Trump a permis publicarea unui memorandum controversat despre FBI

Preşedintele SUA, Donald Trump, şi congresmeni republicani au publicat vineri seară un memorandum controversat care conţine informaţii clasificate, argumentând că documentul demonstrează că FBI foloseşte în scop politic investigaţia în cazul ingerinţelor Rusiei.

„Memorandumul a fost trimis Congresului, a fost declasificat. Congresul va face orice vrea. Dar este o ruşine ceea ce s-a întâmplat în ţara noastră”, a declarat Donald Trump, citat de site-ul agenţiei Associated Press.

Ulterior, Comisia pentru Informaţii din Camera Reprezentanţilor, condusă de Partidul Republican, a anunţat publicarea documentului, despre care Donald Trump susţine că demonstrează că Biroul Federal pentru Investigaţii foloseşte ancheta în cazul presupuselor ingerinţe ruse pentru a-l discredita pe el.

„Şefii şi anchetatorii FBI şi Departamentului Justiţiei au politizat procesul sacru de investigare, folosindu-l în favoarea democraţilor şi împotriva republicanilor, ceva care ar fi fost de neconceput până în urmă cu puţin timp!”, a acuzat Donald Trump prin Twitter.

FBI şi Departamentul Justiţiei au cerut Casei Albe să nu desecretizeze informaţiile conţinute în acest memorandum, elaborat de membri republicani ai Comisiei pentru Informaţii din Camera Reprezentanţilor.

Leon Panetta: Decizia lui Donald Trump riscă să declanşeze o „criză constituţională” în Statele Unite

Leon Panetta, fost director al Agenţiei Centrale pentru Informaţii (CIA), a atras atenţia că hotărârea lui Donald Trump de a face public un raport elaborat doar de politicieni republicani riscă să genereze o „criză constituţională”.

„Subminarea comunităţii de informaţii şi a altor instituţii poate genera o criză constituţională”, a afirmat Leon Panetta.

Opoziţia democrată din SUA condamnă decizia lui Donald Trump 

Liderii Partidului Democrat din Statele Unite au acuzat vineri seară că decizia preşedintelui Donald Trump, un politician republican, de a declasifica un memorandum despre activităţile FBI are rolul discreditării anchetei privind ingerinţele ruse.

Donald Trump i-a trimis „un buchet de flori prietenului său Vladimir Putin”, preşedintele Rusiei, a afirmat Nancy Pelosi, liderul grupului democraţilor din Camera Reprezentanţilor.

Alţi lideri democraţi au afirmat că politicienii republicani sunt complici la obstrucţionarea justiţiei.

Decizia de publicare a memorandumului a fost denunţată şi de procurorul general Jeff Sessions, secretarul american al Justiţiei. El le-a luat apărarea adjuncţilor săi, Rod Rosenstein şi Rachel Brand, criticaţi de preşedintele Donald Trump.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 5
Constantin Dutu 1806 Articole
Author

1 Comentariu

  1. Nu e o asemanare izbitoare intre cum lupta sistemul securist romanesc impotriva alegerii facute de poporul roman si cum lupta sistemul securist american impotriva alegerii facute de poporul american? Metodele sunt aceleasi. Iar asemanarea e prea izbitoare ca sa fie o coincidenta. Singura concluzie logica e ca e acelasi sistem. Ori e greu de crezut ca securistii romani au reusit sa-si impuna metoda in SUA…

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.