Toată lumea e de vină, mai puțin Biden și talibanii

Ceea ce ar fi trebuit să fie cel mai important discurs al președintelui Joe Biden, având în vedere situația dramatică din Afganistan, a fost un exercițiu de pasare a responsabilității. Venit din vacanță, de la Camp David, acolo unde a stat în perioada retragerii haotice din Afganistan, președintele Biden a dat vina pe liderii afgani (pe care SUA i-au susținut vreme de 20 de ani), pe armata afgană (antrenată și echipată de SUA), pe poporul afgan, pe președintele Donald Trump și acordul semnat de acesta cu talibanii. Singurii pe care nu a dat vina Joe Biden luni seara au fost chiar talibanii. Președintele SUA nu a răspuns la întrebările jurnaliștilor și a dispărut repede din fata lor, iar transmisia în direct a declarației sale s-a întrerupt brusc.

Joe Biden a declarat că ”își apără cu fermitate decizia” de a retrage forțele americane din Afganistan. ”Aveam de ales între a urma acordul cu talibanii sau a ne pregăti din nou pentru luptele cu talibanii, în timpul sezonului de lupte din primăvară”, a spus Biden, cu referire la acordul semnat de administrația Trump cu liderii talibani. ”Știu că decizia mea va fi criticată. Însă prefer să-mi asum toate criticile decât să las această decizie altui președinte al SUA, unui nou președinte, al cincilea”, a spus Biden.

Parcă uitând că președinții George W. Bush și Barack Obama (alături de care s-a aflat două mandate) au vorbit despre ”promovarea democrației” și ”promovarea drepturilor femeilor în Afganistan”, Biden a spus că ”misiunea noastră în Afganistan nu a fost niciodată nation-building”.

După declarațiile de la Casa Albă, președintele a fost atacat până și de presa loiala. The New York Times a relatat că Biden a refuzat implicarea mai amplă a Pentagonului în operațiunea de retragere a personalului civil.

Mark Zeller, fost analist CIA și președinte al unei asociatii a veteranilor din Afganistan, s-a declarat „șocat” de discusrul președintelui Biden. ”Au fost atât de multe minciuni sfruntate în acest discurs. Ideea că ne-am pregătit pentru toate situațiile posibile? Am tot încercat personal să spun administrației că se va întâmpla exact ce s-a întâmplat. Le-am trimis plan după plan privind evacuarea afganilor care au colaborat cu noi”. Zeller a spus că talibanii întocmesc deja liste negre cu afganii care au colaborat cu Statele Unite și că aceștia riscă să fie uciși în zilele ce vin. ”Le-am promis ceva acestor oameni. Dacă nu-i luăm, vor fi uciși. Avem capabilitățile să facem asta. Ne lipsește doar convingerea ca facem ce e corect să facem. Nu-mi pot ierta asta și nu voi putea niciodată să-mi iert țara pentru așa ceva. Știu exact acum despre ce mă avertizau veteranii din Vietnam. Voi trăi mereu cu această traumă morală”, a spus Zeller.

După declaratiile lui Joe Biden, secretarul de presă al Pentagonului a anunțat că 20.000 de afgani care sunt în situație de risc ar putea fi duși în trei baze militare americane, în următoarele săptămâni. Pentagonul a anunțat ca va trimite mai mulți militari pe aeroportul din Kabul, pentru a organiza și  securiza preluarea miilor de afgani care se tem pentru viața lor din cauza colaborării cu SUA.

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 12

16 Comentarii

  1. Daca exista multi critici la adresa retragerii, inseamna ca razboiul din Afganistan aducea castiguri serioase multora, care NU se bagasera in acel razboi CA SA AJUTE NATIUNEA AFGANA. Daca i-ar fi interesat natiunea afgana, nu ar fi fost de acord sa fie bombardata natiunea afgana timp de 20 de ani, in baza unor minciuni.

  2. Cand vom reusi sa transformam si Romania in stat Islamic care sa nu mai fie sub ocupatie Americana?

  3. singur Exact ca si autorul articolului. Bateti campii. Toate scrierile lui Calin sunt dictate de Rusia. Sau cu tenta de a critica occidentul ,sa iasa bine comunismul.

  4. Ce treaba are Biden cu retragerea? Trump a semnat documentul – si oricum cat avea sa dureze toata povestea? Ce sa faca europeeni in Afganistan? Orice militar are nevoie de un razboi asa cum doctorii au nevoie de pacienti. Nu s-a intamplat nimic peste noapte, se stia din aprilie. Americanii au sperat ca talibanii vor vrea sa negocieze ceva, dar asta nu s-a intamplat si lucrurile au mers mai departe conform acordului. Cate situatii gen ‘soldatul japonez’ (in cazul de fatza, presa) nu s-au vazut la incheierea unor conflicte????

  5. Ștefan cel Mare și Sfânt ne-a învățat să nu avem încredere în muscali (ruși) fiindcă nu-și țin cuvântul dat. Cred că exact același lucru l-am putea spune acum și despre americani.

  6. Colaborationistii afgani primesc acum excat ceea ce merita, adica abandon, nepasare.
    Sunt exact ca si copii racolati de cersetori. Exploatati, ciungiti, pusi la munca sa cerceasca, iar cand devin inutili, consumati, sunt lasati de izbeliste.
    Sa iti tradezi familia, prieteii, credinta, obiceiurile si cultura stramoseasca, sa executi actiuni coercitive impotriva semenilor, sa faci toate astea doar pentru ca unul de aiurea iti flutura pe sub nas maruntisul coruptiei si iti promite ca orice s-ar intampla el te va salva, denota un caracter promiscu, lipsa de personalitate impanata cu multa prostie, infantilism social.
    La ce ar fi folositoare o astfel de gloata, pentru cei ce i-au indemnat sa fie colaborationisti, in conditiile in care ei ar trebui sa ajunga, de exemplu, in U.S.A. sau in Germania, Franta, etc? Isi pierd utilitatea. Aptitudinile lor de tradatori nu mai pot fi valorizate. Odata sadita samanata tradarii ea poate incoltii oricand, iar cel ce si-a tradat semenii tot la fel de bine isi poate trada vechii stapani, inlocuind stapanii vechi cu altii noi.
    Desigur, sunt oameni. Umanitarismul ne indeamna sa ne salvam semenii de la pieire. Dar ce fel de enclava sociala va lua nastere in momentul in care acestia vor fi salvati (relocati) si cui va servi aceast nou produs social?
    Tradatorii isi meritoa soarta!
    Intreaga societate americana se simte bulversata de minciunile propagate sistematic de politicienii corupti.
    Biden, ca orice om incababil sa perceapa o realitate, prefera sa bata campii sau sa fuga de responsabilitate. Tipic propagandistior marxisti atunci cand prpria demagogie ii doboara!

  7. @Valahul ,eu as fi curioasa ce ar spune C-tin Brancoveanu,domnul Tarii Romanesti, despre ceea ce gandesti?el a fost decapitat pt ca nu a vrut sa renunte la religia crestin ortodoxa si tu iti doresti islam pentru neamul tau??!!da’ du-te-n Afganistan amice si converteste-te la ce vrei tu!Ba da’ multa minte va mai lipseste unora…!

  8. Cum se gasesc voci critice la adresa SUA/UE gata e pro-rus. Lumea a inceput sa se trezeasca, mai ales dupa dictatura COVID si nu mai pune botul la orice le servesc neoliberalii progresisti din birouri si MSM platita de corporatii. Ce trebuie sa invete europenii din asta, e ca licuriciul si guvernele lui satelit o sa te lase cu, chilotii in vine cand situatia e critica. Numai un cretin-in-chief poate sa dicteze evacuarea fortelor militare „noaptea ca hotii”, sa piarda controlul unui stat in mai putin de 2 luni si sa lase in respectivul stat mii de diplomati si zeci de mii de colaboratori neevacuati. Deja talibanii folosesc baza de date biometrice la punctele de control sa identifice colaboratorii afgani si internationali, deja au facut vizite la casele lor si le-au promis cu zambetul pe buze ca o sa se intoarca, au confiscat armele din case pentru ca nu mai au de ce sa se teama. Dupa 31 august cand pleaca ultimii militari americani, fac pariu ca o sa inceapa un festival de toamna al decapitarilor. Daca SUA si NATO in 20 de ani n-au fost in stare sa produca un stat guvernabil cu insurgenti analfabeti, Taiwanul nu prinde jumatatea lui 2022 cu un inamic precum China

  9. daca erati atenti la „predictiile” lui mihsteaux …vedeati din timp „citind printre randuri” ce-si-cum-ulamerican de azi !

    (ultimele 3 luni …comentarii „cu talc” pe „cotidianul” 😀 … MISHTEAUX !)

    Atentie sio la ceva DEJA prezis …urma ! 😉

  10. Acapella Stefan cel mare am inteles. Fost domnitor, legende sunt mai multe decat fapte. Dar sfant de ce ? Ca l-a facut BOR? Va exaltati prea mult pe falsuri istorice. A fost un haiduc strateg si atat. Nu se incurca imperiul de unul ca el. Aveau alte interese. A fost doar omul momentului in acea perioada. Nu am avut noi oameni politici de calibru. Doar Bratianu si Regina Maria si cam atat. Restul Cuza ,Kogalniceanu, au fost mici,la nivel de tara. Nu la nivel inalt.

  11. Ghro Dictatura Covid tot de trolii rusi a fost inventata. Asa ca, ai spus totul. Ai vrut sa pari diferit. Dar ai cazut in prorpia prostie. Pentru a intelege de ce cei care spun ca orice critica fata de occident vine din partea Rusie si a trolilor rusi trebuie sa fi trait in afara tarii. Poti critica SUA, UE si NATO, e democratie. Dar din cu totul alt unghi. Adice se simt trolii de la o posta. Au un fel de a fi. Se simte acea lupta de clasa si acea critica rautacioasa. Nu e constructiva critica lor. Intelegi trolule ?Trol involuntar,nu zic ca ai fi platit. Esti prea dastept sa te prinzi …

  12. . si , Asta spun falsificatorii istoriei. Cand de fapt a stiut sa „faca rost” de o suma imensa de bani si bogatii. Ca nu a renuntat la crestinism, nu ortodoxie,pe atunci nu exista asa ceva. E asa,sa parem noi viteji,drepti credinsiosi si dornici de sacrificiu. Acum te intreb,prin prisma prezentului, nu a fost inutila decapitarea lor ? Ce s-a intamplat mai departe ? Decapitari fac si azi musulmanii ,tot in numele credintei lor. Si apropo, daca te uiti la Teodosie,taliban este si el. Doar ca nu are puterea sa decapiteze pe cei ce-i critica ineptiile. Brancoveanu a fost boier,a supt sangele taranilor.

  13. In timpul „sejurului” in Afganistan,administratia americana a avut grija sa stocheze banii statului Afganistan in valoare de 10 miliarde de dolari in banci americane.Comportamentul straveziu a lui Biden ne indica faptul ca retragerea si atacul talibanilor au fost convenite,inclusiv plecarea presedintelui afgan.Atacul taliban trebuia sa para un pericol iminent,gen invazia mongolilor sub Genghis Khan in secolul 13, caruia nimeni si nimic nu le puteau face fata.In razboiul din Golf CNN transmitea in direct.Acum CNN a disparut din campul de bataie comentand din studio slapii talibanilor ajunsi in capitala.Pai „daca era asa periculos” cum puteau ei sa dea piept cu uraganul?Vietile militarilor conteaza.Abia acum.Poante americane de prost gust.Un presedinte ,atunci cand stie ca dusmanul este atat de periculos pleaca la plaja?Presedintele pleaca la plaja atunci cand stie ca ruleaza opereta.Problema lui este sa nu cumva sa scape un detaliu care sa arate aranjamentul.Atat de mult dezvolta americanii piata de publicitate incat au aplicat si aici acest principiu.Au facut publicitate talibanilor.Maine teroristii talibani vor fi democratii talibani invitati la Washington.Banii Afganistanului ,plimbati prin banci americane vor constitui fonduri pentru publicitate.Trebuie sa intre si talibanii in lumea buna!Cine se apuca acum sa reconstruiasca Afganistanul?Sa nu uitam :la exterior sunt talibanii iar la interior serviciile secrete americane.Cine are abilitatea sa faca afaceri aici?Rusia,China,America?Toate trei?

  14. @Valahul ramane un nerusinat cu N mare !
    @calin blegul, da,mai „comunismul”rusesc este vinovat de criminala retragere, nu SUA!
    @gutenberg un deformator chiar in fata evidentei lasitati si crime ale lui Biden! Sunt de vina talibanii ca n-u negociat?Bine au facut ! Libertatea nu se negociaza ,dar tu nu stiai asa ceva !
    @cucu bau-le, asa este ai si tu tupeu sa vorbesti de Stefan cel Mare,o nulitate patentata ce esti !De el este vorba aici si acum, sau nu suporti conducatorii de osti romani, patrioti,tu fiind o nimicarnitza cu ifose !
    vai de capul vostru.
    americanii s-au dus carne de tun dusi de unul si altul, la moarte, acum multi abandonati pe campul de lupta- cum era cu lozinca aceea-nu lasam p nimeni in urma ? verzisorii pt.Biden sunt mai importanti, iata abandonind pe cei care au avut incredere in ei, desi puteau sa-i salveze ! abandonati de un decrepit ca Biden , la ce se asteptau de la acest potlogar corupt impins inainte de sponsori ce se imbogatesc in urma tregediilor umane ?

  15. „Fostul preşedinte american Donald Trump a declarat marţi seară, într-un interviu acordat Fox News, că decizia SUA de a merge în Afganistan a fost „cea mai proastă din istoria ţării noastre” şi l-a criticat pe actualul lider de la Casa Albă pentru modul în care a gestionat retragerea din zonă şi situaţia de la graniţa cu Mexicul, notează news.ro. „Am distrus Orientul Mijlociu… ne-a costat trilioane de dolari, milioane de vieţi şi nu este diferit de cum era – este mai rău, pentru că trebuie reconstruit, a fost rupt în bucăţi”, a declarat el. „Să rămâi blocat acolo a fost ca nisipurile mişcătoare”. Trump, care a semnat anul trecut acordul de pace cu talibanii privind retragerea forţelor armate din Afganistan, l-a criticat pe Joe Biden pentru modul în care a gestionat situaţia de la graniţa cu Mexicul, asemănând-o retragerii trupelor. „Biden, priviţi ce a făcut la graniţa de sud… asta (situaţia din Afganistan, n.r.) este ca situaţia de la graniţa de sud, dar gestionată chiar mai prost. Nimeni nu a gestionat graniţa de sud mai prost ca el, ei bine, Afganistanul este exact acelaşi lucru”. Fostul preşedinte a adăugat că el ar fi procedat altfel privitor la retragerea trupelor. „A redus armata americană în Afganistan de la aproximativ 20.000 la 2.500 de soldaţi, iar acum scot armata înainte de a ne lua civilii şi translatorii şi alţi oameni care ne-au ajutat. Trebuia să fi luat militarii la final – trebuia ca oamenii să iasă primii”, a afirmat Trump.”

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.