Tot mai mulți români nu îşi permit o masă adecvată

Un european din zece (9,5% din populaţia Uniunii Europene) nu îşi permitea în 2023 o masă care să conţină carne, peşte sau echivalentul vegetal o dată la două zile, în creştere cu 1,2 puncte procentuale faţă de situaţia din 2022, arată datele publicate vineri de Eurostat.

În rândul statelor membre, cel mai mare procent al persoanelor care nu îşi permit o masă adecvată se înregistra în România (23,3% din populaţia totală, în creştere de la un nivel de 22,1% în 2022), urmată de Bulgaria (19,9%), Slovacia (17,8%) şi Ungaria (14,7%). La polul opus sunt Cipru şi Portugalia, unde doar 1,3%, respectiv 2,3% din populaţia totală nu îşi permite o masă adecvată.

În rândul persoanelor aflate în risc de sărăcie, ponderea celor din UE care nu îşi permiteau o masă adecvată era de 22,3% în 2023, în creştere cu 2,6 puncte procentuale comparativ cu situaţia din 2022.

Această diferenţă între populaţia totală şi cea expusă riscului de sărăcie, în termeni de capacitate de a-şi permite o masă adecvată, este vizibilă şi în rândul statelor membre UE. Cea mai mare pondere a persoanelor în risc de sărăcie care nu îşi permiteau o masă adecvată se înregistra în 2023 în Slovacia (45,7%), Ungaria (44,9%), Bulgaria (40,2%) şi România (40%). În cazul României însă, ponderea a scăzut de la 43% în 2022, până la 40% în 2023.

Capacitatea de a-ţi permite o masă adecvată face parte din Obiectivele de Dezvoltare Sustenabilă (SDG). Obiectivul de Dezvoltare Durabilă numărul 2 vizează Eradicarea foametei şi a tuturor formelor de malnutriţie până în 2030.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1

12 Comentarii

  1. s-au dublat si triplat preturile, dar ponderea a scazut de la 49% la 23%.. cine crede toate minciunile astea?

  2. Dupa 35 de ani de Capitalism, de apartenenta la Cel mai Formidabil Bloc Militar din Istorie, se traieste mai bine decat se munceste.. Noi astia care trudim la munca de jos chiar nu intelegem de unde vine mancarea, mult mai buna decat o observam pe campii….Multi banuie ca vine de la NATO, finanta americana conduce lumea ultracentralizata…Unii zic ca si in Coreea de Sud tot de la NATO vine, cu tot Samsungul ei formidabil. …E un avantaj pe care il meritam, noi suntem cei care aparam Flancu de Est…

  3. Cum, nu-și permit românii o masă adecvată? Tibi1 tocmai a primit solda de 10 cenți per comentariu. De banii ăștia bagă îl până crapă.
    Mai și exportă din ce îi rămâne.

  4. Costul vieții a crescut cu 49% în 2023 și banii in buzunarul cetățenilor e sub 23% că procent privind nivelul banilor din buzunarul cetățeanului. Guvernele României perindate politic au menținut în sărăcie intenționat cetățenii, indexarea nu a fost dată anual și nici procentul de creștere de la guvern a fost sărit de câteva ori! Exemplu: de când a plecat Ponta, nu că îl regret, nicio legătură, s-a dat indexarea doar de 2 ori, creșterea anuală o singura data, și punctat, în 2024 ianuarie, au dat parte fin indexare de pe 2022, mai e ceva de dat plus indexarea de pe 2023 totala, cât despre creșterea salariului sau a pensiei, de vreo 2-3 ani nu au mai crescut în septembrie conform legii, au uitat sa se achite de datorii fara de cetățeni! Acum, ar trebui să crească salariul sau pensia cu fel puțin 49% pentru că cetățenii să aibă un nivel de trai decent. Sa vedeți în 2025 cum sărăcia copleșește Romania.

  5. ‘Tot mai mulți români nu îşi permit o masă adecvată,daca vor sa slabeasca ‘
    in rest propaganda desantata,mizera ,media in goana dupa senzational
    maine,la gratare toata lumea …

  6. Ha, ha! Adivarat, nu orș’cine în Rominiia îș’ permite caviar. Portughejii ș’ ciprioțâ în schimb, da. ‘I ș’ normal pintru că acolo crește arborele di caviar!…

  7. s-a ajuns tot la „alimentatia ratzionala” a ministrului ceaushist al sanatatii
    iulian mincus
    ala care a bagat OBLIGATORIU iod in sarea de bucatarie(
    ca sa te tampeasca,da?)

    sa fim optimisti:
    -SE POATE si mai rau!

  8. Pai noi nu mancam e adevărat ca suntem pe locul 2 la bere 🍺 in Ue ce dracu sa mai mănânci pe caldura asta daca trebuie sa te racesti ce sa mai mananci cald? Te arzi nu mai pot.. Garson?..
    Inca o inghetata cu spuma !…

  9. Bazaconii marca Brussels!
    „Obiectivele de Dezvoltare Sustenabilă (SDG). Obiectivul de Dezvoltare Durabilă numărul 2 vizează Eradicarea foametei şi a tuturor formelor de malnutriţie până în 2030.”!

    „Obiectivele” astea fanteziste vor ramane pe hartie in Romania, fix cum a ramas, de exemplu, maretul Plan National de Prevenire si Combatere a cancerului, votat in Parlamentul roman si promulgat de prezidentul Iohannis!
    Acest maret Plan punea in aplicare in Romania maretul Plan European de Prevenire si Combatere a Cancerului votat in Parlamentul European si devenit OBLIGATORIU pentru fiecare tara membra UE sa il transpuna in legislatia nationala!
    Ai nostri l-au transpus si atat.
    NU functioneaza, sta neatins la sertar, NU au BANI alocati in Bugetul CNAS pentru maretele promisiuni fanteziste, marca Brussels!
    Iar Brussels-ul tace chitic…

  10. Care mă că economia duduie și creștem economic pe forță. Nicu & Marcel prosperitate ne aduc iar iobagii se duc leșinați să-i voteze cu două mâini.
    Viitor luminos

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.