Toader, tranșant despre răspunderea magistraților

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a declarat, luni, că, prin proiectul Legilor Justiției, dorește responsabilizarea magistraților, precizând că, „de ani de zile”, Ministerul Finanțelor nu a încercat să se întoarcă împotriva unui judecător sau a unui procuror.

„În România, nimeni nu e deasupra legii. În România, cine greşeşte plăteşte. Prin urmare, avem două trepte, două garanţii de ordin de constituţional, care spun aşa: că statul răspunde pentru despăgubirile materiale, cauzate prin gravă neglijenţă şi rea credinţă.

Prin urmare, cetăţeanul care e victima unei erori judiciare are garanţia că statul îl despăgubeşte. După care statul se întoare împotriva magistratului şi mai urcă o treaptă, o garanţie. Dacă magistratul a acţionat cu rea-credinţă, gravă neglijenţă, atunci magistratul va fi tras la răspundere şi statul se îndreaptă, trebuie să se îndrepte – nu că are dreptul şi are posibilitatea.

Pentru că, să nu uităm un lucru: de ani de zile atâtea erori judiciare am văzut, de ani de zile niciodată Ministerul Finanţelor nu s-a încercat măcar să se întoarcă împotriva unui magistrat. Eu am spus şi repet: nu doresc ca magistratul să răspundă, dar doresc –şi mi se pare firesc – ca în lege să fie o prevedere care să îl responsabilizeze, să îl facă mai atent în actul decizional.

Pentru că, până la urmă,un magistrat, un singur om decide soarta altui seamăn de-al lui. Şi atunci, dacă ai două garanţii pentru un magistrat, trebuie să ai măcar una pentru cetăţean, care se simte protejat, prin faptul că magistratul este responsabilizat”, a spus Toader, la Senat.

Ministrul Justiției a spus a anunţat că joi şi vineri se vor desfăşura lucrările plenare ale Comisiei de la Veneţia, iar el va participa în calitate de membru titular reprezentant al României.

„Plenara Comsiei de la Veneţia are o ordine de zi. Eu particip acolo în calitate de membru titular şi nu merg într-o altă calitate. Evident că vor fi discuţii. Sunt convins că vor fi întrebări. Sunt convins că voi formula răspunsuri la întrebările care mi se vor pune. Eu nu merg la Comisie să modific ordinea de zi a Comisiei, eu nu merg la Comisie cu draft-ul de solicitare a avizului, pentru că proiectul de lege a plecat de la minister şi nu mai este în competenţa mea legală. Fiecare participant la mecanismul de adoptare îşi va spune punctul de vedere. Comisia şi Parlamentul vor decide la rândul dânşilor. Cel puţin din punctul meu de vedere nu este loc de negociere, cum ar fi de exemplu mult discutata temă a răspunderii magistraţilor. Noi ne-am exprimat un punct de vedere, ni-l menţinem şi nu are decât comisia să decidă, nu are decât Parlamentul să decidă”, a mai spus sursa menționată.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 10
Julieta Tarnovan 4245 Articole
Author

5 Comentarii

  1. Tudorele , daca ve-i ajunge sa-i pu-i la plata ( eu doresc , cu puscaria suferita de victimile lor ) pe magistratii corupti care dau pedepse anapoda , din prostie , dar mai ales la comanda , vei ajunge erou national !

  2. problema mai grava decat nerecuperarea prejudiciilor este ca nu au existat consecinte in evolutia profesionala a acestor oameni, ceea ce a generat complexul asta de Dumnezeu pe care-l au multi procurori si judecatori.

  3. pertinent! cand il auzi pe domnul Liiceanu ca nu ne trebuie asa ceva, te intrebi care este nivelul de onestitate si inteligenta sociala a intelectualului in cauza si a celor similari lui!

  4. Din PANDECTE:
    „RUGĂCIUNEA UNUI JUDECĂTOR
    Doamne, eu sunt unica fiinţă pe lume căreia Tu i-ai dat o părticică din atotputernicia Ta; putere de a condamna sau a achita pe semenii mei. În faţa mea, persoanele se înclină; la cuvântul meu, ele aleargă; la vorbele mele, ele ascultă; poruncilor mele, ele se supun; la sfaturile mele, ele se împacă, se despart sau îşi părăsesc bunurile lor. La semnul meu, uşile închisorilor se închid, în urma condamnatului, sau se deschid, pentru libertate.

    Sentinţa mea poate schimba sărăcia în belşug, iar bogăţia în mizerie. De hotărârea mea depinde destinul multor vieţi. Înţelepţi sau ignoranţi, bogaţi sau săraci, bărbaţi sau femei, cei care se vor naşte, copiii, tinerii, nebunii şi muribunzii, toţi sunt supuşi, de la naştere şi până la moarte, legii pe care eu o reprezint şi justiţiei pe care eu o simbolizez.
    Ce grea şi teribilă povară ai pus, Doamne, pe umerii mei !
    Ajută-mă, Doamne, ca să fiu vrednic de această înaltă misiune! Măreţia acestui oficiu să nu mă ispitească. Orgoliul sau mândria să nu mă încânte şi măririle deşarte să nu mă încurajeze. Unge, Doamne, mâinile mele; încurajează fruntea mea, o Duh al meu, pentru ca să fiu ministrul dreptăţii, pe care Tu ai creat-o, pentru societatea oamenilor. Fă din toga mea o manta incoruptibilă! Pana mea să nu fie un pumnal care răneşte, ci să fie săgeata care indică traiectoria Legii, pe drumul justiţiei.
    Ajuta-mă, Doamne !
    Fă-mă să fiu drept şi hotărât, cinstit şi curat, moderat şi blând, deschis şi umilit. Să fiu necruţător faţă de greşeli, dar înţelegător cu cei care greşesc.
    Ajută-mă, Doamne !

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.