Trump, omul care a speriat adepţii Noii Ordini Mondiale

Frământările fără precedent care… preced instalarea noului preşedinte al SUA dau substanţă, la noi, tuturor angoaselor, având foarte puţină legătură cu cauza acestor frământări. Opoziţia din SUA faţă de Trump nu este una a americanilor, cât este una a adepţilor din SUA ai Noii Ordini Mondiale, temători că noul preşedinte va juca împotriva globalizării în versiunea ei de până acum. De aici, teama că Trump se va alia cu antiglobalistul Putin.

Este interesul nostru naţional unul antiglobalizare? Fireşte că nu. De la noi nu au aplecat mari companii în China, lăsându-ne fără locuri de muncă. Dimpotrivă, noi aşteptăm să mai migreze nişte mari companii spre salarii mai mici şi unele să se oprească şi pe-aici. Cum va putea arăta jocul antiglobalist al lui Trump? A spus-o deja: va îndigui puterea de expansiune conomică a Chinei. Noul preşedinte vrea să scoată SUA din înţelegerile care au permis masivele exporturi chinezeşti în Statele Unite ca să le poată pune taxe mai mari. Consideră puterea Chinei o ameninţare la adresa intereselor americane şi un sprijin al Noii Ordini Mondiale.

Angoasa pusă în circulaţie de diletanţii de la noi, potrivit căreia Trump va ceda Europa de Est intereselor ruseşti, nu poate să înţeleagă ce va să zică un joc antiglobalizare. Nu înseamnă în niciun caz să laşi Rusia să se întărească economic, în timp ce vrei să slăbeşti puterea economică a Chinei, pentru că o eventuală alianţă a celor două puteri ar fi o şi mai mare ameninţare la adresa intereselor americane, dar ar fi un sprijin al vechii Noi Ordini Mondiale, care era programată să fie trilaterală (UE, zona Pacific, zona celor două Americi).
Pe scurt, România are de profitat încă din globalizare, dar interesul naţional american a pierdut deja mult în acest joc, şi anume suveranitatea sa.

x
x x

De mulţi ani, SUA importă mai mult decât exportă: datoria ţării este enormă. Cea mai mare parte a acestui deficit n-a servit investiţiilor interne, creatoare de locuri de muncă, ci intereselor globale ale Noii Ordini. Trump a anunţat mari investiţii naţionale. Salariile în SUA n-au mai crescut de mai bine de 15 ani (ca să nu plece şi alte mari corporaţii în lumea salariilor mici). Mediul universitar şi media americane sunt ”colonizate” de ideologii stângiste (ca să fie model pentru stângismul de care are nevoie expansionismul Noii Ordini, fiindcă stânga e aceea care umflă datoriile suverane). Corectitudinea politică a indus ipocrizie în viaţa de zi cu zi a americanilor, învăţaţi să fie mândri de libertatea lor de expresie.

Toate aceste vechi realităţi au votat împotriva doamnei Clinton, în noiembrie 2016. Minciuna postelectorală, cum că Rusia l-a sprijinit pe Trump, acoperă mediatic adevărul că secretarul de stat Clinton a scos în circuit electronic nesecretizat secrete de stat. Ce ar fi putut face hackerii ruşi dacă nu exista acest păcat al doamnei Clinton?

x
x x

Viaţa lui Donald Trump va fi grea (şi ameninţată) dacă va încerca o retragere radicală a dolarilor SUA din circuitele globalizării. Dacă, însă, va găsi înţelepciunea moderaţiei şi dacă planul său de investiţii va relansa creşterea bunăstării în SUA, vom asista la ceea ce politologii au numit revoluţie conservatoare. În fapt, tocmai succesul acestui anti-stângism îi sperie pe adepţii Noii Ordini.

x
x x

Rusia, China şi Islamul nu sunt adversarii reali ai Vechii Ordini, dar sunt duşmani ai conservatorilor creştini din SUA şi ai Vaticanului. Mai mult: nu e clar că vechea Nouă Ordine este anticreştină? Obama n-a vrut să recunoască natura religioasă a terorismului ISIS. Din păcate, războiul în care ne aflăm în confirmă pe Malraux. Avem în faţă un secol al dracului de religios: nu se bat religioşii între ei, ci se bat ateii împotriva lor, folosindu-se şi de unii religioşi ca de nişte tovarăşi de drum.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Ioan Buduca 1112 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.