Topul celor mai săraci președinți. Iohannis nu e printre ei

Salariile președinților din Europa, raportând salariul lor la venitul mediu din țările respective, a fost publicat zilele trecute de diferite site-uri din lume.

Cercetarea relevă că Slovenia are, astfel, cel mai sărac șef de stat din Europa. Salariul său este aproape ca cel al unui angajat de nivel mediu în țară. Venitul anual este estimat la aproape 45 mii de euro.

Pe locul secund se află președintele Ucrainei. În anul 2023, salariul brut anual abia a depășit 8.000 de euro. Adică 1,63 din valoarea venitului mediu din țară. Aceasta este cel mai mic salariu al unui președinte din Europa.

Pe cel de-al treilea loc se află Serbia. Șeful statului este remunerat cu aproximativ 20 mii de euro.

Președintele României, Klaus Iohannis, este undeva pe la mijlocul clasamentului cu un venit anual de peste 60 mii de euro. De este trei ori mai mult decât câștigul mediu la nivel național.

La polul opus, cei mai bogați președinți sunt cei din Bulgaria, Slovacia și Irlanda.

Cipru și Elveția au următorii cei mai bogați șefi de stat din Europa, raportat la salariile medii. Acesta din urmă are și cel mai mare salariu pe oră pentru un șef de stat din Europa, indiferent de averea țării, estimată la 285,46 euro, înainte de impozitare.

În medie, președinții din Europa câștigă 103.200 de euro pe an, înainte de deduceri. Acesta valorează 4,06 salarii medii, pe baza estimării medii dintre cele 31 de țări care au un președinte, așa cum este evaluată în acest studiu. Salariul lor pe oră brut este în medie de 49,62 EUR.

Unul dintre autorii studiului consideră că „În timp ce rolul unui șef de stat este în general foarte limitat la putere, salariile unor președinți par a fi disproporționate cu volumul lor de muncă din viața reală, cât de bogată sau săracă este țara și cât câștigă alți cetățeni medii. Salariile funcționarilor fac obiectul unor dezbateri politice aprinse, în special în țările mai puțin bogate.Totuși, încurajăm cu tărie mai multă transparență ca semn de bună guvernare.

„Dacă salariul președintelui tău depășește de patru ori salariul tău, este timpul să pui câteva întrebări. Dacă este sub asta, probabil că merită o mărire, pentru a se alinia cu omologii lor europeni”.

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1

7 Comentarii

 1. Poate la categoria „saraci cu duhul” sa avem mai multe sanse sa intram in Top 5 … Cel mai sarac, presedintele Sloveniei ??? Pai ati vazut cum arata Slovenia ? Cind intri in tara aia, zici ca intri intr-o farmacie … Elvetia e „amintire” … cit despre „presedintele Ucrainei, pe locul doi” … asta-i „doza” de ris pe o luna de acum incolo !

 2. nu arata nimic. Ar trebui vazut ce avere au cei din jurul lor, acolo este buba.

 3. Ha, Ha, Ha !
  Cică la coada clasamentului „Pe locul secund se află președintele Ucrainei” !
  Vilișoarele din Toscana, Florida sau de la Marea Roșie ce Zic ?
  Da’ milionul de coco dat pe diamante la NewYork de Duamna ?
  măRog…😂
  {●●● RăuPorKKaK ●●●}

 4. E frig afara si curcile nu pot râde de altfel deasupra UE se auzea hohotele lor.. Macaroane pe urechile alegătorilor.. E destul să intrebi un ucrainean unde are clovnul castele și imediat auzi despre Italia sau Ghișpania.. La ei acum e zarva mare. Zalujnyi cica nu vrea să demisioneze..

 5. Săracii n-au după ce să bea apă…!…
  Să-l ajutăm pe nazistul de la kiev,…oare de ce le e frică televiziunilor din românia să prezinte averea acestui bandit?…uite că celor din west nu le e frică…curând france 2 a prezentat vila banditului din toscana!…
  Treziți-vă români!…pe data de 1 februarie se va vota în consiliul european ajutor moca de 50 de miliarde de euro pentru Ukraina!…
  Bani din taxele și impozitele plătite de amărății din europa…
  Sa vedeti unde se duc banii dumneavoastră!…
  Hai liberare!…

 6. „Președintele României, Klaus Iohannis, este undeva pe la mijlocul clasamentului cu un venit anual de peste 60 mii de euro.”
  Inseamna 5.000 Euro/luna, adica 5000:100 ore,(restul orelor e pe drum, spre si dinspre Sibiu-Bucuresti!) = 50 Euro/ora!
  Deci: Dl Haos Werner Iohannis ia de la statul roman 50 Euro/ora, ca sa trandaveasca la Cotroceni sau sa se plimbe de manuta cu duamna Carmen!
  Bravo, Romania, esti campioana huzurului prezidential!

 7. Că unii cum sunt cocalarii ăștia 2 ,prestează la ! negru . Cică le mai bagă patronu STRATEGICU ceva pe șest . În felul ăsta nu știe nici Zelinsa și Geta ce leafă au cănd caută pe fluturaș .

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.