
Un număr de 3.000 de persoane din București se vor putea testa voluntar, gratuit, pentru HIV, hepatită B și hepatită C, în trei spitale din Capitală, până la finalul lunii aprilie.
Asociația Română Anti-SIDA, în parteneriat cu Primăria Capitalei, prin Administrația Spitalelor și Serviciilor Medicale București, Spitalul Clinic Colțea, Spitalul Clinic de Boli Infecțioase și Tropicale ”Victor Babeș” și Centrul de Evaluare și Tratament a Toxicodependențelor pentru Tineri ”Sfântul Stelian” lansează proiectul ”Tu controlezi povestea sănătății tale. Testează-te acum!”.
Potrivit unui comunicat de presă transmis joi, proiectul vizează creșterea accesului populației la testare pentru HIV și hepatitele virale B și C, dar și pilotarea fezabilității introducerii testărilor rapide de acest tip în cadrul camerelor de gardă și al compartimentelor de primiri-urgențe.
”Testarea este primul și cel mai important pas spre stoparea epidemiei de HIV. De aceea, ea trebuie să e ușor accesibilă tuturor, indiferent de venituri, status social și fără să depindă de asigurarea medicală. Acest proiect este unul pilot și inovator pentru România și sperăm să devină un exemplu de bune practici”, a declarat Mihai Lixandru, manager proiect ARAS, citat în comunicat.
Potrivit directorului ARAS, Maria Georgescu, testarea rapidă nu numai că este sigură (peste 99%), dar are și avantajul că se poate realiza în proximitatea pacientului, într-un centru de sănătate comunitar, în cabinetul medicului de familie, la camera de garda a spitalului sau chiar în cadrul unor caravane.
În opinia sa, este important ca testarea pentru HIV și hepatite să devină un act de rutină, la fel ca analizele efectuate anual.
”Această inițiativă oferă testare gratuită pentru hepatitele B, C și HIV, contribuind la prevenție, diagnostic precoce și acces rapid la tratament. Apreciem dedicarea echipelor medicale implicate în acest proiect și mizăm pe responsabilitatea celor care vor alege să se testeze. Prin astfel de acțiuni, ne asigurăm că sănătatea comunității rămâne o prioritate și că fiecare persoană are acces la prevenție și tratament timpuriu”, a afirmat medicul Dumitru Cristinel Badiu, directorul Direcției Management Spitale din cadrul ASSMB.
La rândul său, managerul Spitalului Clinic de Boli Infecțioase și Tropicale ”Dr. Victor Babeș”, Simin-Aysel Florescu, a subliniat că aceste afecțiuni nu doar că pot detectate cu ușurință, dar sunt și ”perfect tratabile”.
”Eficiența tratamentului crește semnificativ atunci când boala este diagnosticată precoce, contribuind astfel la o mai bună gestionare a sănătății publice”, a explicat Florescu.
sars-cov-2/covid nu exista:
-a fost doar simpla reluare a inexistentului hiv/sida.
„virushii” in general
nu sint decat boala la cap,
boala a sufletului.