„Tranşele sunt bătute în cuie”: Sanitas a acceptat oferta Guvernului

Reprezentanţii Federaţiei sindicale Sanitas au anunţat că, în urma discuţiilor purtate luni, la Palatul Victoria, pe tema majorărilor salariale din sistemul de sănătate, au convenit asupra unei creşteri a salariilor de bază cu 15 % în două tranşe, care urmează să fie acordate din lunile martie şi iunie, pe lângă cei 5% acordaţi pentru întregul sistem bugetar începând cu 1 ianuarie 2024.

Precizările au fost făcute de preşedintele Sanitas, Leonard Bărăscu, şi prim-vicepreşedintele federaţiei, Iulian Pope.

„Am continuat discuţiile începute săptămâna trecută şi acum două săptămâni, ne-am mutat, între timp, la ministere, tot căutăm date în continuare. Nu avem astăzi nimic cert să vă spunem decât că discuţiile continuă. Sunt multe date de aflat pe care încă nu le avem de la celelalte ministere, câţi oameni sunt, câte persoane vor trebui să primească. Nu avem nici sume totale de bani în care să zici să te încadrezi sau să creezi acel 20% cât ar fi la fiecare. Şi aşteptăm acele comisii pe care le-am înfiinţat, a fost, deja, una la Ministerul Sănătăţii. Important este că vom primi acei 15% plus 5% care, deja, merg de la 1 ianuarie. Deci, salariile de bază vor creşte în următoarea perioadă cu cei 5% pe care i-au dat de la început, plus 15% pe care ni i-a promis Guvernul”, a declarat Bărăscu.

În opinia sa, referirea la „anvelopa salarială” este o „eroare”. „Anvelopa salarială e o greşeală de interpretare. Nu anvelopa salarială, care e uriaşă, nici nu ne-am referit la ea. Guvernul dă cei 5% pentru toată lumea la salariul de bază. Vor primi colegii noştri banii din 15 februarie, luna asta. Apoi, încă 15% în două tranşe, pe care nu le-am stabilit ca procent şi care se vor aplica la toată lumea, inclusiv la asistenţa socială, foarte important”, a explicat Leonard Bărăscu.

Prim-vicepreşedintele Sanitas, Iulian Pope, a precizat, la rândul său, că în lunile martie şi iunie ar urma să se aplice cele două tranşe de majorare a salariilor.

„Tranşele sunt bătute în cuie, martie şi iunie. E un lucru pe care l-am tranşat acum. Am spus că sunt două tranşe, nu neapărat egale. Este important să vedem impactul. Nu avem toate datele la momentul acesta, sistemul sanitar e mare. Avem doar datele din subordonatele Ministerului Sănătăţii şi spitalele subordonate autorităţilor locale. Nu avem celelalte date, care însumează aproape 20.000 de oameni”, a transmis Pope.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

7 Comentarii

 1. 20% numai anul acesta?! După ce că aveau salariile cele mai mari, medicii comparabile cu ale magistraților (sau peste), peste ale IT-iștilor iar asistentele medicale mai mari decât ale profesorilor cu 40 de ani vechime!
  Poți porni tiparnița, Ciolacu! După tine potopul!

 2. Le da cu stingă și ia cu dreapta prin inflație🤪In loc să forțeze sa vina la conducere oameni competenți sa dea drumul la exporturi sa reindustrializeze Romania, agricultura să producă și să exporte ei cei salarii mai mari. In loc să reducă numărul bugetarilor ei îl cresc. Vor da din inflație și împrumuturi. Trebuiesc tăiate toate pensiile de stat peste 2000euro. Crescute cele mici cu 100/. Raport între cea mai mica și cea mai mare 1/10.

 3. Guvernul le da plăcuta suedeză in rate. Ba, va mint de la ochi, nu da decât ceva mărunțiș! Vedeți că sunt hotărâți judecătorești definitive pe care guvernul nu le respecta deși sunt obligatorii? Am înțeles că guvernul îi cheamă în judecată pe pensionari pentru anularea hotărârilor judecătorești deja definitive de câțiva ani și voi credeți în ce se promite fie și ordonanța de urgență a guvernului?! Incredibil! Inca din 2023 am scris că 2024 va fi îmbibat de minciuni, hoții, escrocherii și înșelătorii! Se vad toate aceste semne, deși se poate schimba, nimic nu se vrea schimbat în bine pentru cetățenii din Romania!

 4. Mai bine scoateți-i in pensie la 45 de ani și-apoi miorlăiti-va-ți ca nu mai sunt cadre in spitale! Așa vor putea încasa și acești nesătui și pensie și salariu (bașka șpaga pe care n-am auzit unul s-o refuze)….

 5. Oinpia Gafosdea@
  Un medic cu multe diplome mi-a spus ca am cancer. Mi-am continuat viata, doar nu era sa o iau in seama.

 6. Olimpia a lui Panciu@
  sau Olivia e mai simplu. Of, ce nume ciudat!

 7. Olivia@
  Medicii nu mai ies la pensiu la 45 de ani. Gata, s-a terminat. Ce atata pensionare.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.