
Operaţiunile de numărare a voturilor în secţii, duminică, după închiderea urnelor, la al doilea tur al alegerilor prezidenţiale, sunt înregistrate prin intermediul unei tablete.
Până la acel moment, preşedintele biroului electoral deschide buletinele unul câte unul şi citeşte cu voce tare prenumele şi numele candidatului votat şi arată buletinul celor prezenţi.
Votarea se încheie la ora 21:00, cu posibilitatea de a se prelungi până la ora 23:59 pentru alegătorii care se află la rând.
Potrivit BEC, după încheierea votării şi închiderea localului secţiei de votare din ţară, preşedintele biroului electoral se va asigura că operatorul de calculator va accesa, în aplicaţie, butonul de închidere a secţiei, numai după ce au fost validate în sistem datele persoanelor care şi-au exercitat dreptul de vot prin intermediul urnei speciale şi/sau după ce au fost preluate şi validate datele alegătorilor, menţionate în ”Formularul de înscriere a CNP-urilor alegătorilor care se prezintă la vot pe durata disfuncţionalităţii SIMPV”, dar nu mai târziu de ora 23:59.
Operatorul de calculator va aşeza tableta într-un loc fix, astfel încât să asigure o imagine cât mai clară asupra întregului proces de numărare a voturilor şi va porni înregistrarea audio-video a operaţiunilor din secţia de votare. El va lua măsurile tehnice necesare pentru asigurarea continuităţii înregistrării audio-video a operaţiunilor din secţia de votare.
Preşedintele biroului electoral al secţiei de votare din ţară sau străinătate, în prezenţa celorlalţi membri, numără voturile şi deschide buletinele de vot unul câte unul; la deschiderea fiecărui buletin de vot, preşedintele citeşte cu voce tare prenumele şi numele candidatului votat şi arată buletinul de vot celor prezenţi; buletinele de vot deschise se grupează pe candidaţi, se numără şi se leagă separat. Toate aceste operaţiuni sunt înregistrate prin intermediul tabletei.
Tot preşedintele biroului electoral al secţiei de votare va lua măsuri pentru ca înregistrarea audio-video a operaţiunilor realizate de la încheierea votării şi până la transmiterea în Sistemul informatic de monitorizare a prezenţei la vot şi de prevenire a votului ilegal a formularelor de verificare a corelaţiilor să decurgă în mod neîntrerupt, fără a fi obstrucţionată de către nicio persoană prezentă în secţie.
Totodată, preşedintele biroului electoral al secţiei de votare din ţară organizează activitatea de consemnare a rezultatelor votării şi stabileşte sarcinile pe care membrii biroului electoral sunt obligaţi să le ducă la îndeplinire în cadrul acestei operaţiuni.
În prezenţa membrilor biroului electoral al secţiei de votare şi a celorlalte persoane care au dreptul să asiste la operaţiunile de numărare a voturilor şi de consemnare a rezultatului scrutinului (candidaţi sau persoane acreditate), preşedintele acestuia efectuează următoarele operaţiuni:
* verifică starea sigiliilor de pe urnele de votare, sigilează fanta urnelor, introduce ştampilele cu menţiunea ”VOTAT” într-un plic care se sigilează prin aplicarea ştampilei de control a secţiei. Dispariţia uneia sau mai multor ştampile sau a amprentei de cauciuc cu menţiunea ”VOTAT” se va consemna în procesul-verbal;
* anulează buletinele de vot neîntrebuinţate;
* stabileşte numărul alegătorilor prezenţi la urne, prin numărarea semnăturilor înscrise pe listele electorale existente în secţia de votare, respectiv lista electorală permanentă, lista electorală suplimentară şi extrasul de pe listele electorale cu care s-a deplasat urna specială;
* desigilează urna de vot şi urna specială, numără voturile şi consemnează rezultatele votării.
Biroul electoral al secţiei de votare din ţară sau străinătate, cu votul majorităţii membrilor acestuia, poate decide renumărarea voturilor, la solicitarea oricărui membru, înainte de consemnarea rezultatului votării în procesul-verbal, potrivit BEC
România este Coreea de Nord a Europei unde alegerilor sunt organizate de un serviciu secret. Original „democracy”…
Se pregatesc de frauda masiva, sorosheii. Disperarea este maxima.
În era tehnologiei noi numărăm fiecare vot și îl strigam .înapoiați am mai rămas.
a trecut…daca in primele 15 minute in Bihor, Bistrita-Nasaud, Alba, Timis numarul celor de pe listele suplimentare era de peste 50% fata de cei ce au votat pe listele permanente, acum scade, fie localnicii de pe listele permanente sunt mai multi fie vor disipa prezenta calatorilor…oricum la Arda 3944 si 1459 este impresionat cat de harnici sunt cei de pe liste suplimentare…