Transportatorii reclamă ”mai sus” Austria. Schengen, care „nu funcţionează”

Uniunea Naţională a Transportatorilor Rutieri din România (UNTRR) atrage atenţia că „sistemul Schengen” despre care cancelarul Austriei, Karl Nehammer, a declarat că „nu funcţionează, prin urmare nu poate fi extins”, funcţionează de fapt doar pentru ţările prietene, dintre care România este exclusă, a anunţat vineri organizaţia.

Conform sursei citate, UNTRR solicită ca Guvernul României să intervină ferm la Comisia Europeana pentru a elimina astfel de bariere artificiale pe care autorităţile din ţările UE vecine le pun în calea operatorilor economici din România. Transportatorii mai atrag atenţia că astfel de blocaje ar fi fost inexistente dacă România ar fi aderat până acum la spaţiul Schengen, cu tot cu frontierele terestre.

„Oricât de dur ar suna, dorim sa reclamăm ipocrizia Austriei, care ne-a transmis ieri cu seninătate ca sistemul Schengen nu funcţionează, fără a explica, însă, de ce nu funcţionează „sistemul” şi care este, de fapt, problema. Pe de altă parte, pentru transportatori este profund dezamăgitoare poziţia autorităţilor române, total mute… În aceasta situaţie avem mare nevoie de precizarea unei date clare pentru aderarea cu frontierele terestre, chiar şi condiţionată. Acest lucru ar genera o mobilizare exemplară pe plan intern şi ar trebui sa fie sprijinită de partenerii externi, în special de cei care se opun în acest moment extinderii, precum Austria”, a afirmat Radu Dinescu, secretar general al Uniunii Naţionale a Transportatorilor Rutieri din România.

Reprezentanţii UNTRR precizează că în timp ce România mai suporta înca o amânare pentru intrarea în spaţiul Schengen, industria transporturilor rutiere pierde bani (2,55 miliarde de euro pierderi în 2023, şi 2,41 miliarde în 2022) şi timpi de lucru esenţiali, prin cozile kilometrice formate la punctele de frontiera cu Ungaria şi cu Bulgaria. Impactul pierderilor este covârşitor, cu atât mai mult cu cât transporturile reprezintă principalul exportator de servicii al României, cu o valoare totală a serviciilor de transport de 7,81 miliarde de euro anul trecut, precizează sursa citată.

Uniunea Naţională a Transportatorilor Rutieri din România (UNTRR) este o organizaţie profesională şi patronală, neguvernamentală, independentă, apolitică, fondată în 1990 pe principii democratice, care promovează şi apără interesele transportatorilor rutieri pe plan intern şi internaţional, înregistrând de la înfiinţare până în prezent peste 16.000 de firme înscrise – operatori care efectuează transporturi interne şi internaţionale de marfă şi persoane.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2

7 Comentarii

 1. Schengen nu funcioneaza pentru ca austriecii habar nu au de geografie. Se vede ca nici la primul ministru al Austrei, nu il invata la scoala mica unde si ce e Europa si mai putin ca Romania de asemenea este in Europa

 2. Romania e colonie condusa de tradatori de tara,slugi la straini.acum intreb si eu: sluga sta la masa cu stapanul sau asteapta la usa afara?schengen nu e pentru colonia Romania.nici vizele pentru state.

 3. Două întrebări, un răspuns

  De unde oare atâta revoltă națională că România este umilită de un oficial austriac sau că este tratată de „partenerii” străini ca o țară aflată sub tutelă externă ?

  Oare chiar nu se înțelege că atâta timp cât nu se va ridica pe picioarele proprii din poziția de ghiocel pe care și-a asumat-o în mod deliberat, România va continua să fie tratată la fel?

  O țară care nu îndrăznește să-și afirme public dezideratul integrității teritoriale în hotarele sale istorice și naturale (cum face Japonia);
  – o țară care nu este capabilă să-și valorifice de una singură resursele naturale, energetice și umane, așteptând doar aprobări de dezvoltare din altă parte;
  – o țară având atitudinea umilă a „mâinii întinse” fiind permanent dispusă la cedări;
  – o țară cu o diplomație insuficient de inteligentă încât să-și promoveze interesele suverane;
  – o țară a cărei clasă politică execută cu obediență deciziile „partenerilor” politici externi,

  este o țară care nu va reuși niciodată să devină altceva decât o anexă a altora.

 4. Cu scrisoare la imparat si apoi pe roata ! Pune tirul de-a curmezisul in vama si vezi cat te bat jandarmii, poate atunci te prinzi cine esti, nu cine esti pe facebook in sat !

 5. Sa fim intelegatofi si cu urmașul lui hitler !Dacă ar accepta ar avea probleme. Austria urăște visceral România. Prin intrarea României în război în 1916, imperiul atipic austro ungar a dispărut . Atipic-30 la sută conduceau 70 la sută din populația imperiului .Si Diktatul de la Viena din 1940 a fost o răzbunare a lui hitler (era cetățean austriac născut la Linz)față de România care le-a distrus imperiul.Este chibitate de pe margine de ungaria , germania (tradarea lui Mihai in 1944)si olanda(portul Constanta).Au avantajul cu politicienii incompetenți (doctori fara bacalaureat)si corupti din România.

 6. Uniunea a sesizat esenta : Shengen functioneaza bine merci pentru prieteni. Romania insa trebuie tinuta de Austro-Ungaria in afara cercului occidental. Este o atitudine dusmanoasa, de razboi chiar ! In timp ce pe noi ne tin abuziv (cu avizul tacit al Germaniei,Olandei, Italiei….) la exterior ei lucreaza puternic pentru crearea „Conglomeratului” largind si adancind legaturile (Austria-Ungaria-Slovacia-Croatia-Serbia-Bosnia cu sustinerea Rusiei) si pregatindu-se pentru momentul cand U.E.-ul s-ar destrama cu sprijinul Rusiei.

 7. Atata timp cat tara e condusa de mafia pesedista,penelista ,userista si bolovanul de la 3 coceni nu se va intra in Schengen decat cu multe alte vanzari de tara.Santajul e clar ,il stiu numai ei ,si nu vor sa-l faca public la multime.Solutia e simpla.Schimbata guvernarea,alte partide, la gunoi si Poarta Alba cu sleahta de infractori.Tot ce inseamna Austria nationalizat si scosi din tara.Un kkt de tara se crede in continuare imperiu si-si bate joc de cine poate si cu cine le merge.Nu se satura de cat fura la paduri,gaz,petrol, bani cu bancile,etc. Pe dictatorul care-l au ca prim ministru nu-l mai judeca nimeni ca e putinist,suveranist, nationalist,extremist,sovinist, cum ii judeca lichelele de la noi prin parlament,ziare si televiziuni pe cei de la AUR

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.