mondiale a Comerţului (OMC) a confirmat marţi că Ucraina a făcut un prim pas într-o dispută comercială prin formularea unei plângeri la această instituţie internaţională.

Tot marţi, Kievul a anunţat că va impune măsuri simetrice asupra importurilor ucrainene de anumite produse poloneze şi ungare dacă Varşovia şi Budapesta nu ridică interdicţiile unilaterale.

În replică, premierul polonez Mateusz Morawiecki a afirmat că ţara sa ar putea interzice importul mai multor produse alimentare ucrainene dacă Kievul alimentează disputa.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 7
Author

17 Comentarii

 1. Pe buna dreptate prim-ministrul Polonez a spus la ONU: U-Kraina se scufunda shi in disperare simtzind ca moare vrea sa traga shi pe altzii la fund dupa ea. In sfarshit Polonia a intzeles asta in timp ce Romania se lasa trasa la distrugerea totala de U-Kraina care orice ar face nu mai poate supra-vietzui. Interesul Romaniei a fost enuntzat shi sustzinut clar de Dimitri Medvedev: UNIREA Romaniei cu Basarabia, Bucovina, Bugeacul, Maramureshul de nord shi Insula Sherpilor teritorii pe care U-Kraina orice ar face le va pierde shi pe care Rusia dupa victoria totala iminenta este doritoare sa le doneze Romaniei care respecta drepturile minoritatzilor spre deosebire de U-Kraina care a ars de vii Rushii din Odesa.

 2. Munteanu 18’27”
  Putin va denonsa Pactul Ribentrop-Molotov lăsând țările care au pămînturi în Ucraina să hotărască singur ce-i de făcut.. Va fi interesant..

 3. Exista un proverb foarte potrivit pt.situatia respectiva : facerea de bine este futere de mama .Asa ca poate se trezesc din extazul asta in care au cazut polonezii ca sa ajute pe nazistii ukrainieni.Asta ne va astepta si pe noi pt. ca prea le suflam in dos ukrainienilor si inca nu realizam cit de parsivi si ordinari sint ca natie astia.

 4. Exemplu tipic cum funcționează triunghiul dramei a lui Karpman. Naziștii ukrani din victime se transformă în agresori, polonezii din salvatori în victime. Îi dorim tov. Putin multă baftă în rezolvării problemei cancerului ucrainean, ne-om simți și răzbunați pentru mizeria făcută de teroriștii noștri din psd-pnl

 5. alt proverb spune: pe cine nu lasi sa moara nu te lasa sa traiesti.

 6. In urma Razboiului Ukraina – Rusia -, care se va termina , evident pentru orice minte sanatoasa , cu victoria Rusiei , cei care au sprijinit Ukraina ( UE si SUA ) se vor falimenta economic .

  Cea mai bogata tzara de pe Terra = Rusia – sprijinita de BRICS ( formata din aprox 60 tari ) se lupta la granita sa westica cu o tzara radicalizata , puternic inarmata si indoktrinata , extrem de corupta – Ukraina – care forteaza si ameninta practic tarile UE sa o sprijine altfel … lasa liber drumul Armatei Rosii sa treaca spre Berlin , Paris si Londra.

 7. Este bun proverbul;pe cine nu lasi sa moara nu te lasa sa traiesti.Sau a muscat mana care la hranit.Hai unde sant pupaciosi in cur ucrainean.

 8. @Paulian! Nu noi ne suflam in dos la banderisti ci slugile hoate care temporar sunt la conducerea tarii!

 9. semn clar ca BIDEN e OUT
  totusi de u de ante-stia mishteaux ce-si-cum
  sa chiar fie dansul unul aidoma evreilor biblici ?
  OPEC+ castiga contra evreilor lui BIDEN ? 🙁
  evreii lui Trump sunt mai OK chiar si decat evreii USR-ului ! MDA ! 😐
  SHALOM ! MAGA !

 10. acum se vede ca COZONACII lui NULAND la Kiew au fost … otraviti !

  se-mpute TREABA 🙁 !
  3301Q …castiga ! 😐

 11. Eu, sa-mi fie iertat, dar adaug o alta vorba, mai fara perdea si usor adaptata situatiei : „Ucranul, dupa ce a devenit imparat, primul lucru pe care l-a facut a fost sa o f… pe ma-sa !” … O Ucraina suprainarmata, cu porniri naziste si agresiva (da, le-am dat bîta cu care sa ne miruiasca in moalele capului !) se va vedea curind, in urmatorii ani, ca reprezinta cel mai mare pericol pentru partea asta de Europa, si nu numai !

 12. „SLAVA” TRĂIASCĂ,DO ZDRASTVUITE, BRAVO,AVE,URA JELENSKI- NOULE STALIN,NOULE HITLER,NOULE MAO,SIMILAR MAI MULT CA KIM,FRATELE GEAMĂN A ETERNULUI BIDEN- COMANDANTUL LUMII -ADUCEȚI-I LECTICA-ÎN GENUNCHI NEIMPORTANȚILOR! TRECE ÎMPĂRATUL! IATĂ LICTORII!OCHII-N PĂMÂNT-SĂ NU ORBIȚI!-20 .—ÎNTRERBAREA ESTE:A DAT NEPOTUL LUI HRUȘCIOV CU PANTOFUL ÎN MASĂ CA UNCHIULEȚUL LUI, NIKITA SEERGHEE-VICIU?

 13. Ukrainienii s-au prostit de tot. Pai majoritatea armelor din Occident vin prin Polonia, iar pe locul doi e Romania.
  Daca se supara polonezii opresc alimentarea cu arme a Ukrainei si intra si ei peste Ukraina de vest sa apere minoritatea poloneza? Cu rusii le-a mers cum le-a mes, dar polonezii au un loby puternic la Washington, incomparabil mai puternic decat cel ukrainean.
  Ukrainienii au luat-o pe o panta politica primejioasa pentru ei.Numai ajutorul lui Blinken, Nuland si Austin nu prea ajunge.
  Interesele SUA la Baltica sunt uriase, iar daca se supara Polonia se supara si tarile baltice.
  Oricum razboiul din Ukraina nu merge in favoarea acesteia. sa risti Sa te certi cu Polonia dovedeste ca politic conducerea Ukrainei e plina de dobitoci.

  Inca ceva. Ukraina nu va putea da in judecata numai Unharia si Slovai…trebuie sa dea si Polonia. Pentru ca toate trei tarile au blocat importurile din Ukraina.
  Daca da in judecata numai doua tari procesul e pierdut din start. Ukraina s-a bagat intr-un rahat cat mai mare ca Zelensji, Kuleba si Podoliak.

 14. Lasă că dacă la obrăzniciile ucrainenilor în replică polonezii și ungurii interzic produse alimentare ucrainene, repede se gudură slugarnic la Zelensky domnul președinte (PNL) Iohannis și domnul prim ministru (PSD) Ciolacu și le cumpără România chiar dacă nu are ce face cu ele. Și cei dacă camioanele lor supra încărcate mult peste 40 tone au făcut praf șosele din Moldova noastră și asfaltul de la podul de la Brăila, când pe caniculă în loc de limita de 7,5 tone curgeau camioanele ucrainene încărcate la 50 de tone? În mintea și fapta renegaților care conduc țara noastră să se strice pentru slava Ucrainei, ocupantă de teritorii ale României și prigonitoare față românii din aceste teritorii.

 15. „…a pune presiune pe Polonia în forumuri multilaterale şi a trimite plângeri la tribunalele internaţionale nu sunt metode potrivite de soluţionare a disputelor”, a zis Polonia PÎRÎCIOȘILOR mîrșavi dîn Ukraina nazistă!
  „…premierul polonez Mateusz Morawiecki a afirmat că ţara sa ar putea interzice importul mai multor produse alimentare ucrainene dacă Kievul alimentează disputa”!
  Așa trebuie „tratat” cu mîrșavii ukraineni naziști di la Kiev, slugile C.I.A. cu măscăriciu’ tikiat Jale’n’sky în frunte!
  Di undi are tikiatu’ Jale’n’sky vilă în valoare di 4 meleoane di coco în Italia? …dîn moartea ukrainenilor pi frontu’ dîn Donbass, trimiși acolo p’în Lege Marțială dată di Jale’n’sky la ordinu’ di la Vașin’ton a’ C.I.A.?
  https://ok.ru/video/3943487769196
  FMM, Jale’n’sky, jîd trădător ordinar……[Rumburak]

 16. Ucraina e un stat primitiv si santajist de doi bani. Cand se va termina treaba cu Rusia vom avea pe toata frontiera de E si N o aratare isterica si inarmata pana-n dinti. N-a fost si nu va fi niciodata un vecin bun pt. nimeni, iar patriotii din SRI si clasa politica stiau. Daca n-au stiut, e si mai grav.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.