Triplă lovitură pentru aprovizionarea cu gaze naturale în Europa

Aprovizionarea cu gaze naturale a Europei a suferit o a treia lovitură în 48 de ore, ceea ce a dus la creșterea prețurilor cu 42% față de nivelul de la începutul săptămânii, scrie CNN.

Gigantul energetic italian ENI a anunțat miercuri că Gazprom, producătorul de stat de gaze din Rusia, își va reduce livrările cu 15%. Nu știa care este motivul, a declarat un purtător de cuvânt al ENI pentru CNN Business.

Vestea vine în aceeași zi în care Gazprom a anunțat că va reduce fluxurile prin conducta sa Nord Stream 1 – o arteră majoră care aprovizionează Germania – pentru a doua oară în două zile, iar un important producător de gaz natural lichefiat (GNL) din Statele Unite a anunțat că nu va face livrări până în septembrie.

Marți, Gazprom a declarat că va reduce livrările de gaze prin Nord Stream 1 cu 40%, din cauza unor probleme tehnice. Apoi, miercuri, Gazprom a declarat că va reduce livrările cu încă o treime, până la 67 de milioane de metri cubi, începând de joi.

ENI a confirmat pentru CNN Business că nu primește niciun fel de gaz prin conducta Nord Stream 1.

Prețurile futures la gaze au urcat cu peste 20% miercuri după-amiază, ajungând la 120 de euro (125 de dolari) pe megawatt oră (MWh), potrivit datelor de la Intercontinental Exchange, deși de atunci prețurile au scăzut ușor, ajungând să se tranzacționeze în jurul valorii de 113 euro (117 dolari) pe MWh.

Robert Habeck, ministrul german al economiei, a declarat că decizia Gazprom a fost „politică” și nu „justificată din punct de vedere tehnic”. „Cum va afecta acest lucru piața europeană și germană a gazelor naturale, va trebui să așteptăm și să vedem”, a declarat el în cadrul unei conferințe de presă, miercuri.

Europa a încercat să își reducă importurile de gaze naturale de când Rusia a invadat Ucraina, la sfârșitul lunii februarie. Și-a stabilit obiectivul de a reduce consumul de gaz rusesc cu două treimi până la sfârșitul anului și și-a crescut rapid importurile de GNL ca înlocuitor.

Însă marele producător Freeport LNG a declarat marți că își va închide instalația din Texas pentru 90 de zile, după un incendiu izbucnit săptămâna trecută, și că va fi doar parțial operațional până la sfârșitul acestui an. Anterior spusese că uzina va fi închisă pentru cel puțin trei săptămâni.

Compania furnizează aproximativ o cincime din cantitatea de GNL din lume.

În ultimele săptămâni, Gazprom a întrerupt livrările de gaze către Polonia, Bulgaria și Finlanda, precum și către companii energetice din Danemarca, Germania și Țările de Jos, din cauza refuzului acestora de a se conforma cererii sale de a fi plătite în ruble.

Dar unele dintre firmele europene, inclusiv ENI, au încercat să găsească o soluție de rezolvare. Compania a declarat luna trecută că a început procesul de deschidere a două conturi la Gazprombank, unul în euro și altul în ruble.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 5
Author

16 Comentarii

  1. Rusii ar trebui sa inchida complet gazul catre europeni si sa isi concetreze productia in Asia si Africa. La final de zi rusii o sa castige bani si europenii vor fi independeti de Rusia asa cum isi doresc

  2. germania se face ca nu stie ce se intampla. turbinele, trimise la reparat de Rusia catre Siemens, au fost confiscate.

  3. TOTUL e plănuit, nimic nu-i întîmplător. Atîta mint că nu le mai pot lega. Se bate, rău, cap în cap ce-au zis ieri cu ce zic azi.
    Gazpromu acum 1an+: vrem contracte ferme pe termen lung, ieftin.
    UE tot atunci: nein, kanci, piața spot, scump.
    Azi: am pus sancțiuni Rusiei de nu le mai poate duce europeanul de rînd.

  4. Plata in ruble! Iata ca rusii ii pun cu botul pe labe pe caposi. Dar criza gazului ii va face pe toti fomistii si mai pofticiosi la bogatiile vastei Rusii. Un razboi mondial este oricand posibil.

  5. După Russia,Rumania e a doua țara cate exportă gaze in europa!!..ar trebui să iasă măciucă să spună adevărul!!!..

  6. Problema tehnica de care mass media occidentaka „libera” nu vorbeste este ca Canada trebuia sa livreze lui Siemens niste piese de schimb care trebuiau sa ajunga la conducta de gaze, pompe etc. Dar din cauza embargoului ajunge …canci! Asa ca unii si-au tras un glont in picior cu mare elan si frenezie!

  7. Pentru cine sunt sanctiunile acelea ? Nu le-a explicat suplinitorul din Agnita ca forta cu cat e mai mare, cu atat va fi si reactiunea ? Din legile nescrise in biblie ale Inexistentului.

  8. @Cenzura = FRICA DE ADEVAR Mai vorbeste, dar nu in gura mare. Este vorba de o turbina(e) care a fost trimisa conform contractually (avea aproape 10 ani de functionare) la o firma din Montreal, Canada pt mentenanta. Si de acolo, din cauza sanctiunilor aplicate Rusiei, inapoi nu a mai venit.

  9. Să ne pregătim de iarna cu lemne, PET -uri, surcele și arbori ornamentali din parcuri. Va fi jale la iarna fără gaze și curent.
    Polonezii deja aduna lemne din păduri, căzătură deocamdată și surcele.

  10. Sa le inchida la UE toate gazele si petrolul sa crape de foame si de frig acesti fatalai drogati din west ,Felicitari si succes pentru Rusia

  11. Pentru Volah , Europa in afara de Ungaria , trebuie sa precizezi mai clar , ca nu toti Valahii de origine romana inteleg aluziile tale . Vitan Latach !

  12. Circul inca nu a inceput.
    Dar va fi un spectacol la iarna cand nu va fi curenr si gaze.
    In schimb vor fi milioane de someri,oameni bolnavi din cauza frigului din case si inca cateva milioane de persoane prost si foarte prost hranite.
    Dar nimic din toate astea nu conteaza. Noi suntem solidari .

  13. Senilul si Ursula zic ca se vor razgandi la iarna, dar daca nu le mai da Putin, cu toate ca vor accepta sa plateasca in ruble ? Cine e sef adjunct la NATO, prostanacul pe care o sa va bateti sa-l alegeti in 2024 in locul cucuvelei plagiatoare ? Bine ca renuntati la turnatorii la secu si in pahare. Circulatia prostiei in natura.

  14. Incet incet se indeplineste dorinta vestului de independenta energetica fata de rusi. Nu asta isi doreau?
    Vor fi independenti de rusi si dependenti pe bani f multi de Quatar, Arabia Saudita, SUA , Libia etc.

  15. Măi oameni buni, banii ce ni-i iau cu scumpitul energiei chiar dacă se duc, măcar contabil, în conturi din Peninsula Arabă sau din Rusia se întorc în centrele financiare din Occident. Unde stau și cheltuie fenicienii oligarhi ruși și fenicienii prinți arabi? Nu la Paris și Londra? Nu pun banii în bursele de la Jew York și City?
    Sau vreți să ziceți că Arabia Saudită, făcută oficial prin britanici și Rusia/URSS, făcută ofical cu bani din City și Jew York, sînt independente și suverane?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.