Țițeiul rusesc se vinde bine încă într-o țară UE

În timp ce Uniunea Europeană a eliminat treptat 90% din importurile de petrol din Rusia, Bulgaria a devenit al treilea cel mai mare cumpărător de țiței rusesc, scrie publicația elenă I Energeia.

Instabilitatea politică prelungită din Bulgaria va continua să influențeze deciziile critice de securitate energetică și să mențină poziția țării ca cel mai bun client al Rusiei în Europa. Bulgaria, în prezent al treilea cel mai mare cumpărător de petrol rusesc din lume, se îndreaptă către o nouă rundă de alegeri generale pe 2 aprilie, după ce parlamentul nu a reușit să formeze un cabinet obișnuit după alegerile din octombrie 2022. Acesta va fi al cincilea vot parlamentar din ultimii doi ani. .

Adunarea Națională a Bulgariei s-a dizolvat pe 5 februarie, iar un alt guvern interimar numit de președinte va prelua funcția, al cincilea în doi ani.

Deciziile critice în materie de energie, inclusiv căutarea unor surse alternative de petrol și preluarea controlului asupra unei rafinării rusești de petrol în largul coastei bulgare a Mării Negre, vor fi probabil amânate, poate pentru încă un an, dacă nu se formează un guvern regulat în această primăvară.

A devenit al treilea cel mai mare cumpărător de țiței rusesc după China și India

În timp ce Uniunea Europeană și-a eliminat treptat 90% din importurile de petrol din Rusia, Bulgaria a devenit al treilea cel mai mare cumpărător de țiței rusesc după China și India, depășind Turcia pe această listă în decembrie 2022.

Portul Burgas este singurul din Europa unde petrolul rusesc mai poate fi încărcat după ce Sofia a făcut lobby cu succes la Comisia Europeană pentru o scutire de la interdicția de transport maritim al petrolului rusesc, care a intrat în vigoare la 5 decembrie 2022. Livrările de Petrolul rusesc către Bulgaria a crescut de fapt cu 30% la jumătatea anului 2022 și a rămas neschimbat ulterior, permițând rafinăriei să funcționeze la capacitatea sa maximă de 196.000 de barili pe zi.

Petrolul transportat peste Marea Neagră de cisterne de la Novorossiysk este rafinat la cea mai mare rafinărie din Balcani, care este deținută în totalitate de Lukoil, a doua mare companie petrolieră a Federației Ruse. Moscova a încercat să-și mențină piețele tradiționale și influența prin utilizarea rafinăriilor Lukoil și Rosneft din Europa – dar după ultimul embargo, acest lucru este posibil doar în Bulgaria. Acest lucru, la rândul său, va face țara deosebit de vulnerabilă la propaganda Kremlinului în timpul viitoarelor alegeri.

În general, Bulgaria nu a depus eforturi suficiente pentru a asigura aprovizionare cu țiței alternative pentru rafinăria sa unică, care este, de asemenea, un furnizor important de benzină și motorină pentru majoritatea Balcanilor. Pe măsură ce petrolul din Kazahstan devine disponibil, nu numai prin consorțiul de conducte din Caspic până în portul Novorossiysk, ci și prin portul Supsha din Georgia, Sofia nu a plănuit să exploateze acest potențial.

Chiar acum, la aproape un an de la începutul războiului total al Rusiei împotriva Ucrainei, guvernul interimar bulgar a semnat un memorandum cu Grecia pentru a investiga dacă proiectul de conductă Burgas-Alexandroupoli, acum abandonat, ar putea fi reînviat și utilizat în sens invers pentru transportul de țiței din porturile grecești până în portul Burgas, ocolind strâmtorile turcești.

Dar proprietatea rusă asupra rafinăriei va continua să fie o problemă până când guvernul bulgar va prelua controlul asupra instalației, așa cum a făcut Germania cu rafinăria Schwedt, deținută de Rosneft.

Parlamentarii bulgari au votat în ianuarie anul acesta că guvernul ar putea prelua operațiunile rafinăriei Neftochim Burgas a companiei ruse Lukoil pentru până la un an, pentru a asigura protecția infrastructurii critice și a aprovizionării cu combustibil. Dar asta lasă decizia la latitudinea ministrului de finanțe, iar într-un moment al alegerilor parlamentare care se profilează într-o țară instabilă din punct de vedere politic, cu un lobby puternic pro-rus, acest lucru ar putea fi problematic.

Din primăvara anului 2021, Bulgaria a organizat patru alegeri generale care au produs un parlament fragmentat, neputând numi un prim-ministru cu excepția unuia – Kirill Petkov, care a servit doar șapte luni. Dar guvernul lui Petkov a căzut după ce unul dintre partenerii de coaliție formată din patru partide și-a retras sprijinul la jumătatea anului 2022, pe fondul unei crize a aprovizionării cu gaze. Întrucât Petkov a refuzat să plătească gazul rusesc în ruble, Moscova a suspendat livrările de gaz către Bulgaria, împreună cu Polonia.

Deși guvernul a asigurat rapid surse alternative de gaz din Azerbaidjan și Statele Unite, puternice companii bulgare legate de Gazprom și-au propus să răstoarne guvernul. Dezvăluirile publice concomitente conform cărora Sofia vindea în secret arme și muniții unor terți pentru a le livra în Ucraina s-au adăugat la campania politică lansată de loialiștii Rusiei, care în cele din urmă a doborât guvernul.

Un alt embargo al UE asupra produselor petroliere produse din petrol rusesc a intrat în vigoare la 5 februarie. În condițiile scutirii Comisiei Europene, Bulgaria nu va putea exporta produse petroliere, decât în ​​Ucraina. Anterior, benzina, motorina și motorina erau furnizate pe întreg teritoriul Balcanilor, făcând din Lukoil un important jucător regional.

La 1 februarie, guvernul interimar bulgar a anunțat că exporturile de produse petroliere din petrolul rusesc către Ucraina vor continua după 5 februarie.

Lukoil a negat că combustibilul produs din petrolul rusesc a fost trimis în Ucraina în 2022, argumentând că are de-a face cu peste 500 de intermediari diferiți și nu direct cu Ucraina.

Cu toate acestea, cercetarea agenției bulgare Euractiv a constatat că, potrivit Institutului Național de Statistică, Ucraina a cumpărat de 1.000 de ori mai mult combustibil din Bulgaria în 2022 decât în ​​2021. De fapt, dimensiunea produselor petroliere bulgare exportate în Ucraina este de până la 1% din economia bulgară.

Se pare că ordinul președintelui rus Vladimir Putin, în vigoare de la 1 februarie, de a întrerupe livrările de petrol către țările care susțin limitarea prețului nu a afectat rafinăria Neftochim a lui Lukoil.

În calitate de membru UE, Bulgaria susține plafonul de preț adoptat de grupul economic G7, UE și Australia, care este în prezent de 60 de dolari pe baril. Dar publicitatea suplimentară despre utilizarea petrolului rusesc pentru a furniza motorină armatei ucrainene i-ar putea schimba părerea lui Putin. Sofia se pare că nu are prea mult timp să găsească surse alternative de petrol pentru economia sa.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 5
Cosmin Pam Matei 4595 Articole
Author

12 Comentarii

 1. Petrolul rusesc se vinde si se va vinde la pretul pietei…Il cumpara China si India la un pret mai mic. Apoi China si India il imprastie prelucrat in Lume. La pretul pietei. China si India impart profitul obtinut cu Rusia, ca niste negustori destepti si onesti. In acest mod, daca barilul are pret de piata de 80 dolari, Rusiei ii revin minim 75 de dolari pe baril. Mai mult decat plafonul de 60 dolari impus de Americani….Petrolul si gazul sunt marfuri mult mai importante decat autoturismele germane sau electrocasnicele chinezesti….La un moment dat, lumea se satura de autoturisme si de electrocasnice, dar de petrol si gaz nu se satura niciodata….Plafonarea impusa Rusiei de Americani va creste pretul combudtibililor in toata Lumea.

 2. Bulgarii sunt destepti si isi cunosc interesul. ” Preluarea ” rafinariei de la Burgas este un jaf pe care Parlamentul de la Sofia nu cred ca-l va accepta pana la urma. Bulgaria va ramane tot la marginea UE si NATO. Stiu bulgarii dece.

 3. Vad ca au navalit pe acest Forum, singurul liber din Romania, o droaie de postaci de la sau gen G4 media. Se cunosc dupa rusofobia, adica nazismul puturos, manifestata prin prostie imbecila…. Vor adauga curand si grohaiala porcina specific userista.

 4. Mai mult decit atit, nu doar ca bulgarii cumpara titei de la rusi, dar au oprit si orice livrare de arme Ucrainei ! De la 1 februarie nici un borcan cu castraveciori sau gogosari in otet nu mai sint trimise ucranilor ! Asa ca acestia trebuie sa se bazeze, pentru ofensiva planificata, doar pe binecunoscuta capra, care intre timp a fost invatata sa manince ziare !

 5. Victorie pentru Rusia care este sustinuta de peste 80 la suta din populatia planetei,China. India ,Brasilia toata sud america ,plus Africa si toata Asia ,plus tari din Europa si peste 30 la suta din populatie Amerlicii si Canadei ,Nazistii ucraineni si NATO cu m UE la gunoi

 6. @ axon 12:16

  Ai dreptate,, cretinii fac copy paste si posteaza peste tot aceleasi laturi de nazisti.

 7. Rusia a lovit la temelie Colonialismul Occidental, anglo – saxon si pe slugoii sai…….
  Stategic, intreruperea totala a vanzarii de Resurse Energetice catre acest Occident si slugoilor sai este evenimentul cel mai salutar din Lumea ultimilor 30 de ani. Prin resurse energetice inteleg petrol, gaz, uraniu….Pe partea cealalta China detine 80 la suta din vanzarile de Echipamente pentru producerea de energie alternativa, fotovoltaica…..Rusia si China NU sunt inhaitate in bloc militar expansionist cum este NATO, in care 40 de tari sunt sub bocancul American, voteaza ca papagalii de frica….De aceea Rusia si China constituie democratia mai reala a lumii care cuprinde 7 miliarde de oameni din total de 8 miliarde.

 8. Cine crede ca bulgarii beau singuri tot acest petrol este ori tampit ori tampit. Bravo lor, puteam face noi asta, sa intermediem petrolul rusesc dar preferam sa mancam firimiturile aruncate pe jos de’prietenii”nostri din vest.

 9. Bravo vecinilor bulgari! Băieții’s mai deștepți ca dragii miei de romani de sub cizma claus. Isi cunosc interesul, patrioti si orientați bulgărește!

 10. Sunt câteva sute de mercenari bulgari in Ucraina care lupta pentru naziști. Solda este trimisa doar familiei lor.insa bulgarii își cunosc bine interesele și au relații bune cu rusii

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.