Tsipras: Referendumul a dat guvernului de la Atena forţă de negociere

Aproximativ 11 milioane de greci au participat duminică la un referendum inițiat de guvernul lui Alexis Tsipras.

Întrebaţi dacă țara trebuie să accepte sau să respingă acordul propus de creditorii internaționali, grecii au răspuns, potrivit rezultatelor oficiale parţiale după numărarea a 95,40% din voturi, în proporţie de 61,31%, NU şi numai 38,69%, DA.

Alexis Tsipras le-a mulţumit, duminică seară, cetăţenilor greci pentru votul lor, arătând că „oamenii vor o Europă a democrației”.

Tsipras a ţinut să puncteze că votul dat de greci nu înseamnă o „ruptură de Europa”, ci o „consolidare a puterii de negociere” cu creditorii internaţionali.

„Indiferent ce ați votat, acum suntem cu toții unul singur’, a mai spus Tsipras. Referendumul de duminică nu a fost unul cu ‘învingători și învinși’, consultarea populației este ‘o victorie în sine’, întrucât ea a dovedit că „democrația nu poate fi șantajată”, a mai arătat premierul grec.

„Vreau să vă mulțumesc tuturor, indiferent ce ați votat. Acum trebuie să restabilim coeziunea socială”, a precizat el, lansând un mesaj de unitate.

„În această noapte (duminică -n.r.) sărbătorim victoria democrației. Începând de mâine vom munci pentru negocieri”, a mai spus Tsipras.

De asemenea, premierul s-a arătat „pregătit să reia negocierile pentru un plan de reforme credibile și juste din punct de vedere social”, arătând totodată că de această dată problema datoriei externe va fi discutată având ca prioritate funcționarea sistemului bancar.

„Sunt conștient că mandatul care mi s-a dat nu este un mandat de ruptură, ci un mandat pentru o soluție sustenabilă. Vom promova reforme. Criteriul nostru va fi justiția socială și transferul greutăților asupra celor înstăriți. Putem avea o soluție viabilă doar dacă restructurăm datoria”, a conchis Tsipras.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Luiza Vasile 332 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.