Teza de doctorat a lui Bode: ”Suspiciunile de plagiat se confirmă în marea lor majoritate”

Comisia de Etică a Universităţii ”Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca a stabilit că suspiciunile de plagiat legate de lucrarea de doctorat a ministrului de Interne, Lucian Bode, ”se confirmă în marea lor majoritate”.

Universitatea a prezentat pe site punctul de vedere al UBB cu privire la teza de doctorat a lui Lucian Bode.

„Comisia de etică a UBB a adoptat în data de 09.01.2023 Hotărârea Nr. 1 din 2023 ca urmare a autosesizării în urma unor noi informații cu privire la suspiciuni de plagiat în teza de doctorat a Dl. Lucian Bode.
Concluzia analizei este că suspiciunile de plagiat se confirmă în marea lor majoritate.  În lipsa posibilității legale de a aplica sancțiuni disciplinare unei persoane care nu este membru al comunității academice, Comisia ii solicită corecturi la teză și retragerea cărții publicate pe baza tezei, și se vor sesiza consiliile naționale (CNATDCU/Consiliul Național de Etică a Cercetării) pentru demersuri suplimentare, în condițiile legii”, transmite universitatea.

„În prima sesizare la această teză, UBB a primit o serie de suspiciuni de plagiat şi a identificat altele în plus, în baza analizei integrale a tezei cu două softuri antiplagiat. (…) În esenţă, s-au confirmat cele mai multe suspiciuni, s-au dispus măsuri de corectare şi s-a sesizat CNATDCU pentru demersuri suplimentare, în condiţiile legii. În plus, pentru transparenţă, UBB a semnalat pe site-ul propriu în zona tezelor susţinute la universitate, faptul că teza este afectată de abateri de la etica cercetarii: ‘Starting from several complaints, this thesis was examined in the fall of 2022 for deviations from the ethical standards for publication. The resolution of the UBB Ethics Commission, including concrete actions for several corrections and sanctions, can be found here’. În urma sesizării din oficiu, Comisia a analizat noile suspiciuni de abatere de la etica academică în redactarea tezei de doctorat, iar prin recenta Hotărâre nr. 1/2023, s-a confirmat majoritatea acestor suspiciuni, s-au dispus măsuri de corectare şi retragere a cărţii, şi se vor sesiza consiliile naţionale (CNATDCU/Consiliul Naţional de Etică a Cercetării) pentru demersuri suplimentare, în condiţiile legii”, mai arată sursa citată.

Comisia a constatat două tipuri de abateri de la normele de citare în teza de doctorat a ministrului de Interne, Lucian Bode, arătând că abaterile etice identificate sunt suficient de importante pentru a concluziona că „teza este profund viciată”.

Hotărârea poate fi consultată AICI

Reacția lui Bode însuși și a Emiliei Șercan!

Guvernul nu-l azvârle pe Bode

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 4
Ioana Radu 8552 Articole
Author

26 de Comentarii

 1. Bă țărane la faianță cu tine!…hoț ordinar…urmează parizerul cu epoleți!…doctori de Arahat din PNL!…
  Demisia guvernului meu urgent!…

 2. …și să fie judecat pentru OBȚINERE DE FOLOASE NECUVENITE, PRIN FALS ȘI UZ DE FALS, și pus să returneze banii primiți în plus în contul „titlului” (se știe că la Stat se suplimentează salariile cu 15% la cei care au titluri doctorale)!

 3. Suspiciuni, deci NU DOVEZI, si care se confirma IN MAREA LOR MAJORITATE, deci NU IN TOTALITATE. Sa fie-al dracu daca astia nu vor sa-l scoata basma curata pe cel acuzat de plagiat FARA PROBE, ci pe baza de SUSPSICIUNI, si nici alea in totalitate ci doar IN MAREA LOR MAJORITATE.

 4. Acum te-au aruncat la gunoi ca nu mai faci ce vor ei cu Colonia evvreiasca Romania.

 5. Macar, daca a copiat dupa vreo carte din librarii, o fi copiat si pretul de pe ultima coperta ? Ca in bancul ala, daca ar fi dorit un doctorat in chimie sau fizica, s-ar fi putut apara : „Nu, onorata comisie, nu e adevarat ca am plagiat ! Ia uitati-va, aici scrie „ion” (pozitiv si negativ), la mine scrie „gheorghe” ! … Asa ca … eu unul cred ca se va termina „in coada de peste” … apa trece, bolovanul Bode ramine !

 6. Si ce se mai asteapa atunci daca se confirma ca teza de doctoratba fost plagiata ? Domnul asta trebue sa raspunda penal pt. ca a incercat sa fure ,sa minta si sa profite de pe urma acestei diplome false.

 7. Furt, escroc in guvern! Traiasca avanul si slanina curgatoare din principalul scaun al guvernului, ca il sustine!

 8. Universitatea ” Bode-Bolyai” ar trebui interzisa la doctorate,cativa ani,pana isi revine din nesimtirea academica ,iar tot corpul profesoral de dupa 1990 trimis in agricultura
  plus schimbarea numelui din combinatia romano-maghiara in ceva gen Universitatea „Dincu-Hellvig”
  Poate ca trece timpul si se uita …

 9. Mă enervați cu tezele astea de doctorat și recunosc că sunt și invidios.As vrea sa am și eu doctorat așa că și Laura Codruța K.un pic plagiat,numai un pic.Ce bine m-aș simți când cunoscuții ar zice ,cănd m-ar întâlni ,ce mai faci doctor Batranu?Va dați seama ce mare m-aș da!N-a fost sa fie.
  De teze de doctorat viciate nu am mai auzit,cred că acea comisie se referă la faptul că în timp ce își scria teza ,viitorul doctor manca usturoi și a rămas mirosul pe teza ori poate că a scris-o in baie și atunci avem o viciere clara.In timp ce mâzgăleam comentariul am aflat de ce nu am vrut eu sa intram in Schengen.Ganditi-va numai la Johannis cu ar fi ținut conferință de presă ,ridicandu-se pe vârfuri,se legăna și ne „zâmbea”cu zâmbetul lui inconfundabil in timp ce ochi îi rămâneau fixați pe promnter.Apoi urma corul PNL dirijat de Rareș Bogda.As fi ajuns să mă ascund prin pădurile care înconjoară satul meu.Asta e motivul care mă face să nu vreau sa aud de Schengen.

 10. eu inteleg asa: t-ai folosit de de o diploma falsa si ai obtinut functii si avantaje materiale. Acum, te-au prins, iti pierzi doctoratul dar banii obtinuti prin furt, nu ii dai inapoi la buget? Adica, pagubim tot muncitorii romani????
  Tare ma tem ca 90% din doctorate sunt masluite, atunci dati banii inapoi!

 11. Frumoasă șarlatanie! “În lipsa posibilității legale de a aplica sancțiuni disciplinare unei persoane care nu este membru al comunității academice, Comisia îi solicită Corecturi la teză și retragerea cărții publicate pe baza tezei”. Dreaptă și unitară mai legislația din Țara noastră care pentru distinșii doctorii în științe nu mai pedepsește hoția ci are metodă de albire. Atunci ar trebui ca hoțul, tâlharul sau escrocul, care a restituit prejudiciul, sau agresorul care-și cere scuze să nu mai facă închisoare, să fie fără cazier, la fel cu hoțul neprins. Oare dintre miile sau poate zecile de mii de lucrări de doctorat ale ultimilor 33 de ani sunt 1% pe bune?

 12. Cum neica Nimeni Bode va refuza sa demisioneze invitatia de demisie sa-i fie trimisa garantului plagiatelor neica Nimeni de Cotroceni sa demisioneze el.
  De opt ani educatia este esuata lamentabil de guvernul Romaniei Educate..

 13. Nu Tepes ! Bai noua ne arde de bode acum….adica tara arde si baba se piaptana….
  Sint subiecte arzatoare: VANZAREA SI DISTRUGEREA CENTRALELOR TERMICE DIN OLTENIA, MINTIA SI MULTE ALTELE…PE ACEASTA PLATFORMA N-AM VAZUT RIDICATE ASEMENEA TEME…..DE CE ?????

 14. Procuratura nu mai trimite in judecata pentru furt intelectual ? E de penal ce fac toti astia !

 15. Noi suntem UBB = Noi suntem DNA.
  Cine se aseamana se aduna. Bode este doar un caz din fabrica de impostori UBB.

 16. Ce va asteptati de la sluga lui „homo erectus”alias KlaAnuss ? Pai de erau pisideii, aureii sau usereii ( cei mai mari dusmani) , iesea „homo erectus”si cuvainta ; „Dragii mei romini, nu se mai poate . Trebuie sa scapam de plagiatori si penali . In frunte cu mine „! Ha ? Cum ar fi sunat discursul ?”Dragi rumini „.?????

 17. Ar trebui ca titlul de doctor să fie strict onorific, deci să nu aducă nici un fel de foloase materiale, directe sau indirecte ! Să vezi atunci corectitudine absolută , pe fondul scăderii spectaculoase a ,,catindaților,, !!

 18. Problema este că prezidentul nu cere e la servicii inainte să-i numească pe ministri cat au furat aceștia fizic și intelectual.In 24 de ore are toată biografia viitorilor miniștri dar vrea să pună în funcții numai incompetenți/hoti care nu comentează ordinele din deal! Felicitări Johannis!

 19. D’apoi, cu h’asa holearce’mputite noi voim s’accedem in Schenden ? Basca … schizofrenia scarbosului „far’de ciocan”/o scarba de om ; dixit !!!

 20. Bre, nineaca … la ceas de seara tarzie / ‘mneatale n’ai ce face ?

 21. Da.Cineva intr-un comentariu de mai sus avansa procentul de 90%,ca aceste TEZE de DOCTORAT sunt PLAGIATE.Cred ca a fost bland.Inainte de LOVITURA DE STAT din 1989 se lua foarte greu acest titlu de DOCTOR,trebuia sa ai publicate studii in domeniul respectiv,sa faci cercetare si sa se constate ca acea teza aduce BENEFICII in domeniu respectiv.Erau foarte putine universitati care erau acreditate sa acorde acest titlu si nu cred ca erau recompensate aceste TITLURI de catre stat.Acum STATUL pierde foarte multi bani pe aceste falsuri,(numite de unii plagiate),dar sunt furturi intelectuale.Personal cunosc niste „DOCTORI”,care nici nu au binevoit sa COPIEZE ei la acea TEZA de DOCTORAT si au pus pe altii.Daca se intampla ca indrumatorul sa fie din alta localitate,venea le DOCTORAND,statea la hotel si el scria acea „TEZA”.Sunt teze de doctorat care nu au nici o legatura cu domeniul de activitate sau cu studiile acelui „DOCTOR”.Cred ca suntem tara cu cei mai multi „DOCTORI”,dar care merge in jos.Cineva zicea in comentariu ca acest titlu sa fie „ONORIFIC”.De acord.Sa vedeti atunci ce scadere o sa fie la inscrierea impostorilor la acest titlu.Cine sa vina cu un proiect de lege pe aceasta linie?Cei care sunt la putere si beneficiaza si ei de aceste ABERATII prin lege?La noi dupa LOVITURA DE STAT din 1989,acesti „DOCTORI”s-au inmultit in PROGRESIE GEOMETRICA,ca si REVOLUTIONARII,care au participat sau nu la LOVITURA DE STAT.Oare ne mai revenim candva?Sa nu creada cineva ca sunt invidios pe cei care au acest TITLU,dar cand vezi asemenea impostori,chiar ca te revolti.Da,am fost inscris la obtinerea acestui titlu,in domeniul unde-mi desfasuram activitatea,dar cand mi-am dat seama,ce se urmarea de catre indrumator si ceilalti la sustinerea referatelor pe domeniu si de care habar nu aveau,m-am retras si nu regret.Inainte de 1989 radeam de ELENA CEAUSESCU,ca obtinuse acest titlu,dar acum?

 22. Teza lui Bode este parțial plagiată …deci parțial originală !
  Originaliatea bate plagiatul cu 51 la 49 !
  În concluzie , merge și așa !!

 23. …aceasta comisie este aceeasi care a hotarat faptul ca teza codrutei nu a fost plagiat decat in procent de 5%, care nu se pune?…

 24. Dar academicianul Bode nu se lase , el e doctor că Elena Ceaușescu ?

 25. Mortul de la Cotroceni a ratificat Legea nr 1 pe 2023. Fieacare milițian din subordinea lui Bode să primească câte un doctorat la purtător, alături de pistol. Să știe lumea cu cine discută. Am zis!

 26. Astia sunt prostii vii care au vandut Romania, da ii tine Sandramaua din Deal, alt ….plastograf

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.