
Ultimul eveniment major al vizitei președintelui Donald Trump în Arabia Saudită a fost întâlnirea cu președintele sirian Ahmed al-Sharaa. Este o schimbare istorică în întreaga ordine regională și cea mai recentă consecință a conflictelor iscate de SUA în regiune începând de la administrațiile George W. Bush.
La final de noiembrie 2024, presa din regiune scria că al-Sharaa a fost ucis într-un raid al aviației ruse, în Idlib. Acum, fostul președinte Bashar Al-Assad se află în exil la Moscova, în vreme ce al-Sharaa vorbește cu Donald Trump, la Riyadh.
Trump a strâns mâna unui jihadist care până mai ieri figura pe lista celor căutați de FBI, cu o recompense de 10 milioane de dolari. Asta în vreme ce în fruntea comunității de informații a SUA este Tulsi Gabbard, care parcă a uitat că, în 2017, propunea o lege care să interzică guvernului SUA să mai finanțeze organizații teroriste (printre care și cea condusă de actualul președinte sirian).
”Întâlnirea lui Trump cu al-Sharaa este chiar mai ciudată decât ar fi fost întâlnirea unui președinte american cu vreunul dintre membrii familiei Assad. Până în decembrie, guvernul SUA punea 10 milioane de dolari pe capul lui, pentru că era trecut pe lista specială a teroriștilor globali”, scrie National Interest.
Poate fi un semnal că statul profund american își urmează planurile, iar acest lucru poate fi valabil și în ce privește Ucraina și Rusia lui Putin, dincolo de aparenta apropiere Trump-Putin și jocul de-a convorbirile pentru pace de la Istanbul. Imediat după atentatele din 2001, generalul Wesley Clark spunea că SUA vor ataca și vor schimba guvernele în șapte țări în următorii cinci ani, începând cu Irakul, continuând cu Siria, Liban, Libia, Sudan și Iran. Insurgența cu care s-au confruntat SUA în Irak, iar apoi intervenția Rusiei în Siria au schimbat calendarul inițial, dar nu și strategia de bază. In cele din urma, a fost un succes al programului Timber Sycamore al CIA și MI6, aprobat de Barack Obama, pentru schimbarea regimului din Siria. În momentul în care Donald Trump se întâlnea cu noul președinte sirian, în Libia, la Tripoli, se ducea lupte grele între miliții rivale, după uciderea unui lider. Libia este în haos după revolta susținută de NATO care a dus la asasinarea lui Muammar Gaddafi, în 2011. Iar unele dintre cele mai grele consecințe ale haosului din Libia, Siria, Irak și ale războiului din Ucraina sunt suportate nu de SUA, ci de aliații europeni, cu Germania în frunte – criza migrației, a energiei, recesiune economică.
Al-Sharaa suferă de o lipsă de legitimitate cel puțin la fel de mare ca și fostul președinte Bashar al-Assad, pe care l-a îndepărtat de la putere la începutul lunii decembrie. Al-Sharaa a fost numit președinte interimar de către comandamentul militar al Siriei, în fapt un conglomerat de miliții islamiste finanțate mai mult sau mai puțin vizibil de Turcia, Arabia Saudită și alte regate din Golf, dar și de CIA. În urmă cu mai puțin de șase luni, al-Sharaa era liderul grupării islamiste Hayat Tharir al-Sham și controla o parte din regiunea Idlib din Siria, singura zona de dezescaladare negociată de Turcia și Rusia și pe care Moscova nu a atacat-o pentru a facilita ocuparea ei de către armata siriana loială regimului Assad. Spre finalul anului 2024, al-Sharaa se confrunta cu proteste în Idlib, din cauza stilului autoritar de guvernare.
FBI pusese o recompense de 10 milioane de dolari pe capul sau. Al-Sharaa, până acum câteva luni cunoscut sub numele de război Abu Mohammed al-Jolani, era liderul Hayat Tahrir al Sham, organizație provenita din Frontul al-Nusra, creat de al-Sharaa în 2012, ca franciză al-Qaeda și după un ”stagiu” în cadrul ultimei organizații teroriste. A promovat jihadismul transnațional până în 2016, iar, în 2004 (când al Sharaa avea 22 de ani), serviciile secrete irakiene aveau informații că el este unul dintre adjuncții lui Abu Musab al-Zarqawi, liderul al-Qaeda in Irak. Începuturile sale în Siria au fost în calitate de emisar al liderului organizației Stat Islamic, Abu Bakr al-Bagdadi, după care a creat ramura siriană a al-Qaeda, care a fost rebotezată până când a devenit Hayat Tahrir al-Sham. În 2015, cu puțin înainte de intervenția Rusiei în războiul din Siria, CIA a ajutat această organizație a lui al-Sharaa pentru a cuceri Idlibul.
Donald Trump le-a făcut regimului al-Sharaa, prințului moștenitor saudit si președintelui turc Recep Tayyip Erdogan cel mai mare cadou – ridicarea sancțiunilor menite sa doboare regimul Assad. ”Sancțiunile au fost brutale și au avut un rol important – cu adevărat important – la vremea lor. Însă acum este timpul să străluciți. Prin urmare, spun Succes, Siria. Arată-ne ceva foarte special”.
În avionul care îl ducea spre a doua destinație a turneului, în Qatar, Trump s-a referit astfel la întâlnirea cu al-Sharaa: ”Este un tip tânăr, un tip puternic” cu ”un trecut puternic” care acum are ocazia să stabilizeze Siria. ”Are ocazia să lucreze pentru asta”. Trump i-a cerut lui Sharaa să facă pace cu Israelul și să se semneze Acordurilor Avraam, prin care mai multe state arabe au recunoscut Israelul. Președintele SUA i-a mai cerut noului lider de la Damasc să protejeze și să respecte minoritățile religioase, în special in contextual recentelor crime în masă împotriva alawiților, druzilor și creștinilor din zona litorală a Siriei, din sud și din unele suburbii ale Damascului.
”Trump i-a transmis lui al-Sharaa că a avut ocazia să facă ceva istoric pentru țara sa”, scrie NBC. ”L-a sfătuit să le ceară teroriștilor să părăsească Siria și să-i deporteze pe teroriștii palestinieni, să ajute SUA să prevină reapariția Statului Islamic și să-și asume responsabilitatea pentru centrele de detenție în care se află teroriștii acestei organizații, în nord-estul Siriei. Al-Sharaa și-a afirmat angajamentul să respecte încetarea focului cu Israelul convenită prin acordul din 1974 și a invitat companiile americane să investească în exploatarea petrolului și gazelor în Siria”.
Ironia este că întâlnirea dintre Trump și președintele sirian de pe lista FBI a avut loc în marja Summitului SUA – Consiliul de Cooperare al Golfului. Această din urmă organizație, care reunește monarhiile salafiste din Golf a jucat un rol major în finanțarea mișcărilor jihadiste împotriva regimului Assad, cu sprijinul Turciei. Qatarul, următoarea destinație a turneului lui Trump a găzduit tabere de instrucție pentru Armata Liberă Siriana, creată cu sprijinul Turciei.
Vizita lui Trump în Qatar vine la mai bine de 20 de ani de la ultima deplasare a unui președinte SUA în acest emirat. Relația SUA-Qatar este pe un curs ascendent, după ani in care regimul de la Doha a fost în conflict cu Arabia Saudită din cauza susținerii arătate pentru Frații Musulmani și a ambiției de a avea un rol mai important în cadrul Consiliului de Cooperare al Golfului. În ultimii ani, Qatarul s-a implicat în demantelarea ”axei de rezistență” a Iranului în regiune, iar asta a dus la o apropiere pronunțată de SUA.
”Asta este bine pentru Israel”, a spus Donald Trump, după ce reporterii l-au întrebat dacă guvernul lui Benjamin Netanyahu nu este cumva trecut într-un con de umbră în această deplasare a liderului SUA în regiune. ”Să ai o relație precum cea pe care o am eu cu aceste țări… Cred că este foarte bine pentru Israel”, a spus Trump.
Mda… pentru SUA nu contează ce ai făcut ci dacă pot face afaceri cu tine. Iar grija lui Trump este Israelul apoi SUA și la coada listei pacea în lume. Spune ca mor oameni în Ucraina și vrea pace, dar mor oameni și în Palestina și în Libia și în alte părți ale lumii. Ăia nu sunt importanți pentru Trump.
Moș Tăgârță a luat-o pe ulei…este o discrepanță între picioarele lui și ce gândește…ce nu face moșul pentru bani…
Acordurilor Avraam sau Abraham:))totuna in Romania
Iar pici in plasa mai RC vs CM ;Trump vrea sa decupleze zona araba de Iran,iar Arabia Saudita nu va baga un dolar in SUA trumpista daca Trump nu va incepe ceva cu Iranul,nu mai vorbesc de Israel