Trebuie să ne reușească demondializarea … (IV)

Capitalismul de pradă este și cauza crizelor economice repetate și a penuriei. Cine deține resursele poate controla economia și societatea, prin frică, sărăcire, privațiune energetică, înfometare și război și, uneori, prin recompense*. Stiglitz face interesanta remarcă după care Germania ar fi ales* să își facă întreaga economie dependentă de gazul rusesc „ieftin”. Însă, în condițiile războiului din Ucraina, acest gaz nu mai este ieftin. Mult mai grav din punct de vedere moral – aprovizionarea cu gaz rusesc implică finanțarea indirectă a continuării războiului din Ucraina. În schimb, stoparea alimentării cu gazul rusesc antrenează consecințe economice și sociale grave. Aduce penurie și regres economic. Germania va fi pusă în fața unei alegeri între confortul cetățenilor săi și finanțarea indirectă a războiului. Desigur, politic vorbind, va avea câștig de cauză prima variantă. Stomacul este un dictator mai rău decât Putin, iar cămașa e mai aproape de piele decât șuba. În condițiile unei lungi și inutile perioade de restricții pandemice și ale unei neașteptate inflații, penuria va fi prioritară în politicile publice ale Germaniei și ale restului europenilor**. Gazul american este mult mai scump, deci se va reveni rapid la cel rusesc, pentru care există și infrastructură. Războiul și ucrainienii vor intra încet, dar sigur, în uitare.

Trebuie să ne reușească demondializarea …(I)

Trebuie să ne reușească demondializarea … (II)

Trebuie să ne reușească demondializarea … (III)

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 10
Gheorghe Piperea 414 Articole
Author

8 Comentarii

  1. Daca prostimea se duce dupa fenta lui Putin, Soros si alti sinistrii orasele vor fir invadate si capturate ba de BLM, armata rosie antinazista sau ANTIFA antifascista asa sustin ei ca lupta cu fascisti, nazisti inchipuiti. Soros sau Putin capetele diferite ale aceleiasi monstruozitati mondiale.

  2. Ca să vă reușească demondializarea ar trebui desființate granițele și națiunile. Capitalismul rapace mondial se bazează pe fricțiunile dintre națiuni sau pe conflictele dintre țări. Dacă americanii îi iubesc cu adevărat pe ucrainieni atunci ar trebui ca ei să ieftinească gazul vàndut germanilor. Dacă americanii îi iubesc pe germani atunci ar trebui gazul lor să fie ieftinit așa doar din motive sentimentale. Dacă rușii i-ar iubi pe ucranieni, așa necondiționat, rușii le-ar vinde petrol și gaze naturale la un preț mult mai mic decât cel vândut germanilor. Dar se pare că natura umană este predominantă a fi conflictuală, violentă și foarte agresivă, iar „națiunile” și „demondializarea” sunt doar niște pretexte pt a satisface instinctul violent primar al oamenilor foarte similar cu instinctele primare ale rudelor biologice apropriate din familia primatelor sau a maimuțelor, anume cimpanzeii din junglă sau babuinii din savană.

  3. Nu toti si-au inchis minele ca romanii. Urmatorii oligarhi vor ai unui stat dr Africa. Gazele rusesti inlocuite de carbunii africani. Sa-si faca si africanii yachturi exorbitant de scumpe de jumatate de miliard de dolari.

  4. Noi ?… Irigatii si iar Irigatii. Irigatii nu razboi ! Incalzirea zonei Balcanilor se va accentua. Vor rezista doar cei cu MARI LUCRARI DE IRIGATII. Razboiul din Ucraina va fi un nimic fata de parjolul din Balcani !

  5. Concluzia domnului Piperea este logica. Multumim pentru interesantul articol(mai ales partea I).

  6. Si eu mint mult!Dar dl Piperea bate campii despre KARMA, NOUA ERA, FRECVENTE si ZAMOLXIS
    citez;’The price of liquefied natural gas (LNG) from the U.S. is at least 30-40 percent higher than Russian pipeline gas, Russia’s Energy Minister Alexander Novak said on Saturday.”(27.05.2018)daca mincinosul rus spune ca e mai scump cu 30-40% atunci realitatea de azi e pe la 20% ,pret acceptabil si preferabil decat sa vedem Rusia infoiata ca un curcan,atacand alte tari europene
    Si mai este si gazul din Quatar,Azerbaijan,etc
    Analizele d-lui Piperea lasa mult de dorit,le lipseste perspectiva

  7. Analizele dlui Pipera sunt per total f bune, ar mai fi trebuit încă ceva îndrăzneală și mai ales despre cum ar trebui să fie. DEspre comentarii. F de acord cu dl Olahus, ceilalți varză, eventual de Bruxelles. Îmi place că unul pe la toate intervențiile se îngroapă singur în prostie. Brava, nene!,

  8. @ groparul a orice! Ai făcut calcule cât costă transportul prin țeavă (mă rog, conductă, dar înțelegi) sau cu vaporașul tanc, care mai consumă alte hidrocarburi care dau bioxid de carbon (pe care super ecoverzii se fac că nu există, ca să nu mai vorbim de modul de extracție – fracturare cu toate distrugerile eco pe care aceiași papagali citați mai sus din nou nu le observă).

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.