Tensiuni Iran şi Israel, demersuri diplomatice americane

Brett McGurk, the United States' envoy to the coalition against Islamic State, listens to the translation during a news conference in Amman, Jordan, May 15, 2016. REUTERS/Muhammad Hamed

Emisarul SUA pentru Orientul Mijlociu i-a sunat pe miniştrii de externe ai Arabiei Saudite, Emiratelor Arabe Unite, Qatarului şi Irakului pentru a le cere să transmită un mesaj Iranului prin care să îl îndemne să reducă tensiunile în relaţia cu Israelul, în urma atacului aerian israelian asupra ambasadei Iranului din Siria, informează joi Reuters.

Conform unei surse la curent cu subiectul care a vorbit sub protecţia anonimatului, Brett McGurk, le-a cerut oficialilor din ţările menţionate să îl contacteze pe ministrul de externe iranian şi să îi transmită acestuia mesajul că Teheranul ar trebui să dezescaladeze situaţia tensionată cu Israelul, ceea ce aceştia au făcut.

Ministerul iranian de Externe a declarat miercuri că miniştrii de externe ai Arabiei Saudite, Emiratelor Arabe Unite, Qatarului şi Irakului au vorbit la telefon cu ministrul de externe al Iranului şi au discutat despre tensiunile regionale.

Casa Albă a refuzat să comenteze.

Apelurile telefonice ale lui McGurk au fost raportate pentru prima dată de Axios.

Liderul suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei, a declarat că Israelul „trebuie şi va fi pedepsit” pentru lovitura de la Damasc care a ucis şapte membri ai Gardienilor Revoluţiei.
Printre victime s-a numărat şi Mohammad Reza Zahedi, un comandant superior al Forţei Quds, o unitate de elită a Gardienilor care acţionează în străinătate.

Israelul, care a lansat un război în Fâşia Gaza împotriva Hamas, care este susţinut de Iran, nu a confirmat că s-a aflat în spatele atacului de la Damasc, dar Pentagonul a spus că a fost

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1

9 Comentarii

 1. Satanistii amerloci au dat unda verde Satana Israel sa atace Consulatul Iranului din Siria si acum tot ei vor sa aplaneze tensiunile din Orientul Mijlociu? Pacea pe acest Pamant va veni cand de Satana USA si Satana Israel se va alege doar piatra peste piatra.

 2. ”Israelul, care a lansat un război în Fâşia Gaza împotriva Hamas, care este susţinut de Iran” este noua spălare pe creier en ”Rusia a început un război ilegal, neprovocat și nejustificat”… numai bun pentru mameluci corporatiști.

 3. In toata istoria lor evreii au fost si raman teroristi. Mereu au jefuit, au inselat si au provocat razboaie si terorism inca din antichitate. Romanii i-au desfiintat ca natie, i-au vandut ca sclavi si au avut si pentru ce. Exact cum fac astazi. Ei provoaca, ei lovesc si tot ei tzipa. Astazi se gasesc luati in brate de americani jefuindu-i chiar pe ei. Lumea este in schimbare, USA si „occidentul colectiv” bazat pe „reguli” numai de ei stiute, este in cadere si pentru statul Israel va veni si nota de plata pentru macelul si genocidul ce-l fac astazi in Gaza. Este nevoie de o lume bazata pe reguli dar negociate si nu inchipuite. Iranul este pregatit de lupta si daca va fi atacat va incepe apocalipsa pentru ca Federatia rusa, China, dar si lumea musulmana se vor alia. Planeta este in pericol si nimeni nu va scapa.

 4. Singurul neam care a putut sa-l bajocoreasca, sa-l schingiuiasca si sa-l ucida pe Fiul lui Dumnezeu, Iisus Christos a fost poporul ales. Decat sa ne dispara neamul de hoti, mincinosi si criminali mai bine il omoram pe El, pe Fiul lui Dumnezeu. Neamul ales de catre cine? De Satana bineinteles.

 5. Emisarul SUA pentru Orientul Mijlociu i-a sunat pe miniştrii de externe ai Arabiei Saudite, Emiratelor Arabe Unite, Qatarului şi Irakului pentru a le cere să transmită un mesaj Iranului prin care să îl îndemne să reducă tensiunile în relaţia cu Israelul, în urma atacului aerian israelian asupra ambasadei Iranului din Siria, informează joi Reuters.———
  Acelas lucru a facut gainarul asta si atunci cind Israelul a decimat populatia civila din Gaza ?

 6. Un ins l-a injughiat pe la spate pe altul, pe strada. Jandarmul ii transmite victimei sa se potoleasca…

 7. Îl sună sauditil pe iranianul cu externe și îi zice:
  -Auzi Mustafa, Yankee zic ca tu nu ai dreptul să răspunzi dacă ei îți bombardează ambasadele.!!!. Nu-mi vine a crede așa ceva..
  Evreii acum sunt în așteptare unde și când îi va pocni perșii..

 8. Poporul ales de catre el insusi e mai egal decat restul lumii. De asemenea e singurul de rasa semitica dupa cum si nemtii au fost singurii de rasa ariana (numai cine e contra lor e anti-semit).

 9. Nasol…se umple paharul si cand iranul va dezlantui iadul vom vedea realitatea…se apropie ziua….

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.