Turcia, reacţie-cheie

Turcia a cerut duminică Teheranului să evite o „nouă escaladare” după ce Israelul a fost vizat în cursul nopţii de atacuri iraniene, a declarat o sursă diplomatică turcă, potrivit AFP.

„Ministrul turc de Externe, Hakan Fidan, a avut astăzi o convorbire la telefon cu omologul său iranian (…) şi a spus că nu dorim o nouă escaladare în regiune”, a declarat sursa, vorbind sub condiţia anonimatului.

Potrivit aceleiaşi surse, ministrul iranian de Externe, Hossein Amir-Abdollahian, „a declarat că operaţiunea de represalii împotriva Israelului s-a încheiat”, dar că Iranul îşi rezervă dreptul de a acţiona „mai ferm” în cazul unui „atac” israelian.

Turcia a cerut si oficial „încetarea escaladării” în Orientul Mijlociu după atacurile iraniene asupra Israelului din timpul nopţii, spunând că se teme de un „război regional”, relatează AFP.

„Astăzi, transmitem mesajele noastre prin care le cerem încetarea escaladării oficialilor iranieni şi ţărilor occidentale care au influenţă asupra Israelului”, a transmis Ministerul turc de Externe într-un comunicat.

„Atacul israelian asupra ambasadei iraniene din Damasc, contrar dreptului internaţional, a justificat îngrijorările noastre. Represaliile Iranului (…) au arătat încă o dată că evenimentele se pot transforma rapid într-un război regional”, a avertizat Ankara.

Şi preşedintele irakian a cerut duminică o „reducere a tensiunilor” în Orientul Mijlociu, îndemnând în acelaşi timp să nu se „extindă conflictul”, la o zi după ce Teheranul a lansat un atac fără precedent împotriva Israelului.

Referindu-se la „ultimele evoluţii din regiune şi la repercusiunile lor”, preşedintele Abdel Latif Rachid a subliniat, de asemenea, într-un comunicat, „necesitatea de a opri agresiunea împotriva Fâşiei Gaza şi de a găsi o soluţie la problema palestiniană, având în vedere că aceasta este un element fundamental pentru stabilitatea regiunii”.

Iranul a lansat peste 300 de drone şi rachete asupra Israelului în cursul nopţii de sâmbătă spre duminică, drept răspuns la un atac asupra consulatului său din Damasc, un atac direct iranian fără precedent despre care armata israeliană a spus că a fost „dejucat”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Author

6 Comentarii

 1. -sa spuna doar ca „Izreal minte”
  (data viitoare sa adauge „cu nerusinare”)

 2. Acţiuni de evitare a conflictului trebuiau făcute înainte de a curge bombele şi rachetele.Mi-e teamă că e prea târziu.

 3. Faceti urmatoarea comparatie:
  -Iranul a tras 300 de rachete si drone, a ranit o fetita de 7 ani si n-a atins nimic.
  -Israel a dat o bomba, a demolat o ambasada si a omorat 7 zgardieni.
  Vedeti ce lovitura de succes a dat Iranul? Maestri mari, razboinici viteji!……[Rumburak]

 4. Păi ăștia nu sunt tot cu Allah măi Baiazide? Sultanul ori le dă un pretext iranienilor să se retragă cât de cât demn ori nu vrea să-și ridice toți suniți în cap.

 5. Atât Turcia cat și Arabia Saudită joaca la doua capete! Declarațiile sunt clare! Problema este genocidul israelian împotriva populației nevinovate din fâșia Gaza! Free Palestine!

 6. Israelul cauta razboiul cu lumanarea, la fel ca si in cazul celor doua razboaie mondiale declansate de manevrele sionistilor. Am avut doua raboaie mondiale pornite de elitele evreiesti sioniste si care acum pun la cale pe cel de al treilea rezboi mondial. Toate razboaiele sunt declansate de cei foarte bogati, nu de muritorii de rand care sunt carne de tun. Dar de data aceasta daca sionistii khazari isi vor continua planurile malefice de depopulare a planetei, vor disparea definitiv chiar ei de pe suprafata pamantului. Stiu ce zic! Depinde doar de ei sa-si neutralizeze elitele satanice pentru ca poporul lor sa supravietuiasca.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.