Tinerii între 18 și 35 de ani, patru luni de instrucție militară plătită

Ministrul Apărării, Ionuț Moșteanu, a vorbit joi la B1 TV, despre efectivele Armatei României, precizând că trendul de recrutare s-a inversat pozitiv, “Cumva, de anul trecut s-a inversat trendul, a venit în urma unor măsuri financiare luate, în care a devenit foarte atractiv pentru mulți tineri să vină în sistem.

Pentru partea de jos a sistemului, e interesant, e atractiv, există o perspectivă de carieră foarte bună și mi-aș dori să continue acest trend. Ar fi păcat de Dumnezeu să se strice acest lucru. E nevoie de o armată tânără.

Sunt sunt niște planuri strategice pe care România le-a făcut împreună cu partenerii NATO în care ne uităm la un număr în jur de 120.000 până în 2040. Acum sunt în jur de 80.000. Niște pași etapizați, în care putem să ajungem acolo, vorbim și de partea de rezerviști. Există o rezervă operațională, e un număr clasificat ca în orice țară.

Există niște rezerviști voluntari – 4700 – pe o nouă lege de acum câțiva ani de zile, care au făcut niște pregătire, fac pregătiri constant, că mai vedem noi filmulețe ’ne cheamă în armată’. Nu, sunt acei rezerviști voluntari, sunt niște exerciții – mobex se cheamă, se cuplează două-trei județe și din timp în timp îi cheamă și fac acea pregătire în fiecare an și ei primesc o sumă de bani pentru faptul că sunt la dispoziția statului român și există din nou pe circuitul de avizare un proiect de lege de care Armata Română are nevoie, și anume, pregătirea populației pentru apărare, în care se instituie o nouă formă de rezervist – militar voluntar în termen.

Tânăr între 18 și 35 de ani vine 4 luni la armată, face instrucție, se obișnuiește cu partea de bază a instrucției. Este plătit pentru aceste 4 luni. Primește niște bani la finalul celor 4 luni și rămâne în evidențele Armatei. După aceea se antrenează constant în fiecare an, când este chemat și este acea rezervă voluntar a armatei care trebuie întinerită. Avem o rezervă mai în vârstă”, a declarat ministrul.

Recomanda 1
Author

15 Comentarii

  1. După patru luni de armată nu-și permiteau comandanții să trimită un soldat singur, cu pușca în spate, cu muniție de război nici măcar să apere frontiera de stat pe timp de pace, când aceasta încă mai exista. (Oare Moșteanu ar fi sau ar fi fost în stare să meargă?)
    Unde vă gândiți voi că ați putea trimite un asemenea ostaș după 4 luni de pregătire?

  2. Ceva nu se potrivește. Bolojan luptă cu toate puterile să reducă numărul de bugetari, sunt prea mulți, prea bine plătiți, dar dacă dai afară vreo 10-15 mii de amărâți de prin primării, dar mărești efectivele armatei de la 180.000 la 120.000, deci încă vreo 40.000 de cătane în plus, bugetarii nu se reduc, dimpotrivă nr. lor crește, și încă vârtos. Că și militarii sunt tot bugetari. Dacă ar fi numai creșterea numărului nu ar fi chiar așa de grav. Dar pentru încă 40.000 de noi bugetari mai trebuie să se asigure echipamentul necesar, nu numai uniforme, flinte, ci și mijloace tehnice scumpe, transportoare, tancuri, avioane, nave, drone, cazărmi, cheltuieli pentru instrucție și aplicații, combustibili, muniții, aparatură modernă, și câte și mai câte. Un număr mai mare de soldații implică și un număr mai mare de ofițeri, cu soldele și drepturile aferente, și mai presus de toate multe duzini de noi ghenerali, că de noul prezident trebuie să-și facă și el gheneralii lui, să nu fie socotit de breaslă că este un zgârie-brânză. Și uite așa reducem drastic cheltuielile bugetare. Nu am pomenit de achizițiile de armament „modern și sofisticat”, de miliarde de euro, mai ales acum când avem de a face cu schimbarea vechilului României.

  3. @ Deci, este un program cu avantajele la Ion Iliescu, Emil Constantinescu, Traian Băsescu, Klaus Iohannis, Ilie Bolojan , la aceia care au făcut generali mulți ?

  4. @ ,,Muse – WON’T STAND DOWN (Official Video)”, ministrul e Moșteanu, finanțarea ,,pensiilor speciale”, întreținerea pensioarilor și probabil și o formă de ”combatere a virilității”, pentru cei pentru care s-a făcut ”oferta” ?

  5. Eu vin dar nu vara, ca sunt la mare. Toamna culeg capsunile, iarna e frig si primavara culeg via- As putea sa vin marti si joi, de la 10 la 12. Pana la 30 de ani studiez pentru bac, deci dupa. Numai sa aveti parcare pentru trotinete, iar in loc de uniforma – costum de blugi. Voi ne dati si diplome de facultate?

  6. @ Ziceau că nu au bani și au găsit să mai ”completeze” pe la generali, vechiul program ”bani de la stele”, cu deficitele actuale ?

  7. Interesele UE trebuie aparate pe malul drept al Nistrului.
    umar la umar – ukrainieni , moldoveni si romani.

  8. Cică suedezii cheamă sub arme militarii pana la 70 de ani! Succesuri Romania care îți bați joc de militarii rezerviști!

  9. 30 de firfirici găuriți că dacă e „foame în roKolonia , atunci și prețul „cărnii de tun scade . Asta a deprins la biobaza pt. #maidanezi Saint- Cyr Bioterra și la West Point Delta force one Văcărești -Șobolănești la trotinetiști de cîmp .

  10. 4 luni , da , e o PEROADĂ bună să învețe „stănga-mprejur , poate le dă și niște pușcoace de lemn să facă PREMELITARĂ . Bă , CAP DE LEMN , nici un PLOTONER DE COMPANIE nu le dă ălora gloanțe după 4 luni , sunt PERICOL PUBLIC ca și tine .

  11. hai sa va antrenati pe 2500 ron pe luna, dupa care ramaneti in evidente ca carne de tun si va trimitem la belire oricand decid stapanii de afara…

  12. DEocamdată sunt plătiți, mai apoi obligați să meargă pe front ca să-i apere pe Zelinski și pe Maia !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.