”Trecutul e înghiţit de tupeu. În lumea civilizată se salvează clădirile vechi…”

O casă de peste 150 de ani, cu arhitectură de epocă, a fost demolată în Centrul Vechi al municipiului Baia Mare pentru a face loc construcţiei unui bloc de locuinţe, au informat, luni, coordonatorii paginii de socializare Baia Mare Vintage, Könyves Tímea și Horia Grebleș.

„Clădirile vechi (situate în zona istorică a oraşului n.r,) ale Băii Mari dispar. Poate casa pe lângă care aţi trecut ieri, azi nu mai este. În locul ei apare un bloc de locuinţe. Casele vechi ale municipiului dispar una câte una şi nimeni din administraţia locală nu face absolut nimic. Clădirea la care ne referim (…) a fost pe strada Vasile Lucaciu Nr.46. Oriunde în lumea civilizată se salvează clădirile vechi, care spun o istorie, au poveste de viaţă!

La noi un dezvoltator imobiliar îşi permite să distrugă (…) Şi culmea, probabil şi cu acceptul administraţiei locale, care i-a dat autorizaţie. Se pare că nimănui din Primăria Baia Mare nu îi pasă de aceste clădiri. La noi nu există un plan bine gândit de punere în valoare a clădirilor din centrul vechi.

Toate se degradează, unele se aşteaptă să cadă de la sine, ca să se poată ridica altceva acolo etc. Şi apoi ne batem cu pumnii în piept că ne respectăm istoria, că iubim ce au făcut strămoşii noştri şi alte poveşti de adormit copiii”, scrie și   Dragoș Hojda în Ziarmm.

Potrivit lui Horia Grebleș de la Baia Mare Vintage, casa recent demolată părea la exterior a fi într-o stare bună, însă nu a fost salvată.

Dacă la blocul de la numărul 44 (clădirea situată în vecinătatea casei n.r.) s-a găsit o soluţie ingenioasă de modernizare, în cazul casei noastre s-a hotărât că este mai bine să se dea cu ea de pământ.

Privită de la exterior, casa nu se afla deloc într-o starea rea, iar prin faptul că era destul de mare (în special partea dinspre strada Olarilor), afirmăm că ea putea face faţă cerinţelor actuale de locuire. Însă nu s-a dorit păstrarea ei (…) Nu afirmăm că nu trebuie făcut un pas spre schimbare şi în acest sens, doar că ar fi esenţial să găsim o soluţie care sa cadă la buna înţelegere cu ceea ce reprezintă arhitectura veche a oraşului. Avem destule exemple de blocuri şi case chicioase construite de către cei proaspăt îmbogăţiţi după ’90.

Trecutul oraşului este înghiţit de tupeul fără margini a celor care îşi permit să ridice orice şi oriunde„, se mai precizează pe pagian de FB Baia Mare Vintage.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 6

7 Comentarii

 1. Colmar, oras din Alsacia, atestat de la anul 884 (!) Nemtii isi trimit copiii sa-l vada in vacanta din vara.

 2. „Trecutul e înghiţit de tupeu. În lumea civilizată se salvează clădirile vechi…”
  Formularea e greșită! Corect era:
  „Trecutul ardelean e înghiţit de tupeul imperialist regățenesc asimilist. De 104 ani!”…
  Se vede asta inclusiv în limba vorbită (vezi în scrierile etnografice ale lui Take Papahagi – întîmplător, regățean – bunicul actualului profesor de la Cluj, cum în Maramu’ a dispărut în primii 10 ani după 1920 latinismul țărănesc moștenit „Placă?!” în favoarea slavismului balkanik „Poftim?!”, sub presiunea psihologică a jîndarilor regățeni analfabeți trimiși înarmați pînă-‘n-dinți să asuprească populația ardelenească din sate
  https://evenimentulistoric.ro/otar-de-spintecatura-razbunarea-briceagului-in-tara-oasului-reportaj-de-exceptie-din-1932.html
  dezarmată dă mitici!)

 3. „Trecutul e înghiţit de tupeu. În lumea civilizată se salvează clădirile vechi…”
  Formularea e greșită! Corect era:
  „Trecutul ardelean e înghiţit de tupeul imperialist regățenesc asimilist. De 104 ani!”…
  Se vede asta inclusiv în limba vorbită (vezi în scrierile etnografice ale lui Take Papahagi – întîmplător, regățean – bunicul actualului profesor de la Cluj, cum în Maramu’ a dispărut în primii 10 ani după 1920 latinismul țărănesc moștenit „Placă?!” în favoarea slavismului balkanik „Poftim?!”, sub presiunea psihologică a jîndarilor regățeni analfabeți căutători dă șpăgi trimiși înarmați pînă-‘n-dinți să asuprească populația ardelenească din sate
  https://evenimentulistoric.ro/otar-de-spintecatura-razbunarea-briceagului-in-tara-oasului-reportaj-de-exceptie-din-1932.html
  dezarmată dă miticii nemernicului brătian, care a cedat cu tupeu Cehoslovaciei jumătatea de nord a Maramurășului – cea care acum e în „Transkarpatiia” la Ukraina nazistă, și maramurășenii sunt trimiși de Jale’n’sky carne-de-tun în Donbass, ca să moară pe front pentru Kiev! – ca ȘPAGĂ TERITORIALĂ personală pentru Beneš, spre disperarea lui Maniu și a celorlalți „unioniști” ardeleni care „i-au pus-pe-tavă”, miticului, Transilvania la data fatidică 1 decembrie 1918!), cu multe exemple. Asta este!

 4. Bravo, @L.V, @Cotidianul, pentru articol! Primaria de la Baia Mare STIA ca se distruge o casa care-ar fi putut si trebuit clasata MONUMENT ISTORIC. PERMISUL DE CONSTRUCTIE A UNEI MONSTROZITATI, EA L-A DAT. Spun si sustin ca-i vorba de PERMISUL DE CONSTRUCTIE A UNEI MONSTROZITATI. A unui CUB fara NIMIC PITORESC. ORIBIL. SI care NU CADREAZA CU RESTUL CLADIRILOR ISTORICE DIN ZONA. Ministerul Culturii (care are centre-n fiecare judet, si NU FACE NIMIC, de ZECI DE ANI DE ZILE, însa PE BANUL PUBLIC, al CONTRIBUABILULUI!!!), trebuie tras la raspundere CIVILA SI PECUNIARA pentru dezastrul în care a ajuns România. Împreuna cu Nastase Adrian si complicii, cu „legea” restituirilor lor, cu tot! Când, si dimpotriva, TREBUIE INTERZISA ORICE CLADIRE LA CEL PUTIN 500 de metri de ORICE CONSTRUCTIE ISTORICA, VECHE! Tembelul de primar al Baii Mari de parcuri n-a auzit? e mai bine sa construiasca PORCARII, GHETOURI, în oras? CINE SI DE CE L-A ALES?! În special în situatia actuala, când ROMÂNIA ARE CU 5 MILIOANE DE LOCUITORI MAI PUTIN decât la 1989, si de BLOCURI NOI, si-nca pe parcele ISTORICE, NU-I NEVOIE!!! Articolul ar fi trebuit s-aiba-n subtitlu LAGARUL DE CONCENTRARE DE LA BAIA MARE.

 5. In toata Romania exista aceiasi fratie corupta intre primari, arhitecti si escrocii imobiliari. Nu am vazut nici un orim ministru ori ministru al culturii si mediului care sa respinga demolarea unor case de patrimoniu ori defrisari si constructii in parcuri. Conteaza spaga in primarii si banii dati partidelor.

 6. Ce să spun! Au dărâmat monumentul care spunea de ostașii sovietici care au ajutat la eliberarea orașului Baia Mare în 17 Octombrie 1944 de sub ocupația maghiaro-hortistă. Strada numită 17 Octombrie au denumit-o Gheorghe Lază. Au renovat toate clădirile din centrul vechi, sediul UDMR, casa Mateaș Corvin, au blocat circulația dinspre fosta stradă Malinovski ca să pună ceva din tablă numit Ștefan cel Sfânt, și câteva vălaie prin care curge apă totul numit Milenium, adică 1000 de ani de unguri în Baia Mare. Numai un fanfaron ca primarul Cherecheș putea fi prostit cu așa ceva. Casa din poză e cu termopane de istorică ce este, dar sunt paranoici cu Kelemen Hunor în frunte, tot ce construit de maghiari e istoric intangibil. În piața aia trebuia să fie o statuie că Turnul lui Ștefan a preotului greco catolic Vasile LUCACIU. Din păcate s-a pierdut ocazia Centenarului de 1 Decembrie 2018. Dar nu-i niciodată prea târziu. Poate ajunge primar și un român care știe istoria românilor și ține la ea.

 7. E de distrus, bre,. doar nu e romînesc, cu atît mai puțin dacic.. deci e patriotic să distrugi orice in ardeal,, doar nimic nu e romînesc, decît blocurile mizere și primitive..

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.