Tranzacție de peste 3 milioane de euro

Ministerul Energiei anunţă, marţi seară, că Fabrica de Prelucrarea Concentratelor de Uraniu, filială a Societăţii Nuclearelectrica SA, a cumpărat active ale Companiei Naţionale a Uraniului, în valoare de peste 3 milioane de euro. Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, susține că tranzacţia reprezintă ”un pas uriaş pas în vederea asigurării securităţii nucleare şi a securităţii energetice a României”.

”În cadrul unei licitaţii organizată de către administratorul judiciar al Companiei Naţională a Uraniului SA, în insolvenţă, Fabrica de Prelucrarea Concentratelor de Uraniu, filială a Societăţii Nuclearelectrica SA, a cumpărat  activele aferente fluxului tehnologic al Uzinei R de la Feldioara, completând astfel circuitul nuclear integrat”, a transmis, marţi seară, Ministerul Energiei, într-un comunicat de presă.

Sursa citată a precizat că pachetul de active cumpărat în cadrul licitaţiei publice, este compus din terenuri, construcţii şi construcţii speciale, echipamente tehnologice, aparate şi instalaţii de măsurare, control şi reglare, mijloace de transport, instalaţii tehnice şi maşini, mijloace fixe de natura obiectelor de inventar, mobilier şi aparatură birotică şi stocuri şi a fost achiziţionat la preţul de 3.286.354 euro, exclusiv TVA.

“Mă bucur să văd că această tranzacţie a fost încheiată. Am solicitat urgentarea tranzacţiei, în vederea finalizării circuitului nuclear integrat în cadrul unui operator puternic şi strategic, Societatea Nuclearelectrica SA. Tranzacţia de astăzi reprezintă un pas uriaş în vederea asigurării securităţii nucleare şi a securităţii energetice a României. Proiectele României în domeniul nuclear civil sunt ambiţioase şi arată angajamentul statului român pentru o sursă de energie sustenabilă, ieftină, sigură pentru mediul înconjurător şi capabilă să ofere condiţii pentru dezvoltare economică. În acest moment, în cadrul SNN pot fi derulate toate procesele tehnologice, de la mineritul de uraniu, la procesarea, rafinarea şi transformarea în combustibil nuclear şi exploatarea acestuia în cadrul Centralei de la Cernavodă”, a transmis ministrul Energiei, Sebastian Burduja.

Potrivit datelor transmise de minister, din preţul total de adjudecare de 17.513.852,27 lei, adjudecatarul a achitat suma de 1.634.172,39 lei în contul societăţii Companiei Naţională a Uraniului SA, cu titlu de garanţie de participare la licitaţie, care conform Regulamentului de vânzare prin licitaţie publică a activului din patrimoniul debitoarei CNU SA, se converteşte în avans, adjudecatarul având obligaţia de a achita diferenţa de preţ de 15.879.679,88 lei până la data de 04.01.2024.

”Licitaţia a fost organizată de consorţiul format din Expert Insolvenţă SPRL Filiala Bucureşti şi Aktiv-Lex Insolvenţă SPRL, numit prin încheierea de şedinţă din data de 12.04.2022 pronunţată în dosarul nr. 23089/3/2021 aflat pe rolul Tribunalului Bucureşti Secţa a VII- a Civila, în calitate de administrator judiciar şi a fost ţinută marţi, 5 decembrie 2023, la sediul din Bucureşti al administratorului judiciar”, a mai transmis Ministerul Energiei.

Instituţia reaminteşte că, în luna decembrie 2022, Compania Naţională a Uraniului în insolvenţă, a finalizat tranzacţia referitoare la fluxul tehnologic aferent uzinei E de la Feldioara.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

5 Comentarii

 1. Prima oară au desfăcut „circuitul nuclear integrat” și acuma îl refac. Mirecea, fă-te că lucrezi! Iar ne fură!
  Părerea mea, nu este nici o dovadă c-ar fi energie nucleară. Dacă luați treaba cu centralele și bombele la purecat n-aveți cum să mai credeți în poveste. Spor!

 2. va mai amintiti de perioada cand EU si FMI-ul dadea ordine si explicatii ca societatile de stat nu trebuie sa cumpere chestii fara licitatie… ideal era sa cumpere orice au nevoie de la transformatoare de zeci de milioane de euro pana la hartia igienica. azi in schimb se fac achizitii fara greatza din trecut… ma intreb ce s-o fi schimbat intre timp?

 3. Asta-i, în sfârșit, o chestie cu cap.Renaționalizarea distributiei ar fi al doilea.Dar nu mai pupăm noi așa ceva.După ce se prăbusește U.E., România o să arate ca un cotor de măr sfrijit din care n-a mai rămas mare lucru.

 4. Cand noi purtam masca/ copiii ….scoleau acasa !!!!!! TOCMMAI , intr-un sat se infiinta Fabrica de Prelucrarea Concentratelor de Uraniu!!!!! WOW!!!!! Sediu social: STR. DUMBRĂVII NR. 1, CLĂDIREA ADMINISTRATIVĂ, NIVEL, ET P., COD POȘTAL 507065, SAT FELDIOARA, COM. FELDIOARA, JUD. BRAȘOV Indicatori financiari 2022
  …….Număr angajați 2022: ____7 !)) !!!!!!!! Pa BUneeeee! Chiar suntem atat de prostiti????

  Cifră de afaceri 2022: 0 RON

  Profit 2022: -2.204.786 RON -781,26%

  Marjă profit net 2022: -33.094,96%

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.