Trump: lumea trăiește calmul dinaintea furtunii

Șase avioane americane, printre care și două bombardiere strategice supersonice B-1B, au făcut marți o demonstrație de forță destinată regimului de la Phenian. Avioanele au decolat de la baza militară SUA din Guam și au intrat în zona de identificare aeriană a Coreei de Sud, unde au executat exerciții de lansare a unor rachete, părăsind zona cu puțin înainte de miezul nopții. „Prin acest exercițiu, forțele aeriene ale Coreei de Sud și ale SUA și-au arătat hotărârea de a a riposta puternic împotriva amenințării nucleare a Coreei de Nord“, se arată într-un comunicat al Statului Major Interarme al SUA.

Mai importantă însă decât această demonstrație de forță a fost convocarea, cu câteva ore înainte, a unei celule de criză la Washington. Președintele Donald Trump, șeful Statului Major Interarme, secretarul de Stat Rex Tillerson și șeful Pentagonului, James Mattis, s-au reunit în camera de criză de la Casa Albă pentru a discuta despre „opțiunile de răspuns la orice agresiune a Coreei de Nord și, dacă este necesar, să împiedicăm Phenianul să amenințe SUA sau pe aliații lor cu arma nucleară“, după cum arată comunicatul oficial. Informațiile deținute de SUA arată că Phenianul va recurge la o serie de teste balistice în perioada 10-18 octombrie (interval în care este aniversat Partidul Muncitorilor din Coreea de Nord și începe Congresul Partidului Comunist Chinez). Singurele detalii obținute de presa americană de la această întâlnire au fost avertismentul lui Trump, cum că lumea trăiește acum „calmul dinaintea furtunii“ și că au fost luate în discuție și situațiile din Turcia și Iran.

În ajunul acestei reuniuni, șeful Pentagonului a turnat gaz pe foc, cerând Armatei SUA să fie pregătită de război, în cazul în care situația se deteriorează. „Toată lumea dorește să aibă de-a face cu secretarul de stat Tillerson și cu Departamentul de Stat, nu cu Departamentul Apărării din SUA“, a spus Mattis. În acest context ce aduce aminte de momentele de criză din perioada Războiului Rece, NBC a dezvăluit că, la o întâlnire a lui Trump cu șeful Pentagonului, șeful Statului Major Interarme și secretarul de stat Tillerson, care a avut loc pe 20 iulie, liderul de la Casa Albă a cerut sporirea de până la zece ori a arsenalului nuclear al SUA. Propunerea a fost întâmpinată cu ostilitate de militarii prezenți la întâlnire, care au subliniat că o asemenea decizie va duce la sporirea automată a arsenalelor nucleare ale Rusiei și Chinei. În plus, generalii americani au fost dezamăgiți de modul în care președintele interpretează dosarele nucleare nord-coreean și iranian.

Reunirea celulei de criză de la Casa Albă, pe 10 octombrie, a venit și pe fondul îngrijorărilor tot mai mari ale americanilor din Hawaii, statul cel mai expus unui potențial atac nuclear nord-coreean, unde au avut loc recent exerciții de apărare antirachetă. Vinovat se face și directorul de comunicare al Universității din Hawaii, care și-a asumat responsabilitatea pentru un e-mail trimis pe adresele a 60.000 de studenți, intitulat „În cazul unui atac nuclear“.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.