Tezaurul Rădeni. Aurul l-au socotit alamă

Trei vase întregi din tezaurul de la Rădeni se află în colecțiile Complexului Muzeal Național Neamț, iar fragmente de la alte două recipiente au ajuns, încă din anii ’70, în colecțiile Muzeului Național de Istorie și ale Băncii Naționale a României.

Dar multe dintre obiectele de tezaur care se află acum în muzeele României au fost însă descoperite întâmplător, a explicat arheologul Vasile Diaconu pentru Agerpres.

În  contextul evenimentelor de la Muzeul Drents din Assen, Olanda – furtul coifului de aur de la Coțofenești și a unor brățări dacice, Diaconu a relatat istoria tezaurului de la Rădeni, care  a stat pe holurile unei școli și despre care s-a crezut că e din alamă.

Artefacte din aur, vechi de aproape 3.000 de ani, parte a unui tezaur de mare valoare materială și de o valoare istorică inestimabilă, a stat 10 ani în acea școală până când au fost remarcate de un specialist.

Acesta a făcut  ulterior demersuri pentru a fi introduse în patrimoniul național, susține  arheologul, cercetător în cadrul Complexului Muzeal Național Neamț.

Piesele  ajunseseră în vitrina școlii, care se pare că nu avea nici măcar geamuri. Persoanele care le-au analizat la momentul respectiv au crezut că sunt din alamă și de dată recentă.

Parte a tezaurului de la Rădeni s-a aflat  în expoziția de la Muzeul Drents din Assen, de unde pe 25 ianuarie a fost furat coiful de aur de la Coțofenești.

Citește mai mult aici

 

Recomanda 2

7 Comentarii

  1. Adunati to aurul antic intr-un singur muzeu bine pazit,iar la schimburile cu muzee din alte tari trimiteti-o pe Natalia Antitero pe post de exponat,e suficient

  2. nu cumva ..ce s a spus asta ahora ii doaar o bucatica din lunga poveste cuuu ..trezaaurifere???prea i incaalcit aauru ..cu cj;prju si cu otzii..romano[=holaanderi…

  3. Restul tezaurului, 669 de piese s-au intors sau Regele Olandei, Ciolacu si Iohannis au uitat sa returneze?

  4. Buna ziua, de la muzeul din Drents va deranjam. Intrucat, in urma unor evenimente nefericite, ne-au ramas niste rafturi goale in sala de expozitie, am dori daca se poate sa ne trimiteti aceste artefacte modeste, sa umplem spatiile.
    Va asiguram ca piesele vor fi sub paza permanenta ziua. Noaptea avem incredere ca nu se intampla nimic.
    Cu multumiri anticipate si deosebita stima,
    Drents Museum

  5. Celelate piese 669 s-au intors in Romania? Au fost verificate de experti? sau pt ca este o investigatie olandezii au confiscat tot tezaurul?

  6. Pe „eticheta” scrie sec. XII-X a.Chr. asta arata ca arhiologul/administratorul muzeului este putin strain. i.Hr. se scrie in romaneste si engleza BC…
    deci nu acum 3000 de ani ci acum 3200-3100 de ani
    Cand se va face un decumentar in care sa apara cele 673 de piese instrainate din Patrimoniu mai ales ca au fost atatea discutii legate de Cumintenia Pamantului ca fiind obiect de P A T R I M O N I U care nu poate fi scoasa din tara. Atat Turcan care se lauda ca a modificat legea cat si „neamtul” lui Iohannis stiau ce „prada” au luat din muzee si au vrut sa o faca uitata/pierduta 7 iulie-25 ianuarie…

  7. S-a dovedit ca in Neamt existau elite acum 3000 de ani. Tezaurul a fost descoperit in anul 1965 si expus intr-o scoala unde desi nepazit a fost in siguranta 10 ani dupa care piesele au fost confiscate si predate muzeului local.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.