(VIDEO)Teodosie, prea puternic?

Teodosie, prea puternic pentru Patriarhul Daniel, Arhiepiscopul Tomisului. IPS Teodosie, a fost sancţionat, joi, de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române cu „dojană” sinodală scrisă.

Avertismentul sinodal scris  i s-a dat pentru „încălcarea ordinii statutare a Bisericii şi tulburarea păcii din viaţa Bisericii şi a societăţii, a arătat într-un comunicat Cancelaria Sfântului Sinod.

De asemenea, Biroului de Presă al Patriarhiei Române se va reorganiza.

Până atunci, purtătorul de cuvânt Vasile Bănescu rămâne deocamdată pe poziție, nu va mai emite comunicate de presă în numele BOR fără să fie verificate de Cancelaria Sfântului Sinod.

ÎPS Teodosie, niciun comentariu  

„ Nu vorbim acum despre mitropolie, ne pregătim de postul cel mare și ne rugăm. Nu discut despre ce s-a vorbit la Sfântul Sinod”, a spus ÎPS Teodosie.

 Vasile Bănescu a fost demis ”în etape”

„Dl Vasile Bănescu a fost azi demis ”în etape”: pentru moment, e suspendat, ”până la reorganizarea Biroului de presă al Patriarhiei”…

În ultimii ani, domnia sa a apărat BOR cu eleganță teologică și responsabilitate, vădind curaj și claritate morală chiar și în crizele (”Colectiv”, pandemie etc) unde a fost lăsat, cel mai adesea, singur ”la înaintare”.

D-l Bănescu a spus mereu adevărul – așa cum îl vede orice om de bun simț – și a stabilit o convingătoare relație de parteneriat cu presa, cu intelectualitatea creștină și cu societatea românească în general.

Vocea sa a menținut constant speranța că BOR respectă rostul eclezial al mirenilor și opțiunea euro-atlantică asumată de majoritatea românilor, în răspăr cu discursurile naționaliste și anti-occidentale, inspirate sau nu de Moscova lui Vladimir Putin.

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2

25 de Comentarii

 1. Parțial adevărat. Diferența rezidă in prostia bănescului( substantiv comun)…

 2. În ceea ce-l privește pe Bănescu, ați citat din idioțeniile emise de „românul” Baconski?! Prin trimiterea lui Bănescu în USR putem scăpa de sinistrele figuri de la „Trinitas”: Baconski, Voinescu, Papahagi, Paleologu jr. și alții.

 3. Oda adusă de Baconschi lui Bănescu ilustrează dictonul latin ASINUS ASINUM FRICAT.

 4. Dai in mine, dai in tine, dai fabrici și uzine! Darul lui Dumnezeu pe nume Teodosie s-a ales cu o dojana iar Bănescu fiindcă nu poartă barba a fost executat! Simplu și eficient! Trăiască barba covrigarului șef Ciolacu,fiu de general!

 5. Din acest an vom merge numai la Biserica Ruseasca de linga Universitate.
  BOR intra in ”adormire” pina se curata de masoni si de indivizi SUSPECTI .

 6. Patriarhia Tomisului este dorita sa fie reinfiintata de Sfantul Andrei. Cand BOR se va curata intr-o forma sau alta de clericii ce se opun infiintarii Mitropoliei. Si asa ava fi. Iar in in ceasul cand Ciobotea nu va mai putea tine Toiagul Patriarhal in mana, ghici cine va deveni Mitropolit al Romaniei? Psf. Teodosie. Aliluia.

 7. Azi europa se islamizează forțat in stil sinucigaș al creștinătății.. Drept urmare și o ortodoxie romînă e in mare pericol, nu pentru că ar fi prea creștină,.fiind tot bigotă. Construcția de moschei e in toi și in romania.. Creștinul iși abandonează cultele, bisericile, tradițiile și iși alungă copii spre alte zări in speranța la ceva mai bun, dar de fapt ii sacrifică..Copiii ori nepoții vor fi mai repede islamizați sau lgbtq decît bunicii..

 8. Sa discutam despre barbi!
  Diferenta intre IPS si mine este ca el isi pierde parul prin biserica, iar eu nu.
  Se poate sa si dea afara cocoloase. Orice e posibil cand nu esti ciuntit ci cresti precum balariile.
  Sunt altii care te tin ei pe tine pe palme, nu e ca tu ii tii pe ei.

 9. Teodosie din Vatra Dornei 68 ani și Daniel din comuna Barna-Timiș 72 ani. Diferența de vârstă 4 ani dar mentalitatea combaterii care pe care e uriașă. Amândoi cunosc perioada comunistă în care au trăit și manerit, amândoi au cursuri care pe unde au putut, fiecare cu mentalitatea lui. Asta nu înseamnă că trebuie să distrugă ortodoxia din Romania că se ceartă și își dau la gioale. Au trăit din plin epoca ceaușistă și securista cu participare directă la turnătorii că sa le fie bine, problema e că, se continua aceste practici mizerabile. Cât despre Banescu, nu am găsit decât ce a scris că autor și laudele jurnaliștilor.

 10. Adevărul e că toți din Sfântul Sinod al BOR ( nu ROBOR) poarta barba. Mă gândesc serios ca de mâine să-mi las barba după o viață de purtat cravata și ras, barberit,tuns și frezat!

 11. ”D-l Bănescu a spus mereu adevărul – așa cum îl vede orice om de bun simț” …. SERIOSSSSS Bociți după Bănescu, infiltratul Bănescu, Calul troian Bănescu !!!

 12. de la un anumit moment in colo chestiunea activarii/reactivarii
  -sună atat de securistic, de bese-n cizme militareste,”activati/re-activati”-
  intra la porunca a 2a,
  să nu-ți faci chip cioplit
  nici vreo înfățișare a lucrurilor care sunt sus în ceruri sau jos pe pământ sau în apele mai de jos decât pământul,
  să nu te închini înaintea lor și să nu le slujești,
  cu sau fara Mitropolie se poate tine postul.

 13. GELU : Fraiere , nu ai inteles nimic. Teodosie a fast chemat sa fie pus cu botul pe labe , nu sa fie dat afara , sa devina civil . Teo este cel mai mare ” donator ” pt. casieria BOR ! BOR nu renunta la el . AI VAZUT CE POTOLIT A FOST … nu comentez !!! ps- Tot ce scrie Banescu este aprobat de patriarh , in prealabil ! pps- mai pune-ti capul la contributie , nu te mai repezi cu aliluia ,aliluia !

 14. @axion
  -ce spune Poporul
  chiar azi am aflat:
  ” nu avea roba pe ea
  era in civil”

 15. La ortodocsi nu exista ascultare ierarhica in biserica? Ortodocsii sunt ocupati cu vocalize despre Papa si Vatican in timp ce isi pun poalele in cap in public? Banescu e civilizat, ceea ce este o contradictie in termeni cu comportamentul multor ortodocsi. Mereu fixati pe altii: ce fac catolicii, ce fac sectantii, ce fac aia fara barba, ce fac doamnele la ciclu, „doar NOI suntem legitimi”. Ortodocsii au suspiciuni ca Dumnezeu e ortodox.

 16. UITE pe INE il „culiseza” Grija de OrtoDoxia ROMANA.
  Vez sa NU scapi din 😊”PIESA” de Prindere in „Culiseala”.
  La VITEZA Frenetica Setata de Talica, NEBunaticuleeee … 😊NU stii pe UNDE ajungi.
  Poate prin Caracal … 😊
  „IE” o Cestie !DACA-i adevarata Stirea de la Aia „Care LE STIE”, ca esti SeCUI, ar fi o Traiectorie interesanta, Peste CARPATI, Dealurile Olteniei si Padurile din Caracluu’ …
  Vezi sa o carmesti pe LANGA SCUTuu’, ca te dau Aia Jos cu Rachetele PATRIOT, Dreac’ a mai vazut p RADAR ASHA o Aratanie si in CURuu’ nude … 😊
  Da’ NU pierde Vremea in Timpuu’ Miscarii pe Traiectorie:
  – ADMIRA CE frumoasa este Romania, pe care o urasti CRUNT, cu Ura ALIENesque InDarjitaaaaa 😊
  – FA Poze poate vrei sa vii cu Armata UNGUREASCA .. … 😊
  – DACA poti manevra in Timpuu’ Zborului, ca Naveta in Forma de „S”, poate virezi SI peste DRAGASANI, Acolo a ascuns Isarescu O PARTEdin AURuu’ Bancii Nationale … 😊
  – POATE vrei sa fii OPTANT si sa te dai pagubit de ROMANIA si sa revendici in Integrum AURuu’ … 😊

 17. „Pentru unii mumă, pentru alții, ciumă” . Fără a lua apărarea IPS Teodosie, solicitarea adresata Sfântului Sinod pentru ridicarea Arhiepiscopiei Tomisului la rang de Mitropolie este îndreptătită. Argumentul potrivit căruia Cancelaria Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a transmis pe 9 februarie că solicitarea Arhiepiscopiei Tomisului de a deveni Mitropolie a fost discutată şi respinsă în şedinţa din 4 – 5 martie 2003 a Sfântului Sinod al BOR, prezidată de Patriarhul Teoctist, nu este unul serios.
  Vrednicul de pomenire Patriarhul Teoctist a aprobat înființarea Mitropoliei Clujului, Albei, Crișanei și Maramureșului în 4 noiembrie 2005, prin desprinderea din Mitropolia Ardealului a Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, Arhiepiscopiei Ortodoxă de Alba Iulia, Episcopiei Oradiei, Bihorului și Sǎlajului, Episcopiei Maramureșului și Sǎtmarului.
  Ulterior in 17 ianuarie 2012, la cererea adunărilor eparhiale, Episcopia Oradiei și Arhiepiscopia Alba Iuliei au trecut sub jurisdicția Mitropoliei Ardealului prin aprobarea Sfântului Sinod al BOR, prezidată de Patriarhul Daniel, ramânând in prezent Mitropolia Clujului Maramureșului și Sǎlajului.
  In schimb, in cazul IPS Pimen, arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, care a facut demersurile pentru înfiinţarea la Suceava a unei mitropolii prin scindarea Mitropoliei Moldovei, lucrurile au tărăgănat la fel ca in cazul IPS Teodosie. Din păcate, IPS Pimen a trecut la cele vesnice pe 20 mai 2020, fără să-si vadă visul implinit.

 18. Da e culmea asta ca acolo unde a aterizat primu fratele lui Petre cel mai bun prieten a lui Iisus sa nu faci mitropolie si sa faci la Boc…Dar sa nu uitam ca prima unire a fost la Alba acolo a fost viteazul incoronat iar dupa 1922 si regii Ferdinand si Maria dar mereu merge acolo si Sfantul Ardealului. E o legatura sfant-voivodala in mitropolii. Probabil ca din Dobrogea lipsește voievodul.

 19. @LIND,
  IMi pare RAU ca te dezAmagesc, mai ales ca IO sunt un MARE Fan al lui Mihai Voda VITEZUL
  („Mishuu’ Caftangiuu’ in Familia Istoroca a Noastra, a ROMANilor … 🙂
  DAR Mihai NU a apucat s se InCoroneze, atci, dupa Selimbar, ca vensie in Ardeal ca Aliat cu Imparatul AUSTRIEI si voia sa fie ACCPTAT ca Domn EREDITAR al INTREGII Tari Tomanesti, ca VASAL al Imperiulul Habsburgic Austriac, ca eram TOTUSI, PeeaDestulDeMICI fatza de Resursele URUASE ale Imperiului, din America de Sud … De InCorona DUPA UNIRE, dr a facut pROSTIA Imensa de aMiraslau, unde a fost JUCAT de Javra de BASTA, tocmai din Cauza Impetuozitatii lui I avea Mncarme la Man Stanga la SABIA Uriasa pe care o manuia usor …
  A parsit o Pozitei FORMIDABILA pacalit fde Basta, care se facea ca fuge,
  Fuge Cainele si a iesit PreMatur din Pozitia lui tare …
  Ala i-a luat si Tunurile si l-a improscat cu ele.
  ACOLO a pierdut Romania MARE!
  APOI a fost UCIS la Ordinul Imparatuui Rudolf alFoilea, un Dobbitock pasioant de Lunete Astronomice in Loc de sa imparateasca EL,NU Iezuitii.
  De FAPT, la SUSURAREA Serpesca a Camarilei Iezuite, CATOLICE care NU voia sa ADMITA un Rege al Daciei ROMAN, „Valah Schismatic” adica OrtoDox …

 20. URMARE,
  ca m-a furat Istoria lui Mihai si IAR mi-a … 😊 crescut TEXTuu’ de NU ma incape IN SOFTa STRAMTA si SCURTA, sa ma descurajeze sau CUSUTA de ITistii lu’ Redactia, sa “SE RADA” daca as ramane … … 😊AntePostas, ca Miloguu’ de Hannibal la Portile ROMEI … … 😊
  ATUNCI a avut o Ocazie ASTRALA sa razbune toate Crimele facute de Unguri ROMANIOR din Ardeal si a pierdut-o si s-a pierdut si pe EL,
  Pen’ ca daca il batea EL pe Basta, il si prindea SI … 😊
  NU mai avea CINE si CUM sa- l omoare, ca ar fi fost dezLegat de Dependenta de Austria.
  Basta era Comandantul Imperial al Armatei IMPERIALE, pe cae a implct-o n contra lui Mihai, ALIAT en titre (TRATAT) al Imperiului Habsburgic!
  NU mai avea Nevoie sa se umileasca la Praga, sa il puna DOMN in Ardeal, de unde la Selimbar se pusese SINGUR Domn.
  CONSTRUIA in Liniste Regatul Romanei si apoi isi indeplinea cu Forte PROPRII si VISUL Bizantin, recuperand ROMANII Numerosi INCA existenti in SUD de Dunare, din Bulgaria si din Serbia …
  Avea MOTIV sa ii dileasca pe TOTI Ungurii din Ardealca EI erau GROFII, Restul erau Romani Iobagi.
  De retinut CE se poate intampla, asupra Destinului unuiPOPOR Intreg, in IUrma unei Decizii GRESITE care se putea evita, daca NU ara Inclinat sa LUPTE Personal, de Placerea de a ucide Dusmani.
  INCHEIERE

 21. INCHEIERE
  Era sa mai fie dilit in 1596, la Sud de Dunare, in Bulgaria, cand un Ienicer i-a infipt Si=ulita in Abdomen si daca NU il taiau Fratii Buzesti pe Ienicer … 😊
  Este foarte adevarat ca la Selimbar, ASTA, Interventia FINALA SALBATICA a lui a salvat Victoria …
  Tu ai ramas cu Falsul Istoric PARTRIOTIC al lui Nicolaescu, cu InCoronaea de la Alba Iulia .
  ASHA ii cerusera si Boierii lui din Tara Romaneasc, dupa Selimbar: Maria TA! “TAIE-I pe TOTI da-ne NOUA Mosiie lor!
  ASHA se Termina cu Ungurii Asupritori din Ardeal, adica de FAPT cu TOTI, ca ei erau numai Grofi … 😊
  Dar, Mihai s-a lasat vrajit de Limbile lor de Sarpe de Stepa …
  Se lasa inCantat ca il linguseau cu “CRAI” “Razboinic de Fier” (Ceea CE si era!)
  Inainte de Miraslau tremurau ca Frunzele in Vant, ca STIAU ca ii va TAIA pe TOTI si il stiau de Viteaz si CUNT.
  DUPA, eliberati de FRICA s-au dus si au UCIS pe TOTI Cei 2000 de Secui care il ajutasera pe Mihai …
  De atunci a ramas “Ziua Secuilor Martiri !”
  UCISI de … Fratii lor UNGURI … 😊 Da’ NU se spune se TACE ca Ala PUTUROS din Iarba …😊

  APOI a fost UCIS la Ordinul Imparatuui Rudolf alFoilea, un Dobbitock pasioant de Lunete Astronomice in Loc de sa imparateasca EL, NU Iezuitii.
  De FAPT, la SUSURAREA Serpesca a Camarilei Iezuite, CATOLICE care NU voia sa ADMITA un Rege al Daciei ROMAN, „Valah Schismatic” adica OrtoDox …

 22. Frate roman, mitropolia a fost construita de Mihai in Alba parca Balcescu o spune, despre incoronare avem motiv sa credem ca a fost facuta chiar daca a batut 30.000 de ardeleni ca nu vroiau asta in cetatea Alba chiar daca artistic nationalist regizorul o face in catedrala .

 23. Mult Prea Fericitul și-a scos armata de gradați la înaintare, la fel ca rușii la parada de 7 nov, pentru intimidarea adversarului. Așteptăm cu interes marea bătălie de pe malurile Dâmboviței!

 24. NU putea sa o faca, era impresurat de Spioni Catolici Papali si Rudolf abia l-a acceptat ca „Gobranator” cum pronunta Mihai …:)
  DUPA CE ar fi ajuns IAR Domn, desavarsea UNIREA si APOI se facea REGE al Romanilor si incerca sa fie SI Imparat la Constantinopol …

  De aceea l-au UCIS si cu URA de NeTerminati DeGenerati morganatic a Habsburgilor si pentru ca era ORTODOX, Schismatic …

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.