Tratamentul pentru minorii transgender, pe masa Curții Supreme din SUA

Curtea Supremă a Statelor Unite, majoritar conservatoare, începe miercuri analiza unei chestiuni tensionate în societatea americană, accesul minorilor la tratament medical pentru a-şi schimba genul, relatează AFP.

În discuţie este o lege adoptată în 2023 de statul Tennessee (sud), guvernat de republicani, care le interzice minorilor care nu se identifică cu genul lor de la naştere să acceseze blocante de pubertate şi tratamente hormonale de tranziţie.

Aproape jumătate din statele americane au adoptat legi similare.

Minori şi familiile lor, un ginecolog din Memphis şi administraţia preşedintelui democrat Joe Biden denunţă caracterul „discriminatoriu” al legii din Tennessee, menită să „protejeze sănătatea şi bunăstarea” persoanelor sub 18 ani de riscurile potenţiale ale acestor tratamente medicale. Ei susţin că această lege încalcă o prevedere a celui de-al 14-lea amendament al Constituţiei privind „protecţia egală” a cetăţenilor, deoarece le refuză persoanelor transgender accesul la tratamente autorizate altora în special din motive medicale.

Conform acestei legi, „o persoană desemnată ca femeie la naştere, de exemplu, nu poate primi blocante de pubertate sau de testosteron pentru a trăi ca bărbat, în timp ce cineva desemnat ca bărbat la naştere poate”, susţine consiliera juridică a administraţiei Biden, Elizabeth Prelogar, în argumentele sale scrise.

Procurorul general din Tennessee, Jonathan Skrmetti, pe de altă parte, spune că legea „nu include nicio clasificare în funcţie de sex”. Ea „face distincţia între minorii care solicită acces la medicamente de tranziţie de gen şi cei care le solicită în alte scopuri medicale. Şi sunt băieţi şi fete în ambele categorii”, susţine el. „Deşi guvernul federal este liber să-şi favorizeze concepţia de ‘mai întâi tranziţie, apoi întrebări’, Constituţia nu obligă Tennessee să facă acelaşi lucru”, a adăugat procurorul general din Tennessee.

Statul Tennessee spune că răspunde la o „explozie de diagnostice de disforie de gen” şi previne riscul consecinţelor potenţial ireversibile ale tratamentului de tranziţie pentru minori.

Disforia de gen se referă la starea de suferinţă experimentată de copii sau adolescenţi în faţa unei nepotriviri între identitatea lor de gen şi sexul atribuit la naştere.

Susţinătorii acestor tratamente indică efectele lor benefice, în special o reducere semnificativă a cazurilor de depresie şi sinucidere în rândul acestor minori.

Într-un editorial publicat marţi de New York Times, Chase Strangio, avocat al puternicei organizaţii pentru drepturile civile ACLU, care îi reprezintă pe reclamanţi, a spus că el însuşi a beneficiat „personal de tratamentul aflat în centrul acestui caz”.

„Nu voi prezenta doar argumente juridice în faţa judecătorilor, ci le voi întruchipa”, a adăugat Chase Strangio, primul avocat transgender care a pledat în faţa Curţii Supreme.

Deşi problema de drept ce trebuie tranşată este „relativ restrânsă, miza este mare, mai ales în perioada premergătoare învestirii lui Donald Trump, după o campanie prezidenţială în care persoanele transgender şi sănătatea noastră au jucat un rol supradimensionat în discursul politic”.

Republicanii au făcut din atacurile asupra locului persoanelor transgender una dintre temele de discuţie împotriva „woke-ismului”, gândirea corectă de care acuză tabăra democrată. În special, acestea vizează participarea bărbaţilor transgender la competiţiile sportive feminine şi accesul minorilor la tratament de tranziţie.

Decizia Curţii Supreme în acest caz este aşteptată până la sfârşitul lunii iunie.

În aprilie, cea mai înaltă instanţă a ţării a permis aplicarea unei legi similare de interdicţie în Idaho (nord-vest), în aşteptarea unei decizii pe fond. Cu toate acestea, între timp, ea a autorizat doar reclamanţii să beneficieze de un astfel de tratament.

Legea din Idaho ameninţă cu urmărirea penală a profesioniştilor din domeniul sănătăţii care administrează diverse tratamente, cum ar fi blocante de pubertate şi hormoni sau efectuează anumite proceduri chirurgicale asupra minorilor.

Recomanda 3

5 Comentarii

  1. Orice individ care adera la o anomalie trebuie lasat/acceptat/sfatuit/impins sa-si realizeze anomalia dorita, cu conditia sa nu-i deranjeze pe altii, sanatosi si echilibrati. De ce-ar trebui adoptat un asa comportament inuman? Simplu: lumea are nevoie de drame, de tragedii, ca sa se sperie si sa accepte normalitatea. Pana la urma „bataia e rupta din Rai”. (adica…autpbataia)

  2. Fraților și surorilor, cine ar putea să le explice istericilor cu drapele colorate în roz că sexul nu este “atribuit la naștere“, ci determinat după fecundare, adică cu vreo 9 luni înainte?
    Vă mulțumesc.

  3. Tratamentul pentru minorii transgender
    pe masa de circumcizii a Curții Supreme din SUA….

    -cica „preputzu” (pielea pwolii)
    seamana prea mult cu ce au fetele acolo jos
    si oricum tine jeg:
    la ambele secse,completeaza africanii!

  4. Fiica lui lăscoana e p-acolo? De ce avem trupe de OCUPAȚIE nato pe teritoriul ROMÂNIEI? MARȘ AFARĂ CU nato ( trupele de OCUPAȚIE ) ȘI CU ue DIN ȚARĂ ! SLAVĂ PĂCII, lingători de dosuri amerloce ! Ce spuneți de BRICS?

  5. IAR esti PuținCamPreaÎnDestulDePLEZNIT …
    ERA Vorba despre MINORI.
    PUNCT.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.