Trump câştigă în statul-cheie Carolina de Nord

Donald Trump a obţinut marţi prima sa victorie importantă în cursa pentru Casa Albă câştigând în statul-cheie Carolina de Nord, unde a obţinut victoria şi în 2016 şi 2020, dar unde avea mari speranţe de victorie şi rivala sa Kamala Harris, potrivit media mericane NBC, ABC şi CNN, relatează AFP.

Republicanul a obţinut astfel 16 mari electori suplimentari datorită victoriei în acest stat-cheie de pe coasta de est a SUA. Până acum, Trump a adunat 227 de mari electori, iar Kamala Harris, 172, potrivit unui bilanţ al AFP plecând de la proiecţiile a cel puţin două media americane pentru fiecare stat.

Donald Trump a câştigat în Alabama (9), Arkansas (6), Carolina de Sud (9), Carolina de Nord (16), Dakota de Nord (3), Dakota de Sud (3), Florida (30), Idaho (4), Indiana (11), Iowa (6), Kansas (6), Kentucky (8), Louisiana (8), Missouri (10), Mississippi (6), Montana (4), Ohio (17), Oklahoma (7), Tennessee (11), Texas (40), Utah (6), Virginia de Vest (4) şi Wyoming (3).

La rândul ei, Kamala Harris a câştigat în California (54), Colorado (10), Connecticut (7), Delaware (3), Illinois (19), Maryland (10), Massachusetts (11), New York (28), Oregon (8), Rhode Island (4), Vermont (3), Washington D.C. (3) şi statul Washington (12).

Democraţii îşi concentrează speranţele pe cele trei state cheie din ”zidul albastru”

„Este o cursă extrem de strânsă”, a scris Jen O’Malley Dillon, care nu a menţionat Georgia sau Carolina de Nord (sud-est), subliniind că trebuie să aştepte să afle mai multe despre Arizona şi Nevada (sud-vest), unde secţiile de votare s-au închis.

Rămân deci cele trei state din „zidul albastru”, culoarea Partidului Democrat, şi anume Michigan, Wisconsin şi Pennsylvania, state situate în nord-estul ţării şi în regiunea Marilor Lacuri.

„Întotdeauna am ştiut că drumul nostru cel mai clar către cei 270 de electori (pragul de depăşit pentru a câştiga în acest scrutin indirect – n.r.) trece prin statele din ‘zidul albastru’. Suntem mulţumiţi de ceea ce vedem acolo”, a dat ea asigurări. „Ştim că această cursă nu se va clarifica decât dimineaţa devreme”, miercuri, a adăugat ea.

Separat, Universitatea Howard, pe care Kamala Harris a absolvit-o în 1986, aştepta marţi cu optimism ca cea mai prestigioasă absolventă a sa, vicepreşedinta SUA, să ajungă la Casa Albă şi să evite astfel revenirea la putere a fostului preşedinte republican Donald Trump (2017-2021).

Campusul a devenit epicentrul din Washington din care mişcarea democrată urmăreşte evoluţia zilei electorale.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2

4 Comentarii

  1. Ha, ha! Oar’ di ce sâmțăsc acelaș’ ton al vrăjelilor dân Moldova la publicația rezultatilor preliminare?…

  2. Un soldat ukrainean se gandeste ca dun acest moment wl si camarazii lui vor muri eroic dqr inutil , deoarece razboiul sta inevitabil sa inghete. Apoi soldatul ukrainean se uita la pistolul lui automat de productie germana si isi zice ca poate fi totusi folosit in mod UTIL. Gand lq gand cu ek in alta parte micul actor mondial isi intreaba confesorul : Rabi, dar noi dw ce nu ne spovedim precum crestinii ? Ca miw mi a venit in cap ideeq ca dupa idee va urma si un bulett

  3. Neomarxistii democrați s-au pleoștit și Kamala e istorie . Iar noi poate mai primim o șapcă 😃

  4. Sistemul Ticalosit este in pericol , Presa romaneasca trebuie RESTRUCTURATA URGENT .
    Cenzura la noi e mai al draqu decit in Rusia .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.