Tunul de 30 mil € din pandemie, anchetat de DNA  

DNA a început urmărirea penală in rem în cazul achiziției a 100 de milioane de măști achiziționate în perioda pandemiei și nefolosite. Decizia procurorilor are la bază un denunț formulat de Fundația pentru Apărarea Cetățenilor Împotriva Abuzurilor Statului (FACIAS).

Statul român, prin Ministerul Economiei, condus la momentul respectiv de Virgil Popescu, a decis să combată specula de pe piața românească și a venit cu ideea de a achiziționa o cantitate uriașă de măști de protecție anti-Covid – 100.000.000. Pentru asta, a implicat și Compania Națională Romarm SA“, precizează FACIAS într-un comunicat.

Aceeași sursă menționează:

Prețul plătit pentru numărul uriaș de măști a fost de 112.000.000 lei, peste 22 milioane de euro. Problema a apărut însă când statul român a trebuit să valorifice aceste măști, să justifice investiția.

 

Conform datelor obținute de FACIAS, doar 5% din întregul lot de măști a fost de fapt vândut, restul rămânând neutilizat sau fiind donate în final. Gestionarea deficitară a stocului a adus un prejudiciu uriaș statului român, valoarea totală a achiziției și a costurilor de transport și depozitare ridicându-se la aproximativ 30 de milioane de euro.

Și fiul lui Pițurcă, și directorul Romarm scapă de cătușe

FACIAS a sesizat DNA având în vedere neregulile semnificative asociate cu această achiziție, care indică faptul că motivul oficial invocat, acela de a combate specula, nu a fost decât un pretext. Conform ultimei informări primite de către FACIAS de la DNA, dosarul penal constituit urmare a denunțului înregistrat de FACIAS a fost reunit cu dosarul penal nr. 151/P/2020.

 

Miza reală a achiziției de măști

Conform informațiilor din spațiul public, dosarul 151/P/202 l-ar viza pe Directorul Romarm Gabriel Țuțu, cercetat de DNA sub control judiciar în dosarul măștilor neconforme din spitalele MApN. Gabriel Țuțu a fost reținut la sfârșitul lunii ianuarie de Direcția Națională Anticorupție (DNA) pentru achiziția de măști neconforme livrate MApN.

 

E din ce în ce mai clar că deși reprezentanții statului au invocat drept motiv combaterea speculei, realitatea este că un procent uriaș de 95% din măști nu au fost niciodată utilizate, miza reală a acestor achiziții fiind îmbogățirea unor funcționari publici și profitul unor companii private.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1

5 Comentarii

  1. DNA-ul o să-i ia coaja și să-i dea sîngele acestui dosar … ! Ca la majoritatea acțiunilor de forță …

  2. Patriotica Fundația pentru Apărarea Cetățenilor Împotriva Abuzurilor Statului (FACIAS), (I-auzi!) luptătoare alături de ONG-urile finanțate de Ungaria anti aurul de Roșia Montană pentru români unite sub flamura Fehér în mijloc cu frunză jumătatea de sus Zöld, și jumătatea de jos Piros ca din întâmplare culorile națiunii maghiare, deci FACIAS face denunțuri la nu mai puțin patrioticul DNA pentru 22 milioane de euro bani de măști trebuiau să ne ferească de boală. Dar pentru cele Miliarde dolari plătite în avans din împrumut, ce 10 Miliarde dolari pentru avioane F 35 cu întreținere anuală de 1 miliard dolari, pentru cele 2,53 Milarde pentru 54 tancuri Abrams pentru care nu mai producem în țară combustibil, vigilentul și fățosul FACIAS nu zice nimic? Nu dă în judecată, nu denunță pe nimeni la DNA?

  3. Da’ pt. jaful de 9,4 melearde de Dolari imprumutati dela Bancile americane pt. ” achizitia ” a 7 minicentrale atomice dela Nuscale ( in faliment ), care ar produce ” uriasa ” cantitate de 465 MGW energie electrica,dupa ce Nuscale va ” iesi ” din faliment,va proiecta,va obtine acorduri de mediu si alte acorduri,va hotara sa le construiasca,etc.adica la sfantul asteapta,se baga cineva sa cerceteze ?

  4. Daca mai poate crede cineva ca acest DNA poate sa functioneze normal si sa pedepseasca pe toti infractorii ,se inseala amarnic.Totul este doar o mascarada si nimic alrceva ,toti acesti afaceristi care s-au inbogatit datorita pandemiei ,vor scapa bazma curata ,la fel cum sa pus batista pe tambal cu toti doctorii lui peste prajit care ne-au amenintat ,constris si ne-au terorizat cu amenintarea vaccinului .Multi dintre noi s-au vaccint pt. ca nu mai erau primiti la serviciul lor ,altii la fel s-au vaccinat pt. ca erau amenintati si amendati.Au murit destui si la fel au ramas la fel destui oameni cu urmari grave pe viata datorita vaccinului .Totusi acesti criminali de doctori inca sint in libertate si nici macar unul nu a raspuns in fata justitiei pt. crima facuta de ei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.