Trenul București-Giurgiu, la fel ca pe vremea lui Carol

Mare anunț mare de la autorități. Circulația pe noul pod feroviar din Grădiștea va fi redeschisă în data de 1 iunie 2024, facilitând legătura feroviară între Capitală și Giurgiu, drum care va dura mai bine de două ore. Pe 67 de km!!

Într-un secol în care țările dezvoltate se laudă cu trenuri care circulă lejer peste 300km/h, anunțul poate fi văzut ca hilar.

Nu mai punem la socoteală că acum mai bine de 150 de ani, distanța se parcurgea într-un interval de timp aproape egal cu cel de acum.

Astfel, la inaugurarea acestei rute, în anul 1869, drumul pe calea ferată de 67 kilometri a fost străbătut în 90 de minute.

Acum, timpul de călătorie va fi de aproximativ 40 de minute între Gara de Nord și Gara Progresu și de circa 80 de minute de la Gara Progresu la Giurgiu.

Podul de la Grădiștea, ziua cea mare!

Principele Suveran Carol I este cel care a inaugurat oficial linia de cale ferată Bucureşti-Giurgiu şi prima gară a Bucureştilor, Gara Filaret. În ziua de 7 septembrie 1869, cu o lună şi jumătate înainte de inaugurarea oficială, din Gara Filaret a plecat primul tren spre Giurgiu, avându-l ca pasager pe Principele Suveran Carol I. A fost prezent şi „capul” Bisericii Ortodoxe Române, mitropolitul Nifon. Carol I i-a invitat în tren pe membrii Guvernului şi pe cei ai Corpului Diplomatic. Drumul pe calea ferată de 67 kilometri a fost străbătut în 90 de minute. Vagoanele scurte (7-8 metri), aveau 3-5 compartimente cu uşi care dădeau direct afară şi erau iluminate cu ulei de rapiţă. Instalaţiile sanitare şi de încălzire lipseau.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

2 Comentarii

  1. daca klaus nu e atent
    (ca tot pomeneati de carol)
    ajungeti la Giurgiu in viteza hiper-sonica
    dusi de unda de shock….

  2. Un articol de doi bani. Dacă puneți timpul din București Progresul o să vedeți că se face puțin peste o oră. Deci nu mai exagerați atât!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.