Trump, Vance: SUA vor rămâne in NATO, dar…

Donald Trump vrea ca NATO să fie puternică. Vrea ca noi să rămânem în NATO”, a spus candidatul la vicepreședinția SUA, JD Vance. ”Însă el vrea ca țările NATO să-și asume partea din cheltuielile pentru apărare”, a mai spus Vance, duminică, la NBC. ”Vom rămâne în NATO”, a spus Vance, adăugând însă că țări bogate, precum Germania, vor trebui să investească în apărare sume pe măsura economiei lor. ”Până la urmă, doar Marea Britanie, câteva alte state și Statele Unite” respectă procentul contribuției la NATO. ”Problema NATO este în special Germania, care va trebui să cheltuiască mai mult pentru apărare, mai mult pentru securitate”.

Donald Trump a criticat mereu țările europene din NATO care nu-și majorează cheltuielile de apărare, până la pragul  asumat. În campania electorală din acest an, Trump a subliniat că una dintre reușitele sale a fost presiunea pusă pe țările NATO pentru a-și achita contribuțiile pentru apărare. Numărul acestor state era de cinci la începutul primului său mandat, iar în 2020 s-a ajuns la nouă țări NATO. Sub administrația Biden, numărul acestor țări a crescut la 23 dintr-un total de 32 de aliați (după aderarea Finlandei si Suediei).

La un miting electoral din februarie 2024, Trump a pomenit despre o discuție cu președintele ”unei țări mari din NATO”, căruia i-ar fi pus că SUA nu vor interveni în cazul unei invazii ruse în țările care nu și-au achitat nota de plată pentru NATO.

Declarațiile lui Trump și ale lui Vance au stârnit îngrijorări în Europa, iar Partidul Democrat din SUA l-a acuzat pe Trump că ”îi abandonează pe aliații din NATO”, deși Congresul SUA a adoptat o lege care îi interzice președintelui să retragă unilateral SUA din Alianță.

Procentul contribuției pentru Apărare al țărilor NATO este de 2% din PIB și a fost stabilit în 2014, imediat după ce Rusia a anexat Crimeea și a început războiul din Donbas. În 2022, fostul secretar general NATO Jens Stoltenberg a declarat că cele două procente ”sunt tot mai mult considerate limita inferioară, nu ce superioară”.

Speriat de avertismentele lui Donald Trunp, ministrul german al Apărării, Boris Pistorius, a declarat că 2% din PIB va fi începutul pentru Germania, care urmărește să ajungă la 3,5% din PIB pentru apărare.

Iar deciziile din cadrul NATO merg tot mai mult în direcția achizițiilor de armament. O parte tot mai mare din aceste procente din PIB-ul țărilor aliate va trebui să meargă nu către soldele militarilor și întreținerea echipamentelor existente, ci către achiziții noi de arme. Iar, dacă este să o ascultăm pe ambasadoarea SUA la NATO, achizițiile de arme nu ar trebui să favorizeze producătorii europeni (ca o modalitate de impulsionare a creșterii economice în UE), ci ar trebui să aibă în vedere în primul rând producătorii americani, cei care au capacitatea de a reînarma cel mai repede Europa.

În cazul câștigării alegerilor de către Donald Trump, contribuțiile mai mari pentru achiziții de arme americane ar urma să se facă în contextul creșterii tarifelor americane pentru importurile din Europa. Donald Trump are deja antecedente din acest punct de vedere, prin tarifele aplicate exporturilor europene de aluminiu și otel. Tarifele mai mari au fost o promisiune și în actuala campanie electorală. Dată fiind mărimea economiei americane, SUA pot absorbi impactul negativ al creșterii tarifelor, ba chiar administrația de la Washington care face asta ar putea fi lăudată pentru crearea de noi locuri de muncă în America. Spre deosebire, Europa, care suferă deja din cauza cererii mici pe piața internă, din cauza prețului mare la energia importată inclusiv din SUA și din cauza creșterii economice mai mici din China, va avea mult de suferit.

Contribuțiile mai mari pentru înarmare și tarifele americane mai mari ar putea arunca Europa în brațele Chinei, cu condiția ca liderii de la Beijing să injecteze fonduri mai mari pentru a spori consumul intern (foarte mic raportat la mărimea economiei chineze). O decizie în acest sens este așteptată în această săptămână de la conducerea Congresului Poporului. O creștere a cererii pe piața din China ar putea compensa o victorie a lui Donald Trump, care ar aduce tarife mai mari pentru bunurile ”made in EU”. Însă asta doar dacă aliații europeni ai SUA vor îndrăzni să recurgă la o decizie deloc pe placul administrației americane. Profesorul John J. Mearsheimer a repetat că, pentru ca americanii să rămână în Europa și să joace aici rolul de pacificator, europenii au tendința de a se supune imediat și de a urma o politică care nu este în interesul lor, doar pentru a fi pe placul SUA.

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 8

14 Comentarii

  1. Vise, vise, vise.. Se va alege praful si de Nato, USA si UE. Lumea e in schimbare si cele 3 etitati satanice din sus pe roata se vor trezi rau tabacite sub roata ca niste sarmane gloabe. Si-n final isi vor da svarsitul si vor iesi din istorie definitiv si irevocabil. Aliluia.

  2. hhahahaha… Keep the russian out, americans in, germans down. Germania oricum e colonie, americanii o sa incerce sa ocupe poohlonia in curand, dar la asa manevra, o sa fie iradiati

  3. gelu. Ai ieșit cucuvea la comentat tâmpenii? Fraiere,democrația nu piere niciodată. Până în prezent dictaturile de orice fel au ieșit . Iar dictatorii au crăpat uciși de bobor. Prostia nu este un păcat? Mă gândesc că poate așa va vrea mnezeu,niste prostovani ranchiunoși.

  4. România a achitat cu vârf și îndesat aceste cerințe de 2%.cumparand fiare de miliarde ,cele mai multe încă nici n-au venit ,deși au fost achitate integral

  5. bai Editat, germania este „bolnavu eurupei” prin falsul sau atasamnet pentru democratie. durerea mare a vostra a neomarxistilor este viitoare axa: varsovia-kiev-ierusalim, asta va doare.

  6. Trump e ‘pericolul rusesc’,nu Putin;trumpismul e mult mai periculos si nociv decat orice alt nationalism de supraputere
    Iar in razboiul tarifelor declansat de el in 2018 impotriva importului produselor chineze ,China l-a infrant pe toate palierele,mai studiati problema care va pricepeti
    Numai razboaiele au salvat economia americana de la dezindustrializare

  7. Germania e asul mondial in privinta armelor,tot ce utilizeaza azi armatele lumii, de la armament de infanterie la arme atomice, au la baza inventii germane
    Acum ca SUA ii permite reinarmarea, pazea!

  8. @piticul cracanat/Creier cracanat iar bati campii. Democratia este o himera prin care popoarele sunt indobitocite crezand ca ele detin puterea.

  9. Există o linie politică destul de bine mediatizată și urmată cu sirg de actualul ștaif ai UE.. Adică de ”statele unite ale europei”,.. Acest poroiect include deznaționalizarea prin imigrație, include religia creștină prin curentul gender și presupune dependența exclusivă de america, in oricare condiții, chiar de sclavagie,.vezi vccinarea.. Azi multe nații nu sunt de acord cu acest proiect.. Deși sunt in curs de executare, vizibil se naște o nouă clasă politică care nu renunță la nație, la religie, la tradiții și ceace face europa specială..Deci soarta NATO in europa poate fi pusă la chstiuni de ”ce rost are banii de protecție” devreme ce trebuie, te obligă situția economică, să fii in relații cordiale cu BRICS..

  10. @Gelu: În termeni eleganți, faci parte din tagma nihiliștilor. În termeni neaoș-românești, faci parte din tagma dezorientaților, fără nicio busolă. Legitimarea democratică a puterii va rămâne cheia de boltă a oricărei societăți civilizate. Chiar și alegeri bezmetice pot fi digerate. Iar de nu, dacă există tendințele dictatoriale explicite, umanitatea mai are războaiele permanente, pentru a-și menține angajamentul democratic. Poți chema oamenii înapoi în cavernele până ți se va acri, caravana merge inainte…

  11. @Solutie simpla = habarnist agresiv: democratia era în Grecia antica, si mai este la sate, în Poiana lui Iocan. Cu zeci de milioane de locuitori de toate obârsiile-n tari MAFIOTE, cu vot inexistent ori indirect, numai de democratie nu-i vorba (vezi SUA si UE, în care MAFIILE dicteaza „contributii” astronomice „de protectie”a teritoriilor). Plus ca loviturile de stat si razboiele de cotropire perpetui ale SUA numai din „democratie” nu fac parte. Potoleste-te.

  12. Primul lucru pe care-l va face Trump va fi sa iasa si din nato si din oms (a mai iesit si inainte si a reintrat bideu) si din onu. Continuati sa dormiti!

  13. Colonizatorii au devenit colonia fostei lor colonii. Evident mai prosti decat brutele care ii teleghideaza. Progres evident…

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.