Trupele germane au revenit în Bosnia

Germania a dislocat trupe în cadrul misiunii de menţinere a păcii a UE în Bosnia, pentru prima dată în ultimul deceniu, în timp ce cresc îngrijorările legate de instabilitatea provocată de războiul din Ucraina care se extinde în Balcanii de Vest.

Marţi, primele trupe germane care s-au întors în ţară au fost salutate în cadrul unei ceremonii la sediul din Sarajevo al forţei EUFOR, care a marcat începutul misiunii lor, a declarat un purtător de cuvânt militar german, citat de Reuters.

Germania va disloca în total aproximativ 30 de soldaţi în Bosnia până la jumătatea lunii septembrie, revenind la forţele de la sfârşitul anului 2012.

Bosnia se află la sute de kilometri de luptele din Ucraina, dar se confruntă cu o mişcare separatistă sârbă bosniacă tot mai agresivă, despre care analiştii spun că are un sprijin din partea Moscovei.

NATO şi înalţi oficiali ai UE au avertizat că instabilitatea provocată de războiul din Ucraina s-ar putea extinde în Balcanii de Vest.

La doar câteva zile după invazia Rusiei în Ucraina, UE a decis să dubleze dimensiunea forţei sale de menţinere a păcii EUFOR, de la 600 de soldaţi la 1.100.

Liderul separatist sârb bosniac Milorad Dodik, care a creat cea mai gravă criză politică din Bosnia de la război încoace, destabilizând instituţii-cheie ale statului, a declarat că trupele germane nu sunt binevenite, făcând referire la rolul Germaniei în cel de-al Doilea Război Mondial.

Actualul mandat al EUFOR expiră în noiembrie, iar Consiliul de Securitate al ONU este cel care trebuie să decidă asupra prelungirii acestuia cu încă un an. Dar cresc îngrijorările că Moscova şi-ar putea folosi dreptul de veto pentru a împiedica un acord.

EUFOR a înlocuit trupele de menţinere a păcii ale NATO în Bosnia în 2004.

Trupele europene au rolul de a stabiliza ţara după ce sârbii, croaţii şi bosniacii din Bosnia au purtat un război pentru teritoriu în anii 1990, în care au murit 100 000 de persoane.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Author

12 Comentarii

  1. Germania nu i-a iertat niciodată pe sârbi pentru darzenia din Al Doilea Razboi Mondial.
    Nemții au fost principalii artizani ai distrugerii Yugoslaviei.?

  2. Fac un remake la al doilea război mondial?
    Sau suntem oficial in al treilea?

  3. Totusi, a facut cineva un calcul privind coada nemturiana in tarile europene si pe langa? Daca faceti o analiza, ne anuntati si pe noi(…)!

  4. Vorba lui Pampon: ce cauta neamtu-n Bulgaria?! Se baga ca musca-n curu` calului.

  5. Nemtii niciodata nu i-au iertat pe sarbi ptr partizanii lor si nici pe romani ptr tradare.

  6. Ce-or cauta figurantii aia acolo? Fritzii impreuna cu frantujii vor o armata UE cu care sa-i bata pe rusi la o adica. Sunt de rasul curcilor, astia pe tocuri inalte vor sta mult si bine capra in fata puscasilor americani care se lauda ca-i apara.

  7. „Germania a dislocat trupe în cadrul misiunii de menţinere a păcii a UE în Bosnia”?
    Ce caută trupe germane în Bosnia, după ce se știe că Germania a fost implicată poolitic și informațional în declanșarea războiului de separare a Yugoslavijei, și GENOCID? Constituția germană de după WW2 IMPUNEA menținerea trupelor germane în cadrul granițelor statului german, și era de evitat orice implicare a Gernmaniei în Balkani, știut fiind rolul Germaniei Naziste în Yuogoslavija de dinainte de 1941! Cine are interesul să implice Germania într-un război BALKANIK? …javrele masone de la Washington?
    Ce mai caută trupe ale statelor U.E. în Bosnia, cînd securitatea zonei a fost cedată javrelor din S.U.A., după construirea bazei militare amerloce „Bondsteel”, CEA MAI MARE DIN Evrupa?? Aaaaaa, INSTIGAREA e MISIUNEA trupelor de pușcoci marrini ai S.U.A., în „statul independent” Kosovo, declarat ofițial de Adunarea Generală a O.N.U. PROVINCIE SÎRBĂ….[Rumburak]

  8. Mda, am vazut cum sta treaba cu Germania, Scholz a avut tupeul sa ceara sarbilor recunoasterea separatistilor Kosovari, dupa ce au bombardat de doua ori Serbia cu NATO, SUA si-a vomitat deja o baza in Kosovo si ii vrea in NATO. Culmea cum un etno-stat kosovar a fost recunoscut de toate gunoaiele care pozeaza ca state de drept, cu valori europene, care tin cu dintii de „granitele suverane” dar si de „referendumuri de autodeterminare”, mai putin cand nu e in interesele lor.

  9. Politic este clar o mutare greșită, iar militar neimportantă prin efective, dar are rolul de a obișnuii populația cu faptul că Germania are trupe și joacă în deplasare cînd vrea ea …și acum a început să vrea. Nu vă mai bateți capul că ww3 a început deja.

  10. He he ! Imi amintesc cum, in timpul bombardarii criminale a Iugoslaviei in ’99, Germania, cu curu’ țîțîind de teama unui pilot care ar fi putut fi capturat de catre sirbi, A REFUZAT pur si simplu sa participe la misiuni aeriene !

  11. Sarbii sunt un popor demn si darz, asa cum au dovedit-o pe parcursul intregii lor istorii! Ca fapt divers, Sarbii nu au putut fi infranti nici in primul si nici in cel de-al doilea razboi mondial!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.