Tensiuni diplomatice: Budapesta îl taxează pe Biden

Ambasadorul SUA în Ungaria a fost convocat la Ministerul ungar de Externe pentru a i se transmite un protest în urma unor declaraţii ale lui Joe Biden, care a spus că Viktor Orban caută să impună o dictatură în Ungaria, preşedintele democrat făcând aceste afirmaţii după ce rivalul său republican la preşedinţia SUA, Donald Trump, s-a întâlnit în Florida cu premierul ungar.

„Nu suntem obligaţi să acceptăm astfel de minciuni din partea nimănui, chiar dacă această persoană este preşedintele Statelor Unite”, a afirmat marţi ministrul ungar de externe, Peter Szijjarto, care a anunţat convocarea ambasadorului american, relatează Reuters.

Viktor Orban a avut săptămâna trecută o întâlnire în Florida cu Donald Trump, faţă de care şi-a manifestat din nou susţinerea în alegerile prezidenţiale în care fostul preşedinte republican se va confrunta cu Biden.

Aceasta din urmă, criticând la o reuniune de campanie decizia lui Trump de a avea o întâlnire cu Orban, a spus despre premierul ungar că urmăreşte să impună o dictatură în Ungaria. „Ştiţi cu cine se vede el astăzi la Mar-a-Lago?”, şi-a întrebat Joe Biden susţinătorii. Cu „Orban al Ungariei, care a declarat pur şi simplu că el nu crede că democraţia funcţionează şi că va căuta (să instaureze) dictatura”, a adăugat Biden. „Văd un viitor în care noi vom apăra democraţia, nu în care o vom slăbi”, a completat el.

Ministrul ungar de externe a catalogat aceste declaraţii ale lui Biden drept „o insultă foarte gravă”. „Acest mod de gândire al preşedintelui şi al administraţiei democrate reprezintă o povară grea asupra relaţiilor noastre bilaterale”, a mai remarcat ministrul Peter Szijjarto, răspunzând unei întrebări.

Revenit din SUA, Orban a declarat duminică seară la postul public ungar M1 că Trump are „planuri suficient de detaliate asupra modalităţii” de a readuce pacea în Ucraina. Trump „are o viziune foarte clară, cu care este dificil să nu fii de acord. El spune aşa: mai întâi, nu va da nici un cent în războiul între Ucraina şi Rusia” dacă revine la Casa Albă, a afirmat Orban. Iar „dacă americanii nu dau bani, europenii nu vor putea finanţa singuri acest război. Şi, în consecinţă, războiul se va încheia”, întrucât „este evident că Ucraina nu se va putea descurca prin mijloacele proprii”, a explicat premierul ungar.

Viktor Orban, care a refuzat să trimită arme Kievului şi a menţinut legături apropiate cu Rusia după ce aceasta a declanşat războiul cu Ucraina, a spus de mai multe ori că numai revenirea lui Trump la Casa Albă poate aduce pacea în Ucraina.

De asemenea, Viktor Orban a fost singurul şef de guvern din UE care şi-a declarat explicit sprijinul pentru Donald Trump înaintea alegerilor pe care acesta le-a câştigat în 2016, la fel şi patru ani mai târziu, când însă republicanul a pierdut scrutinul în faţa actualului preşedinte democrat Joe Biden.

De când acesta din urmă a venit la Casa Albă, relaţiile dintre Budapesta şi Washington au intrat în declin, date fiind diferenţele ideologice între premierul conservator ungar şi preşedintele progresist al SUA.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 4

17 Comentarii

 1. Szijjarto asta da lectii de diplomatie intregii lumi.

  Euglenele de la bucuresti ar trebui sa ia notitze..vin vremuri grele.

 2. Foarte bine, dpmdv mai multe state ar trebui nu doar sa convoace ambasadorul SUA… ar trebui sa procedeze ca aia de prin Asia, Africa si America Latina, interzise NED, USAID, Fundatia pentru o Societate Sorosista, etc. si ar trebui ca politicienii sa critice direct regimul din Districtul Criminalilor. Au sute de detinuti politici dupa Ianuarie 6, jurnalisti perchezitionati si arestati, politie politica, doua categorii de justitie, si sunt o natie de invadatori de cand s-au infiintat

 3. Potaia muscalilor de la Pesta o face pe viteazul din cauza ca l-a apereciat ieri tov Trumpov, prietenul credincios al lui Putinov……[Rumburak]

 4. Cine nu e sluga SUA e dusmanul democratiei.
  Cam asta spune pedofilul senil, Biden…

 5. Bine ca la noi nu e dictatura si suntem plini de Libertate, doar nu suntem sclavi la U.E. sau SUA !

 6. Diplomație care are șira spinării, nu ca la SUBcolonia romanica!

 7. Asa DA ! nu te convoaca pe tine premier,pres,ministru ,etc,,femeia de servi8ci de la ambasada amerloca !
  Asta inseamna demnitate si respect pentru propria tara ,pentru proprii cetateni !!!
  BRAVO UNGARIA ! BRAVO Peter Szijjarto,demonstrezi ca prin venele tale curge sangele demnitatii si a onoarei marelui ATILLA !
  sa traiesti intru multi ani !!! Cinste poporului in care te=ai nascut !!!

 8. Cu mincinosul asta cica vor unii sa castige alegerile in noiembrie…

 9. Vreți dictatura da ???? V.a pute democrația și libertatea????Stați liniștiți dictatura digitala comunistă sta la colț s.a va satisfacă nevoile de tătuc și sindromul Stokolm!

 10. Un puric putinist ce face ? Ce rau a ajuns Ungaria,sa vorbeasca Putin prin ea.

 11. Anatol Garbuz Care demnitate fraiere? Daca tu numesti demnitate ce face Ungaria nu ma mir ca te simti un sclav pe „plantatia UE” De pro-st ce esti.

 12. Anatol Garbuz Care demnitate fraiere? Daca tu numesti demnitate ce face Ungaria nu ma mir ca te simti un sclav pe „plantatia UE” De pro-st ce esti.

 13. Totuși bre.. Istora de peste 1100 de ani .. și urmașii unora cu șira spinării care nu plecau capul, are urmări..

 14. Ha Ha Ha !
  Trolacii Urcaci fac spume !
  Încă o scatoalcă după SUCCESUL NEBĂNUIT al „atacului” de la Belgorod, măR🤣g

 15. ungaria e pe faras,nema bani de la UE si SUA o trateaza cu tuhasul

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.